Libertatea de a fierbe în suc propriu
- 24-01-2012
- Nr. 609
-
Carmen MUŞAT
- Editorial
- 11 Comentarii
„Ce fel de dictator e Traian Băsescu, de vreme ce oricine îl poate contesta în piaţa publică, la televizor şi în presă?“ se întreabă, retoric, susţinătorii actualului preşedinte, care reduc democraţia la libertatea presei, făcîndu-se că nu văd modul în care reprezentanţii Puterii încalcă principiul separării puterilor în stat. Ce rămîne din democraţie atunci cînd în Parlament vocea Opoziţiei este redusă la tăcere, iar Puterea recurge la şantaj, la falsificarea numărării voturilor şi la forţă pentru a-şi impune voinţa? Puterea executivă s-a substituit în repetate rînduri puterii legislative, a cărei autonomie a fost călcată în picioare. Ceea ce s-a petrecut în ultimii trei ani în Parlamentul României, unde PDL şi partidele-satelit au refuzat orice dialog cu Opoziţia, mi-a adus aminte de realitatea tulbure de la începutul anilor ’90, cînd reprezentanţii „patrulaterului roşu“ se comportau ca şi cînd ar fi fost singuri în Parlament, neţinînd cont de opinia PNL şi PNŢ. Singura deosebire faţă de situaţia de atunci este că, în vreme ce reprezentanţii „patrulaterului roşu“ aveau majoritatea absolută în Parlament, puterea de acum este una „artificială“, rezultată nu în urma alegerilor libere, ci în urma falsificării flagrante a rezultatului alegerilor. În rest, atunci ca şi acum, Puterea nu a reuşit […]
Din nefericire pentru noi suntem o populatie care zilnic „macinam” efectele vietii cenusii pe care o taraim si in care ne taraim majoritatea, fara a „umbla” la cauzele care stau la baza cenusiului. Suntem individualisti, egoisti, mintim asa cum respiram astfel ca adevarul ( despre noi) il respingem cu „manie proletara”. Suntem usor de manipulat mai ales ca majoritatea populatiei e formata din semianalfabeti (40%) , semidocti, iar multi din cei care mai au ceva in cap sunt lipsiti de caracter.Democratia , originala sau nu are „o mica scapare”, care in cazul nostru s-a transformat in „cenusiu” si anume ai dreptul sa alegi si sa fii ales. „CINEVA” a definit acest lucru astfel: „In democratie dreptul la vot il are si un oligofren si un om normal” Noi romanii am abuzat de dreptul democratiei si am ales unul dintre noi si ca noi. Basescu este exemplul cel mai reprezentativ: mitocan, semidoct, manuitor perfect al santajului si amenintarii, mincinos si grobian…un perfect animal rapitor.Diagnosticul psihiatric al acestui tip : ” psihopatie maniacal depresiva pe fondul major a unui imens complex de inferioritate cu manifestari agresiv distructive in forma agravata”in combinatie cu „spiritul de turma” (alta calitate majora a romanilor) in final ne va duce la o prabusire , sau distrugeri sociale ireparabile. Fiind un popor (populatie) mimetic , traim dupa model, deci avem o singura sansa: sa aducem la varf UN MODEL DEMN DE URMAT. …P.S. Personal nu cred ca „sansa” mai este fezabila la noi.
Basescu is incredible. It is a mincinos.El asks, rhetorically, why leave our children: a house or a mortgage? He leaves a house for his family, an expensive, made with justice to the nerve corupte.Are consideta blameless, but it is anointed with all the pollution. To jail mafia!
wow, revin pe site-ul dvs dupa citiva ani si dau de acest articol… nici nu stiu ce sa replic, desi simt ca doresc sa replic, pt ca revista asta era una decenta (ma intreb ce surprize ma mai asteapta in interior)
care va sa zica, noi romanii aveam o tara normala cu o clasa politica normala si o guvernare normala, si a venit traian basescu in fruntea pdl si ne-a aruncat in lumea a treia… iar pe biata „opozitie” a umplut-o de nedreptate. ma intreb de citi monstrii e capabila ratiunea de la vest de slobozia?
Din pacate libertatea Plebei actuale este este doar partiala, o veritabila fata morgana in lipsa libertatii principale, cea materiala. Totul de fapt se rezuma aici. In organizarea statala primitiva, elitele vroiau cat mai mult in detrimentul plebei. Ori ce libertate de expresie, de miscare, de organizare, era vazuta ca o amenintare directa la adresa bunastarii elitelor si ca atare strict reprimata. Cu timpul, elitele au dezvoltat mijloace mai eficeinte de control al Plebei fiind posibila libertatea iluzorie nu si cea materiala. Azi, un membru al plebei, are asa cum am enumerat mai sus nelimitate drepturi tangentiale insa dreptul principal cel material lipseste aproape cu desavrsire. Ca atare, degaba ai libertate de exprimare, de proprietate, de organizare, de miscare, daca existenta ta materiala e complet la cheremul si intru bunastarea elitelor.
http://abciconomics.blogspot.com/2010/11/suntem-saraci-din-cauza-suprataxarii.html
\”En parallèle, le Parlement a lancé une procédure de destitution du président Băsescu pour violation de la Constitution. Le 20 avril, le Parlement a voté la suspension du président30, qui est confirmée par la Cour constitutionnelle. Mais, lors du référendum du 19 mai 2007, les Roumains choisissent à 75 % de maintenir Băsescu dans ses fonctions, désavouant ainsi leurs propres députés.\”
…, si nici atunci nu s-ar mai putea injura
“Libertatea de a fierbe in sucul propriu” duce la o furie neputincioasa, pentru ca este o libertate fara continut. Ai dreptul sa-l injuri pe Basescu, dar nu poti schimba nimic. Dupa cum argumenteaza Cristian Cercel in aceasta editie, sistemul politic romanesc este un sistem inchis, in care cei de la putere nu se tem ca vor trebui sa dea seama cetatenilor. Independenta juridicului e un banc prost in tara matusii Tamara. O sa stim ca legea conteaza in momentul in care politicienii se vor apuca sa alocheze bani pentru construitul puscariilor, pentru ca nu vor face asta decat in clipa in care condamnarea lor devine o posibilitate reala. Omul de rand se percepe ca fiind neputincios si neimportant, dar nemultumirea lui este reala si poate fi captata de miscari politice care au o sansa majora de a fi autocratice si populist-nationaliste de dreapta. Atunci nu vom mai putea nici sa injuram.
Pai ar cam fi o explicatie, psihologica, oarecum: cainii latra, ursul trece.
Ar mai fi una, nu mor caii cind vor cainii.
Va las libertatea de a vedea cine-s cainii, cine-i ursul .
Tot asa, care sunt caii si care sunt cainii.
Nu la voturile de la Paris ma refeream, ci la faptul ca exista acum, in Parlamentul Romaniei, un partid care nu a obtinut nici un vot in urma alegerilor – e vorba de UNPR. Majoritatea parlamentara actuala e rezultata in urma unui artificiu imoral, cum altfel ar putea fi calificata „prepararea” unui partid despre care nimeni nu stie – sau poate toata lumea stie – pe cine reprezinta.
Domnule A.Andries , teoretic vorbind , cred ca aveti dreptate , dar ce poti pretinde unor manifestanti \\\\\\\”oameni ai strazii , platiti sa strige lozinci si sa huiduie\\\\\\\” , asa cum este prezentata alcatuirea celor care stau in strada si striga \\\\\\\”Jos Basescu!\\\\\\\” de catre cantaretii basescieni ? Poate ca ar trebui sa nuantam in hoti , pe de o parte si ceilalti pe de alta parte , dar acesti ceilalti ramificandu-i in : pagubiti , partasi , colaboratori , neinteresati de fenomen , buni samariteni , prostanaci si ce alte grupari credeti ca merita mentionate.Din punctul meu de vedere , nu prea are importanta deosebirea dintre abuz si dictatura. In strada este mai dificil sa strigi \\\\\\\”Jos abuzul!\\\\\\\” , nu prea are subiect , trimitere directa ,ci o categorie destul de vaga.Revenind la tema articolului , Basescu probanil ca jubileaza : zapada cat cuprinde , ger pe masura si mai scapa bugetul de pensii cu inca o pensie care n-o va mai plati , a lui E. Hossu (Dumnezeu sa-l odihneasca!).Se intrevad vremuri grele , dar cum vaporeanul nu prea le are cu lectura se inchipuie singurul salvator al natiei, el si partidul lui.Daca nu ati citit , va recomand \\\\\\\”The nazi roots of the Brussels EU \\\\\\\” de P.A.Taylor&co.
Cateva obiectii pe care le am fara sa fiu in in vreun fel sustinatorul lui Basescu, pentru ca e cumva artificiala impartirea in tabere pro si contra, mintile prea infierbantate au tendinta asta de a vedea lucrurile doar in alb si negru. Multe voci din opozitie cad in capcana hiperbolizarii, confunda „abuz” cu „dictatura”, confunda strigatul celor loviti de criza economica cu „libertatea”, confunda opiniile lor subiective cu „adevaruri incontestabile”.
Cat despre „puterea de acum este una „artificială“, rezultată nu în urma alegerilor libere, ci în urma falsificării flagrante a rezultatului alegerilor” inca astept sa vad pe undeva vreo proba, nu anecdote despre „imposibilitatea” votului in 13 secunde de la Paris (demontabila de catre oricine se oboseste sa mediteze mai mult de 10 secunde).