BIFURCAȚII. Cu lingurița sau cu polonicul?
- 04-03-2011
- Nr. 565
-
Liviu ORNEA
- Rubrici
- 3 Comentarii
Acum, cînd se vorbește din ce în ce mai insistent despre fondarea unui nou partid, reiau un fragment din „Bifurcația“ publicată acum patru ani, pe 1 martie 2007. Spuneam atunci, poate prea naiv: „Un bun amic, tînăr, eminent om de știință, implicat în acțiuni ale societății civile pentru asanarea climatului academic de la noi, e curtat insistent de un partid politic care vrea să-l înscrie pe lista proprie pentru alegerile europene. Amicul meu e tentat să accepte. Raționamentul lui e următorul. Pragmatic fiind, singurul său scop este atingerea obiectivelor propuse; după ani de acțiune civică, s-a convins, pe bună dreptate, că acestea nu pot fi atinse decît dacă sînt asumate și promovate de un partid care să le includă într-un proiect de lege pentru care să se bată. Indiferent la doctrine (extremismele excluse), amicul meu e dispus să sprijine cu prestigiul său indiscutabil orice partid civilizat care se arată sensibil la problemele lui. Donnant-donnant. Raționamentul pare corect. Și totuși… Ar fi într-adevăr corect dacă oamenii (politici) ar intra într-un partid avînd și o altă motivație în afara dorinței de a fi la putere și dacă un partid și-ar dori să obțină puterea și pentru altceva decît pentru a o avea. […]
Doresc sa îmi cer scuze public față de domnul Ornea, pentru eroarea de interpretare a mesajului din articol. Pe viitor voi citi mai cu atenție textele Domniei Sale până la ultimul rând.
Decat un nou partid n-ar fi mai util sa ne gandim la un nou tip de politica in care sa existe o reprezentare parlamentara si a societatii civile ? In care responsabilitatea celor alesi fata de alegatori sa fie anuala, sanctionabila,publica ?
…faptul ca este asa in Romania de azi nu insemana ca asa va fi si in Romania de maine (indiferent cum definim „maine”).
Deci sper ca veti fi contrazis de realitate si de aceasta data si ca frontul reformist din PDL va depasi orgoliile personale, va reusi sa puna la punct un program destul de atractiv pentru altii din PDL care realizeaza ca stilul corupt nu este singurul mod de a face politica.
Cat despre partidul nou, atata timp cat cei care-l organizeaza vor continua sa fie „domnisori de Bucuresti” fara nici o conexiune cu cetatenii tarii, atat timp cat ii vor dispretui ca „hoti” (chiar cred in ceea ce spun?), atat timp cat vor decreta de la buna inceput „acesta va fi un partid de centru-dreapta” – intiativa trebuie considerata ca neserioasa.