BIFURCAŢII. Frămîntări în lumea universitară
- 17-05-2011
- Nr. 575
-
Liviu ORNEA
- Rubrici
- 9 Comentarii
De vreo lună încoace, mediile universitare se agită teribil pe tema mult aşteptatelor noi criterii minimale pentru posturile de lector, conferenţiar, profesor şi corespondentele din cercetare. Ordinul de ministru prin care vor fi introduse nu a ieşit încă, întîrzie, dar criteriile se cam ştiu, se discută; lumea se mişcă. Spectacolul e dezolant şi arată situaţia cu adevărat deplorabilă în care ne aflăm. Despre ce e, de fapt, vorba? De ce se sperie lumea? Ce i se cere? Se pretind nişte realizări profesionale minimale, în lipsa cărora nimeni n-ar mai trebui să se poată înscrie la un concurs pentru respectivul post. Criteriile, diferite în funcţie de specificul fiecărui domeniu, se referă la un minim de publicaţii ştiinţifice în reviste cu un anumit prestigiu (adică situate în prima jumătate a ierarhiei domeniului) şi la un număr rezonabil de citări ale rezultatelor proprii, tot în asemenea reviste. Pentru prima dată, cel puţin în istoria recentă a universităţii româneşti, se introduc nişte criterii mai ales calitative clare, fără putinţă de echivalare (în loc de un articol tare, cinci mai slăbuţe…). Aşa cum le ştiu, de la matematică şi fizică, de exemplu, criteriile astea nu au nimic de speriat: cele de profesor, de pildă, […]
„…tot ce face ministerul şi guvernul ….”.
@) All
…pe iasulunivesitar.ro , incerc de citeva saptamini un fel de analiza a sistemului educatiei superioare, sub genericul Curiozitati universitare mijlocii si mari. am ajuns la episodul noua, dar nu intrezaresc sfirsitul, atit de multe sint curiozitatile!
Articolul si comentariile care au urmat au, toate, partea lor de adevar. Dar aceste adevaruri partiale nu refac, in ansamblu, adevarul sistemului care este unul mult mai amestecat. Problema este ca cei mai mari impostori – mai periculosi decat cei ramasi de pe vremea comunismului sau intrati in zona academica cu ajutorul vreunuia dintre partidele postcomuniste, promovati in cariera chiar de catre acestia (in general pentru virtutea de la fi carat bagajele si de a le fi cantat in struna in toate felurile posibile) – \”se descurca\” si cu noile prevederi legale: au avut acces la informatie, strecurati fiind chiar in zona actualei puteri, publica in reviste cotate ISI pe bani (SE POATE SI ACOLO!). De aceasta categorie m-as teme chiar mai mult. De fapt asistam la inlocuirea mafiei PSD-iste cu mafia PDL-ista, chestie care nu prea are de-a face cu competenta decat la suprafata.
Si in alta ordine de idei, ma intreb cum de domnul Ornea, cu multimea de calitati, abilitati si zestea-i ereditara senzationala evocate in primul comentariu, nu vede ca situatia din stiintele \”tari\” nu este -oricat am vrea – transpozabila asupra limbii, literaturii, istoriei si stiintelor sociale unde exista atat de putine reviste repertorizate in bazele agreate de evaluatori, comparativ cu numarul eventualilor propunatori de articole si ca, de facto, se aplica standarte cantitative unor domenii prin excelenta calitative? Oare nu sesizeaza marele si vizionarul domn Ornea ca sunt sortite ingropaciunii domenii intregi ?
Sau sa revenim la problema clasificarii universitatilor si a raportarii publicatiilor pe ultimii 5 ani, conditia raportarii fiind aceea ca volumele sa fi fost publicate la edituri acreditate CNCSIS. Iata un exemplu: Humanitas este acreditata CNCSIS numai din 2008 si tot ce s-a publicat acolo in 2007, 2006, etc, nu se ia in considerare pentru ca nu era acreditata editura la vremea respectiva. E cel putin ciudat, ce imperialism practica acest CNCSIS. Sau faptul ca percepe taxe pentru a acredita editurile (pana la 9000 lei noi) iar unele edituri pur si simplu nu conspira la acest jaf.
Situatia universitatilor e mult mai complicata si analizabila din mai multe perspective decat cea deschisa in acest articol, care nu face decat sa reproduca viziunea extrem de ingusta a celor care declama reformatorii sistemului. Va asigur, domnul Ornea, ca nu sunteti singurul care vrea performanta universitara. Dar cred ca nu putem avea o astfel de performanta fara a avea organisme decidente performante: MEC, CNCSIS, AMPOSDRU si probabil or mai fi si alte acronime care au de-a face cu mediul universitar.
nu stiu cine a spus bun venit la scoala celor din clasa intaia dar a spus corect. daca Jean se uita in DOOM o sa vada ca e corect si calsa intai si clasa intaia. Asa ca, Jean, respira o tura. Adanc.
Oare cine este autorul „textului de mai jos?
„Bun venit la şcoală celor din clasa întâia. Vreau să le spun părinţilor că tot ce face ministerul şi guvernul e ca ei să aibă încredere în acest sistem de învăţământ”.
D-le Ornea, articolul Dvs. e bun dar nu destul de tare. Lumea universitara musteste de mafii („anul asta il angajam …pe fiu’meu” : nici macar nu s-a spus „anul asta dam concurs pentru postul X”, ca oricum, legea nu conteaza), de profi doctori agramati si care, desigur, nu stiu la nivel minim o limba straina (cum au luat doctoratul? intrebare retorica in tara doctoratelor cu valoare nula), de oameni care, la doctorat, au facut copy paste de pe internet (vazut si verificat cu ochii proprii!). Oameni care ar putea preda la gradinita, cel mult, si ar fi bine (ca si acolo TREBUIE SA AI BUN SIMT!). O intreaga clasa de profitori si obraznicaturi, cu nimic mai prejos decit „clasa politica” (ar trebui zis „declasatii politici” sau nu stiu ce li s-ar putea spune in locul expresiunii asteia pline de tifna), asta e mediul « universitar ». In rest, sint exceptii, cunosc exceptii, dar nu sint in functii de conducere si nu pot decide, decit cu greu, si rar, ceva schimbari benefice.
Buna treaba ar fi daca s-ar aplica legea asta noua. Cum in haznaua doctoratelor plagiate nu se poate baga nimeni, macar publicatii sa aiba, DACA POT, tovarasii buni urmasi ai alora care au condus universitatile, numiti politic si securistic si inainte de 89.
Mult stimate domnule Grigoriu,
Vă mărturisesc că un marţafoi din josul paginii (apud Liviu Ornea) ca mine nu a deprins abilităţile şi competenţele necesare pentru a putea decripta fraza următoare: „Nu ma indoiesc nici o clipa ca, la zestrea d-voastra genetica matematica a pus umărul si v-a daruit printre alte abilitati (ca tot se poarta acest termen), competente si rigoarea necesara !”. Poate nişte virgule bine poziţionate ar da ceva sens „frazei”. În alta ordine de idei, din moment ce-l îndemnaţi pe domnul Iaru să se documenteze, vă rog să-mi permiteţi şi mie să vă îndemn să o contactaţi pe fosta dumneavoastră doamnă învătătoare, pentru a vă confirma faptul că „înainte de b şi p, se scrie M”. În opinia mea, domnul Iaru este la fel de competent în ale matematicii, precum este domnul Ornea în critica artei teatrale.
Cu cel mai adânc respect,
Marţafoiul.
Surpriza cea mare ar putea sa apara cand se va vedea ca sunt destule persoane care indeplinesc conditiile de promovare pe post de profesor, dar au fost blocati sistematic pentru ca au coloana vertebrala si nu convin conducerilor.
Si mai distractiv e ca aceste conduceri se vor mobiliza sa ii blocheze in continuare, nescotandu-le posturi la concurs.
Va salut d-le Profesor,
Nu ma indoiesc nici o clipa ca, la zestrea d-voastra genetica matematica a pus umarul si v-a daruit printre alte abilitati (ca tot se poarta acest termen), competente si rigoarea necesara ! …iata ! in scrierile d-voastra la Observator puneti rigoare si implicit punctul pe i (ca de fiecare data, de altfel); si-n acest articol, si-n cel postat anterior faceti o pertinenta analiza a situatiei invatamantului romanesc !…pacat ca nu o baga in seama ( analiza ) cei care au si decizia in acest sens !
Doresc sa fac ( mai bie zis sa reiau ) cateva precizari:
– cine face cercetare si/sau invatamant in Romania ( in special ) si in alte tari ( in general ) nu se va inbogati – la noi, din pacate e vorba de un trai decent si nimic mai mult !…e o treaba care tine, as zice, exclusiv de structura fiecaruia !
– fara examene serioase, reintroduse (la disciplina matematica si fizica nu se va imbunatati situatia invatamantului (in special tehnic, economic, universitar – de fizica si de matematica)…s-a ajuns in zilele anilor acestia tulburi pe care ii traim, ca, absolventi de invatamant superior ( mai ales de la \”fabricile de diplome\” ) sa nu stapaneasca calculul algebric la nivelul gimnaziului si liceului !
– …Totusi stimate d-le Iaru ! VARFURI avem dar nu le \”vedeti\” d-voastra ! Eu, ca ne-matematician de profesie va spun ca-n matematica mondiala acestea sunt (Ciprian Foias, Dan Virgil Voiculescu, Mihnea Coltoiu, Daniel Tataru s.a. ) ….deci ! stimate domn Iaru spuneti-va punctul d-voastra de vedere pe \”felia\” pe care o stapaniti…daca nu ! …mai documentati-va !
Cu respect d-le Profesor Liviu Ornea si urari de bine !
Aurel