„Mi-era și teamă să împing analiza prea departe“
Fragment dintr-un volum în pregătire
- 17-11-2011
- Nr. 601
-
Paul CORNEA
- Actualitate
- 5 Comentarii
Destul de repede, confruntat cu realitățile terenului, certitudinile mele au intrat într-un proces de lentă erodare. Poate părea curios, dar tocmai răstimpul petrecut în conducerea UTM a contribuit mai mult decît toți anii de pînă atunci, dăruiți atîtor altor activități responsabile, debarasării de sloganurile, tabuurile și rutinele îndoctrinării mele comuniste. Procesul s-a derulat treptat, prin acumulări succesive, cu intensificări și momente de șoc variabile, în pas cu experiențele vieții de organizație și cu rezolvarea problemelor cu care mă confruntam. Nu l-am conștientizat decît cu timpul. Îmi este acum cu neputință să-l evoc în desfășurarea lui cotidiană, măsurînd, pas cu pas, felul în care s-a produs evoluția modului meu de a înțelege ce se petrece de jur-împrejur și de a mă înțelege pe mine însumi. Îmi e însă foarte clar punctul de plecare și mi-e tot atît de limpede deznodămîntul, cu alte cuvinte, momentul originar, cînd s-a produs fractura, și momentul de clară conștientizare a angajamentului meu ideologic, cînd a survenit despărțirea de activitatea militantă, prin ieșirea forțată, dar binevenită, din UTM. […] La un Congres al Comsomolului Momentul revelației l-a reprezentat un veritabil eveniment, nu o pățanie (după distincția introdusă de Camil Petrescu), un eveniment neașteptat și exploziv, care m-a […]
Domnule Aurel Badea, vă mulţumesc pentru propunerea dvs. cu antologia. Dar chiar nu-mi trebuie comentarii precum cele „semnate” „Bogdan” şi „H. Comarov”, multiplicate…
Si atitudinile de negare a responsabilitatii celor care au pactizat cu fascismul rosu si au participat la teroarea sa criminala (fie si numai din spatele unui condei) sunt la fel de raspandite. Mai ales printre cei cu vecinatati biografice (familiale). Dar nu numai. Exista o intreaga armata de noi activisti ideologici, care, pentru a se opune unei fantomatice ”drepte”, nu gasesc alt sprijin decat in resaparea intelectualilor compromisi in comunism (cel ”cosmopolit” desigur, nu cel ”nationalist”).
Domnule Daniel Cristea_Enache, se vede ca nu frecventati forumurile site-urilor romanesti nici pe departe !
Nu numai ca un comentariu ca cel de sus este absolut credibil ba chiar nu este decit banal si previzibil si nu se numara macar intre cele mai virulente.
Daca sinteti dispus sint gata sa colaborez pentru o antologie a acestui fenomen pt ca este vorba de un fenomen si nu de atitudini ocazionale, individuale, izolate. Este vorba despre ceva definitoriu pt societatea romaneasca postdecembrista, materialul acestei posibile antologii ar fi o oglinda extrem de interesanta si o baza pretioasa pt analize sociologice si politice ale societatii noastre actuale; si poate si trecute.
Va stau la dispozitie.
Incredibil comentariul de mai sus…
Scris frumos, dar putin credibil. Paul Cornea ar fi trebuit sa isi ceara scuze pentru complicitatea sa cu regimul comunist. Un intelectual care ar fi ocupat functiile sale in regimul nazist ar fi fost si acum nefrecventabil. In Romania postcomunista insa este celebrat si i se permit „justificarile” care fiind insa lipsite de scuze (fie si cele in stil „postelnician”: „Am fost un dobitoc”) nu au nicio valoare…..