BIFURCAŢII. Universitatea, la sfîrşit de an
- 22-12-2011
- Nr. 606
-
Liviu ORNEA
- Actualitate
- 11 Comentarii
Universitatea din Bucureşti şi-a ales deja noul rector. Au fost alegeri liniştite, cu un singur candidat, profesorul Mircea Dumitru, filozof, despre care se ştia de mult că, probabil, va candida. Singurul dubiu era în legătură cu atingerea cvorumului; a fost atins. Unii sînt nemulţumiţi pentru că, vezi Doamne, neexistînd mai mulţi candidaţi, nu a fost o adevărată dezbatere de idei, o confruntare între diferite viziuni şi programe manageriale (sic!). Poate că, într-adevăr, ar fi fost mai bine să fie mai mulţi candidaţi. Dar, în situaţia în care ne aflăm, eu m-am mirat că am avut şi unul. La fel va fi şi la concursurile pentru decani: majoritatea facultăţilor abia dacă găsesc un sinucigaş care să accepte corvoada. Nimeni nu vrea să se complice cu asemenea funcţii de răspundere într-o perioadă atît de tulbure, de instabilă. Pentru că, să nu ne amăgim, legea adoptată acum aproape un an deja, încă nu funcţionează cum trebuie şi nu puţini aşteaptă, de fapt, să pice guvernul, sau măcar ministrul, şi să se schimbe totul (altfel nu-mi explic de ce, de exemplu, oameni care mai au un an pînă la pensionare se agaţă de cîte o funcţie de conducere: dacă se schimbă calimera, e posibil […]
In privinta burselor doctorale e jale mare, nu numai ca nu au publicat articole in reviste cotate ISI dar nu au publicat nimic, isi aduna capitolele prin carti fantoma publicate pe bani europeni la diverse edituri satelitare celor care conduc programele doctorale isi trec numele pe site dar nu fac nicio performanta, totul fiind de fapt o simpla forma de aburire a UE. Sa va fie rusine!
…..in Romania, mai ales in stiintzele exacte experimentale. Decat sa inchidem ochii de multe ori (eu inclusiv) din santaj „sentimental” – bietul de el, mai pierde un an, sau il obliga sa dea bursa inapoi – mai bine cerem ferm renuntzarea la acest termen limita, urmand ca teza sa fie finalizata cand se bazeaza pe articole de calitate (evident, bursa se intrerupe dupa trei ani dar nu i se cere inapoi inca, sa zicem, doi ani pana la finalizarea tezei).
La Multzi Ani si inainte cu aplicarea noii LEN!
Am adus in discutie o prevedere din Legea Educatiei Nationale care evidentiaza divortul dintre lege si realitate. Mai precis Art. 160 (1) + (3) din LEN prin care se acordau bursele doctorale acordate de minister prin competitie la CNCS. Vezi si articolele 164, 167. In 164) spune ca doctoranzi sunt agajati ca orice
om, primesc salariu si li se plateste contributii sociale. – Art. 52) din HG nr. 681 din 29 iunie. publicata in MO nr. 551.
Asta e textul legii prin care statul roman si ministerul se obliga la sustinerea doctoranzilor. Cit priveste calitatea este responsabilitatea fiecarui profesor conducator de doctorat ce vrea sa sustina: stiinta autentica sau maculatura pura.
Nu pot sa raspund la nivel general prinvind facultatea. Va voi raspunde doar in ce ma priveste. Am doi doctoranzi in stagiu (unul in al doilea an si altul in primul an). Primul are publicate sau acceptate 8 articole in reviste cotate ISI cu SRI peste 0,5 9 (in nici o revista din Ro, Bulgaria, Serbia etc) iar al doilea acum este la primul articol pe care o sa il trimita spre publicare (si va fi sigur publicat ISI intr-o revista din top 20%).
Toate cele bune si La Multi Ani!
Fara suparare despre imprumuturi. Scoal costa bani si statul nu poate sa sponzorizeze 100%. In teorie, daca faci studii universitare, castigul in timpul vietii active trebuie sa fie mai mare decat daca nu ai facut studii (OK, il exceptam pe domnul profesor Ornea). Deci este corect ca individul sa contribuie la costul studiilor. Cum cei de la tara „poate” nu au posibilitatea, de aceea sistemul de imprumut este necesar. Apropos, chiar mai este cineva de la tara?
@Gigel Militaru: asta e marea problema – ANGAJAREA PE BANII STATULUI a doctoranzilor? Ca sa produca in cei trei ani ai actualului sistem idiot MACULATURA, precum cei peste 80% din „doctorii in stiintze” – la „humanisti” dezastrul e si mai mare? Cate articole ISI in reviste STRAINE ( nu bulgaresti sau poloneze!) au publicat doctoranzii facultatzii de matematica UB in ultimii trei ani? Aud?
mi-a plăcut să văd ce probleme puneţi. nu sunt de acord cu bătălia pe funcţii. Aici eu am văzut un război mai ceva ca între USL şi PDL . Nu mai zic de ultima şedinţă a senatului unde a văzut o minunată ciorovăială pe numărul de prodecani pentru fiecare facultate.:)) penibil!
Bravos domnule Ornea!
E ca si cum cineva ne-a taiat un membru si apoi vine, in chip de expert, sa ne invete cum sa traim fara membrul respectiv. Dumneata faci ce ai fost invatat, anume ne spui ca ideile sunt bune, insa punerea lor in practica este proasta. Parca si in vechiul regim era la fel! Poate ar fi fost bine sa te intrebi mai demult! E si asta o activitate intelectuala. Si nu dintre cele din urma.
Sunt unul dintre cei (putini, multi?) care au sustinut puternic noua lege a educatiei nationale si pe ministru DF. Credeam naiv ca poate fi o … ‘copie’ peste un secol a lui Spiru Haret: doctorat in Franta, opera stiintifica foarte buna, venea din afara. La un an sunt profund dezamagit. Din foarte multe motive. Unul este ceea ce numiti ‘divort’ intre intentii si punerea lor in practica. Am sa dau un alt exemplu concret. LEN si Codul Studiilor doctorale prevede ca noii doctoranzi, inmatriculati in 2011, devin angajati pe perioada determinata de 3 ani in cadrul Scolilor Doctorale. Fiind angajati ar fi trebuit sa fie si platiti: nimeni nu te angajaeaza cu salariu zero (ca e ilegal — se incalca codul muncii). Mai mult se prevedea in LEN si acelasi ‘Cod’ un concurs national de burse pentru acestia organizat la CNCS din care acesti tinari sa traiasca. Au trecut 3 luni de la inceputul anului unviersitar si doctoranzii 2011 (sunt conducatorul de doctorat al unui astfel de tanar): NU sunt angajati, NU primesc nici o bursa, NU a fost nici un concurs de burse doctorale pentru ei! Trist si jenata inclacare a LEN chiar la nivel de minister… 🙁
Cum sa ii mai dau credit ministrului Funeriu cind bunul cel mai de pret pe care il avem (doctoranzii) sunt lasati balta si pe nimeni si nimic nu pare sa ii intereseze? Poate scrieti si de tema asta ca este chiar dureroasa… 🙁
Daca se vrea salvarea – in extremis, din pacate – universitatzii romanesti nu se mai poate da inapoi, legea noua trebuie aplicata ferm asa cum este, „ceilaltzi” sunt mult-majoritari – poate chiar 80%, e suficient sa vezi ultima competitzie IDEI, si asteapta „salvarea” ticaloasei lor mediocritatzi de la schimbarea guvernului. BTW, Nicolae Hurduc, cei care au obtzinut bursele pos-dru (sa te uitzi numai la listele de post-doci de la Academie si sa te crucesti catzi aproape cincuagenari sunt!) nu stiau de la inceput ce inseamna sa publici ISI doua articole ca desfasurare temporala? Banii le-au luat ochii si le-au tranchilizat judecata si bunul simtz. Din pacate asta este jalnica ‘telectualitate romaneasca astazi.
Cred ca ati uitat sa amintiti o disfunctionalitate importanta a sistemului legislativ, legata de finalizarea tezelor de doctorat in cazul proiectelor POS-DRU. Noul cod al Scolilor doctorale recunoaste faptul ca o teza de doctorat nu poate fi finalizata in 3 ani (cel putin nu in domeniile Stiintelor Naturii). El prevede astfel posibilitatea de prelungire a finantarii cu 2 ani si in plus o perioada de gratie de inca 2 ani, daca nu se reuseste finalizarea tezei. Altfel spus, perioada maxima a studiilor doctorale poate fi conform noii legislatii de 7 ani ! Proiectele POS-DRU impun insa finalizarea si sustinerea tezei in fix trei ani. In cazul unora dintre comisiile CNATDCU, validarea unei teze presupune si publicarea efectiva a minim doua articole in reviste cotate ISI. Ca sa finalizezi o teza cu adevarat de nivel (asa cum se pretinde) in 3 ani si cu doua articole deja aparute este o aberatie ! O teza invalidata, sau amanata mai mult de 6 luni, presupune returnarea bursei doctorale. Cam ce artificii trebuie sa foloseasca un conducator de doctorat pentru a rezolva situatia, va las sa presupuneti singuri. Si mai vorbim de calitate !
Asta ati votat, asta aveti, dle Ornea. Errare humanum est. Poate data viitoare nu veti persevera.