Prea puțin
- 20-01-2012
- Nr. 608
-
Ovidiu ŞIMONCA
- Actualitate
- 14 Comentarii
Piața Universității vrea, de fapt, să-l vadă și să-l audă pe Traian Băsescu. De la zi la zi, protestele se focalizează pe președintele României. Începute ca mitinguri de solidarizare cu Raed Arafat, protestele au ajuns la șeful Statului. Iar Traian Băsescu nu dorește să se arate. Dar nici piața nu se potolește. De fapt, protestatarii sînt extrem de nemulțumiți de modul în care se face politică în România: în disprețul cetățenilor, fără un dialog real, cu măsuri dure, impopulare, cu aroganță și dispreț, cu etalarea grobianismului; Traian Băsescu întruchipează exponențial această formă de a se face politică, dar nemulțumirile privesc întreaga clasă politică (există, din acest motiv, un impas de relaționare a Opoziției cu protestatarii nemulțumiți). Știm că Traian Băsescu se află la un „pupitru de comandă“, încercînd calmarea manifestanților. Știm că a acționat treptat. După o paralizie de două zile, Traian Băsescu l-a scos la înaintare pe Emil Boc. Premierul a apărut în public consecutiv, de duminică, în fiecare zi a protestelor. Efectul a fost zero. Piața nici nu s-a enervat, dar nici nu s-a calmat. Apoi, Traian Băsescu a provocat reîntoarcerea lui Raed Arafat la Ministerul Sănătății. Fără efect. Protestatarii s-au adunat din nou în Piața Universității. Între […]
Facem istorie. Toate comportamentele (civice, politice, jurnalistice) se vad si vor ramane. Piata Universitatii – cu oameni multi. putini – este starea de spirit, turnesolul acestei lumi..
Mai departe:
– PDL-ul se comporta jalnic, n-are solutii si nu poate vorbi normal unei populatii revoltate si nemultumite;
– jurnalistii – unii se comporta normal si sunt foarte buni, coerenti, responsabili, altii cauta sa minimalizeze protestele si fac totul sa contribuie la oprirea contestarii lui Basescu. Va felicit ca dumneavoastra, ca revista culturala, ati acordat atentie situatiei din Bucuresti si din Romania – am citit articolele dvs., ati scos un numar „de colectie”, am apreciat varietatea punctelor de vedere si acuitatea analizelor;
– societatea civila – cei mai multi nu exista, nu se exprima, nu-si spun parerea. La GDS bate vantul, multi par a fi blocati cu privirea spre Cotroceni – imi pare rau ca Andreea Pora a fost jignita de Mircea Dinescu, a primit o lectie cam dura.
Vladimir Tismaneanu e ocupat sa raspunda doar celor care il contesta, dar unde-i analistul politic Tismaneanu, ce parere are el despre proteste, nimic… H.-R. Patapievici n-are nici o parere, Mircea Mihaies sunt convinsa ca va ataca – din nou, din nou, din nou,,, – opozitia, cum face de luni bune.
– in tara lumea iese in strada. E foarte important sa existe proteste si in alte orase, nu doar in Bucuresti. Toti suntem romani, unii mai curajosi, altii – stau in case sa vada spre ce directie bate vantul.
Cei din Cluj, Timisoara, Sibliu, Galati, Piatra Neamt, Craiova, Brasov, Iasi, Bacau, Constanta, Pitesti, Targoviste, Drobeta Turnu Severin nu sunt foarte multi, dar au curaj, imaginatie si protesteaza pasnic – e cel mai important. Sper sa se intample ceva bun in tara asta, un alt tip de politica, un alt tip de comportament civic si alegeri, cat mai repede.
Cred ca ultimul lucru pe care il vor cer din Piata este sa vorbeasca cu Traian Basescu!!!
Va rog din suflet, nu va mai pierdeti timpul cu descreieratii aceia de la televizor, si faceti-mi hatarul de a raspunde si la ea. Ceva imi spune ca sunteti singurul care mi-ar putea deslusi aceasta taina…
Republica bananiera, absolut, da, da ! Tocmai am deschis televizorul si o vad :
– tanar cu dezabilitati de fonatie, protestatar la Lisabona, ne comunica de acolo (doar voce) ca ia atitudine, pentru noi cei de aici, pe care ne-a strivit dictatura ; (de cand ? de 8 zile !)
– dra Ana-Maria, 37 ani, caciula peste frunte, venita de 9 zile din strainatate, unde a stat 7 ani, si unde a invatat munca asociativa, ne comunica repetat, in direct din P.U., de sub ninsoare, fraze ca : „Cer moralitate, # de aici pleaca totu’; # respectu’ fata de sine, # respectu’ fata de cei din jur; # prima e lipsa de moralitate # e ca el (?) nu da nici un semn # ceea ce sustine ca guvernul # dictatura # reuseste sa va pacaleasca # printr-un discurs f. bine ticluit. #Noi nu cedam # Vin din diaspora # moralitatea e atat de jos. # AM VENIT SA FACEM (pl.?) ROMANIA, ASA FRUMOASA CUM STIAM SA ESTE (!).
Admirabila cadenta !
Ma va distra sa vad ce gandeste un matematician (L. O), optiunea va fi grea, dar pentru ca ea tine de nr. de circumvolutiuni, n-am nici o indoiala !!
Impresionanta eruditie si abilitate dialectica a comentariilor Dvs exhaustive si complet impartiale ma incurajeaza sa va pun si eu doua intrebari „ca simplu cetatean”:
1. Vi se pare constitutional rolul jucat de presedintele Basescu in izgonirea din guvern a subsecretarului de stat din Ministerul Sanatatii, urmata de rechemarea lui dupa izbucnirea protestelor? Dar cel legat de retragerea Legii sanatatii?
2. Va plac republicile bananiere?
Va multumesc!
@eu: stimate domn, poate imi spuneti si mie in ce consta creativitatea institutionala si discernamantul lui baconsky (nu baconschi, cum isi romanizeaza prosteste numele din buletin). In furtul de voturi de la Paris? In pozitia de elev-problema al UE si de sluga paguboasa a Statelor Unite? Cum adica trebuie sa o suporte pe Udrea? Pai nu spunea el, in pragul orgasmului, ca abia ii rezista farmecelor?
Fiecare ministru de externe dintre cei pe care-i enumerati e de enspe ori mai bun decat baconski. Macar ei nu si-au numit concetatenii mahala inepta, pegra si mai stiu eu cum. Te pomenesti ca de-atata diplomatie si discernamant baconskyan i-au refuzat invitatia la dialog pana si ONG-urile basiste mai spalate.
Degeaba incercati sa va justificati pupinbasismul aruncand cu rahat numai in ceilalti, sunteti jalnici.
„Si regina Angliei a dat mana cu Ceausescu”. F. adevarat, atunci de ce sa nu dea si Crin mana cu Iliescu? Adica PDL-ul are voie sa faca guvern fesenist cu PSD, in interes national, dar liberalii nu au voie sa faca alianta cu PSD, ca nu-i garantata basescu!
– Mai intai, o precizare : din mesajul de mai sus, s-a sters din greseala un PS lung, in care o faceam praf pe dna U, aceasta simpla „nénette” a scenei politice. Dar nu merita sa reiau.
– Ziceti: « oamenii vor un semn, o farama, un gest de dialog» (nota bene: pe toate canale tv se pune aceeasi intrebare)
Aici e un mare paradox : acum 8 zile, lumea se revolta de faptul ca TB a intervenit telefonic; iar acum, se cere doar „o farama” de dialog !… Este doar o forma alternativa de agresiune verbala. Problema dialogului este una de context. Exista un cod al dialogului. Acum e randul altora sa vorbeasca, sa-si decanteze mesajul. TB a vorbit de trei ori, explicand legea, explicand si de ce o retrage. Unde este prea multa emotie, nu se poate dialoga.
– Despre „pornit de multa vreme”.
Da, scenarizarea protestului e veche, a inceput prin media. Apoi s-au auzit niste tematici recurente, preluate din om in om. Pe acest fond a intervenit povestea cu dl. „Calafat”. Stiti cum, in trepte: ideea, ipohondria si fandacsia !
Spuneti : ” oameni deja montati.” Nu-mi place cuvantul. Nu chiar asa. Nu montati. Termenul este readiness, in teoriile formative.
Ridicarea unor (auto)cenzuri. Asta se face treptat, e nevoie de un coaching.
– Despre piata :
La ora actuala P.U. este spatiul socializarii unui tineret emancipat, in cautarea unor valori, conformitati si consensuri, as zice aproape mondene (e lume buna, mai ales pe seara, cand apare si Mircea Badea). Piata se delimiteaza tot mai clar ca extensie sau chiar ca un fundal de studio interactiv (tv-guerilla).
In ansamblu, este o moderna macro-instalatie multimedia care valorifica potentialul arhitectonic si ambiental al capitalei. (glumim, da ?)
Doar discursul se mentine ca pentru primul val de proteste, al celor frustrati economic, social. Pentru ei se continua a se cere un „dram de speranta”, putin dialog, ajutor si se canta un nesfarsit „lamento” – uneori in hohote de ras, pentru ca domneste buna dispozitie. Cum vedem, indignarea damboviteana a luat repede forma unei psihodrame, serveste unei terapii de grup. Cum poate in aceste conditii sa mai zica ceva TB ? El fiind un om care, in ciuda iesirilor de familiaritate, a manierelor indoielnice, se mentine in status-ul si rolul lui, ceea ce este destul de rar in Romania. Nu uitati ca TB e un om inteligent, cum zicea Creanga „el a mai fost la un cur de baba”.
– Aroganta/ empatie.
Nastase mi s-a parut ca a pierdut nu atat ca urmare a unui efect de imagine (aroganta), cat pentru faptele lui: depasise orice limita, facea totul in stil mare, se mai si credea distins si cult (colectii, baluri, decorarea parlamentului). Cheltuia cu cinism resurse publice, dar le compensa cu „pomeni” sociale, magazine pt pensionari; pe vremea lui s-au petrecut acele programe cu artisti consacrati (croiziere, recompense), in timp ce, pe statul de plata, artistii, bibliotecarii etc. nu aveau nici un sfert din leafa unei femei de serviciu de la privat. Era o politica de coruptie, de clientelizare, de indiferenta fata de viitor.
– pe Sever Voinescu nu-l citesc zilele astea, am cautat doar informatii. Dar banuiesc ca n-a scris scris mai rau decat Costi Rogozanu… care, mai nou, e ca Lenin in Elvetia.
– Baconski : mi se pare un fapt pozitiv sa-l avem pe un om ca Baconski la externe. Il preferati pe Cioroianu? pe Melescanu? pe Razvan Ungureanu? Increderea mea personala in creativitatea institutionala si in discernamantul cultural al domnului Baconski ramane absoluta, chiar daca a fost nevoit s-o suporte pe Udrea in coasta lui… Ce poti face oare ? te mai si supui unor uzante, in societate… Cateodata esti du côté de Guermantes, alteori du côté d’Elena U. Si regina Angliei a dat mana cu Ceausescu. Iar prin parlement, am vazut ca exista destul de multe „line ciobanu”, mai tinere sau mai in etate, nu e dna U. o exceptie, dar, foarte adevarat, ea a atins o culme.
Va multumesc pentru raspunsuri.
Dincolo de stinga si dreapta, spun doar ca un om = un om. Si cei din Piata Universitatii (asa amalgamati cum sint, sau tocmai de aceea) au dreptul sa fie ascultati. Daca Traian Basescu era „un om de mare curaj” se ducea si vorbea cu ei. Din primul moment. Asa, n-a dat decit impresia unui om temator, care asteapta epuizarea protestelor.
Dvs credeti ca totul era pregatit – „pornit de multa vreme”. Eu nu cred si nu vad ca ati avea argumente pentru aceasta idee. Si chiar credeti ca de aia nu se duc liderii PDL in piata? Ca sa nu acrediteze o manipulare?
Si daca se duceau ce se intimpla? Ce se intimpla? Mi se pare ca vreti sa scuzati absenta dialogului (nu doar cu Piata Universitatii) prin ideea ca nu merita sa dialoghezi cu oameni deja montati. Dar de unde aveti aceasta certitudine? Eu am fost in Piata Universitatii – si am vorbit si cu oameni care au fost acolo in zilele in care eu am lipsit – si sint de parere (fara sa-mi proiectez nici o asteptare, nu las, in acest caz, mentalul propriu sa functioneze) ca oamenii vor un semn, o farama, un gest de dialog.
Ceea ce se vede este o lume – nu doar cea din piata – care asteapta un altfel de dialog politic. Cu mai putina aroganta, cu mai multa empatie.
Va rog sa va amintiti un lucru: de ce a pierdut Adrian Nastase alegerile in 2004? Se vorbea si atunci de furturi, de camarile, de deturnarea de fonduri. Dar, ceea ce enerva cel mai mult era aroganta. Lui Nastase i se spunea Arogantul. Enerva falsa siguranta, enerva punerea la punct a ziaristilor, enerva ca transmitea mesaje fara drept de replica, enerva, atunci, ca, in PSD, aroganta se multiplicase in mii de chipuri.
Acum, ce avem: un presedinte imun la dialog, care pune la punct pe cine vrea si pe cine nu vrea, care a incalzit la sin mici aroganti, lipsiti de decenta.
Sa nu-mi spuneti ca v-a placut cind doamna Udrea a aparut in ipostaze numai bune pentru un demnitar care intelege austeritatea si criza – cind pozind in „Tango”, cind calare pe cal, cind dindu-se cu saniuta sau cu tiribomba? Sa nu-mi spuneti ca v-a placut cind Teodor Baconschi s-a declarat „fermecat” de Elena Udrea, iar mai apoi s-a napustit cu cuvinte de ocara asupra protestatarilor? Sa nu-mi spuneti ca v-a placut cum Sever Voinescu, duminica, ne indemna sa „ne uitam la stele”?
Acesta e dialogul pe care il sustine PDL? Discutam, acum, fapte. Ce se vede. Daca dvs. credeti ca totul a fost/ este o facatura la care nu trebuia sa se raspunda, e ok, e parerea dvs.
Am, totusi, o intrebare: cu cine, de fapt, dialogheaza PDL si Traian Basescu? Cu cine?
Aia sint montati, ailalti sint cumparati.
Dar, cu cine are dialog PDL in societatea romaneasca? Un dialog real! Cu cine?
As fi curios sa aflu care este opinia dumneavoastra.
Va multumesc.
Voi reveni, daca este nevoie.
Revin putin, dupa ce l-am ascultat pe Crin care a inceput parca sa gandeasca ceva mai normal. Pana la urma toata aceasta dezbatere poate avea efecte pozitive…
1. Sanctioneaza Piata Universitatii politicianismul?
Categoric nu ; mesajul de care vorbiti este unul filtrat de o minte cu gandire sociala, politica. Vedeti acest mesaj doar pentru ca il aveti in minte (cum excelent observa cineva vorbind de testul Rorschach – fiecare isi proiecteaza mentalul in ceea ce vede). Doamna cumsecade care se roaga pentru fiica ei, sau pensionara care isi proiecteaza emotiile in public nu stiu care e scopul actului lor, de fapt (v. G. Le Bon). Sunt de fapt acte reziduale : energii din care se obtine cu totul altceva decat ar voi cel care actioneaza.
2. Exista, cum spuneam in aceasta scurta nota, un \”impas de relationare a Opozitiei cu protestatarii nemultumiti\”?
Aici este si pericolul. Cat timp Ponta cere sanctionarea Romaniei, intr-un moment in care tocmai se publicau (din decembrie trecut pana chiar in 8 ianuarie) articole uluitoare despre Romania… Ce sa ma astept de la Ponta ?! Culmea e ca se poate si mai rau, Crin ! Deriva liberalilor mi se pare a fi adevarata pacoste a ultimilor ani. Il vedeam acum cateva minute pe acel troglodit Teodor Atanasiu – datorita caruia (+ altii, precum B. Olteanu) s-a produs aceasta deriva politica, atunci cand credeam ca se mai poate spera… Drama este ca liberalii nu coopereaza defel pe nici o idee. Sigur, daca sunteti de stanga nu veti de acord cu mine. De aceea e pluralism.
3. Se cere demisia lui Traian Basescu si a guvernului Boc?
Schimbarea trebuie sa vina intr-un context de stabilitate nu de anarhie in care fiecare nebun vine in piata cu tricornul napoleonian, cu pasarica in varful batului (la propriu) etc.
4. A dialogat Traian Basescu cu protestatarii?
Asa cum a spus azi C. Preda, TB este un om de mare curaj si cauta solutii. De altfel, tocmai interventia lui TB, in direct, de acum 10 zile dovedeste ca ceea ce se intampla nu are legatura prea mare cu Arafat. A spus-o explicit ca exista pericolul unei psihoze de masa. Si-a justificat enervarea. Deci lucrurile cred ca erau pornite de mai mult timp – din toamna, presupun. Focalizarea pe TB nu serveste decat celor care se ascund dupa idei frumoase, si il critica in termeni de buna crestere.
Tocmai aici e absurdul si inconsistenta celor vor sa lege ce se intampla acum de PU din 1990. Fals ! Din contra, TB este omul care a strigat el insusi toate lozincile care sunt acum in piata. De altfel, si maine poate iesi TB in piata, este singurul politician dezinhibat, programul lui este cel mai apropiat de cel al pietei. (mai jos, un PS)
5. Cine de la PDL dialogheaza cu adevarat cu protestatarii?
S-ar putea ca ezitarea lor sa vina din faptul ca au informatii in legatura nucleul incipient al protestatarilor. Intre timp insa, dvs, CriticAtac si toata stanga politica etc. au legitimat prin interventia lor acest \”Ocupa Romania\”… Ironia soartei: se poate citi si ad-litteram acest idemn.
Concluzie
1. Are dreptate Peter Dan : testul Rorschach !
2. Va revine sa decupati cu buna credinta, din amalgamul anarhiei, acele revendicari articulate in care credeti, nu sa le lasati exprimate in magma brutala, instinctuala si – mai ales emotionala – a pietei.
In toata nebunia, ca nimeni nu-i bun, ca „pe cine alegem?”, depun marturie ca mie imi place un politician. El este Ludovic Orban.
A avut curaj sa mearga in Piata Universitatii, a fost imbrancit, injurat, dar s-a dus acolo. Bravo lui! Esti politican, esti si laudat, esti si injurat, ti se cere socoteala, raspunzi, incerci un dialog. Nu stai ascuns la Palatul Cotroceni. Nu-ti alegi jurnalistii cu care sa dialoghezi (domnul Traian Basescu prefera compania TVR-ului, ca nimeni, acolo, nu-l incurca, nu-i punea nici o intrebare stingheritoare; domnul Traian Basescu, de 10 zile, nu spune nimic despre Piata Universitatii, de parca cei de acolo n-ar fi cetateni).
Da, imi place Ludovic Orban! Asa trebuie sa se comporte un politician. Sa iasa din biroul capitonat si sa dialogheze. Ce poate pierde? Poate pierde la alegeri, dar macar a incercat sa stea fata in fata cu contestatarii sai. Acel politician care nu se fereste de injuraturi si critici este un om de onoare. Asa se arata si Ludovic Orban. Asta este impresia mea.
SE VREA DOAR : \” NU MAI VREM ! \”
Cine ştie sǎ stea de vorbǎ civilizat ? cu cine ? în ţara asta, în Dialog ?!?
\”Piaţa Universitǎţii\” nu ştie ce vrea, ea ştie doar ce NU vrea.
Despre MITOCǍNIA autentic româneascǎ, nu este nevoie sǎ ne agǎţǎm ca de-un pai,
cǎ oricum şi paiul ǎsta e putred-putrezit pînǎ la os.
Cine acolo, din lumea \”politicului\” nu este un neaoş reprezentant al banditismului autohton ?!?
Cine dintre \”politicieni\” vorbeşte, se exprimǎ şi gîndeşte altfel decît GROBIAN ?!?
Grobianismul românesc are multiple şi subtile variante, nuanţe şi perversitǎţi de tot soiul, izuri şi sosuri diverse, evidente şi ascunse cu dibǎcie.
\”Grobianismul\”, este un termen jucǎuş, simpatic, interesant, literaro-ştiinţifico-fantastic,
şi drǎguţ folosit aici ca de altfel şi pe ici pe colo pentru a nu şifona pe unii sau pe alţii.
HOŢIA şi MITOCǍNIA este instalatǎ cvasi TOTALITAR de la ’44 încoace.
În România, nu existǎ, cu adevǎrat, “Clasǎ politicǎ” poate pseudo-clasǎ, poate pseudo-politicǎ, poate curat-murdarǎ clasǎ politicǎ, poate …..cu totul altceva…..poate!
Cǎ \”tovarǎşii\” de la Putere sînt incapabili sǎ \”dialogheze\” cu Poporul, este un Adevǎr.
Şi vor plǎti aceastǎ \”neştiinţǎ\” într-un fel sau în altul.
Dacǎ \”Piaţa Universitǎţii sancţioneazǎ politicianismul\”, alegerile anticipate vor aduce în loc tot politicieni, ceilalţi politicieni, aceeaşi politicieni « alţii », povestea cu tehnocraţii nu prea ţine pe aceste meleaguri, nu încǎ, deşi sunǎ apetisant.
Sǎ fim Serioşi ! Maturi şi realişti !
Poate pînǎ-n noiembrie, o fi timp şi timpul sǎ aparǎ Cineva NOU cu-un Program şi cu Soluţii, poate!
Cǎ de NU …!
Vom tot ieşi în Piaţǎ, pîna la Sfîrşitul Lumii, degeaba. Va deveni “sportul popular” naţional.
Oricum OINǍ nu mai jucǎm.
Cu o“PIAŢǍ” nu se poate sta de vorbǎ, dialoga, cǎ nu sîntem la piaţǎ.
“PIAŢA” strigǎ mai de toate, ca la piaţǎ, multe nemulţumiri, vrute şi nevrute, adevǎrate şi imaginate, auzite şi imaginare, vǎzute şi povestite, nevǎzute şi nemaipomenite, se vinde şi se cumpǎrǎ ca-ntr-un TALCIOC.
CALEA-I LUNGǍ !
UNDE SÎNT SOLUŢIILE ?!?
P.S. poate de-aceea întrebǎrile din \”text\” şi din \”sub-text\” par vag un pic cîş-pîş, un pic alǎturi de reala realitate a existenţei socio-politice a societǎţilor decadente azi zguduite prompt de propria lor orbire şi îmbuibare, şi conduse abil ca prin farmec, doar de freamǎtul-vîlvǎtaia ”Pieţelor” de desfacere a indignǎrilor de tot felul, amalgamurilor bine ticluite, orbecǎielilor de tot soiul şi bîlbîielilor fǎrǎ soluţii.
@eu
… cu Sorin Rosca Stanescu, n-ati dori sa discutam despre cele sustinute de mine in acest articol?
1. Sanctioneaza Piata Universitatii politicianismul?
2. Exista, cum spuneam in aceasta scurta nota, un „impas de relationare a Opozitiei cu protestatarii nemultumiti”?
3. Se cere demisia lui Traian Basescu si a guvernului Boc?
4. A dialogat Traian Basescu cu protestatarii?
5. Cine de la PDL dialogheaza cu adevarat cu protestatarii?
Va propun sa discutam pe text, daca vreti cu adevarat dialog.
Iar in privinta „ofiterilor de diversiune”, imi pare rau, expresia nu-mi apartine si nu se regaseste in aceasta mica nota.
PS Dar de doamna Udrea ce spuneti? Si ea, nu-i asa, iubeste dialogul si e in stare sa comunice adecvat cu protestatarii?
Oare semnatarul acestui mic articol-analiza este aceeasi persoana cu O Simonca exceptionalul jurnalist pe care-l ascultam la BBC ? Parca nu-mi vine a crede ! Vad ca aveti aceleasi pareri precum noul om politic S Rosca Stanescu care tocmai vorbeste pe A3 despre „ofiteri de diversiune”.