Moartea unei străzi
GALERIE FOTO
- 16-03-2012
- Nr. 616
-
Dan Mihai ŢĂLNARU
- ISTORIE RECENTĂ
- 9 Comentarii
În anul 1974, regimul comunist a emis o lege (Legea 58/29.10.1974) privind sistematizarea teritoriului și a localităţilor urbane și rurale. Acest decret a adus după el demolarea parțială și, în unele cazuri, totală a unor orașe și sate, pentru a fi reconstruite apoi după noile planuri de dezvoltare multilaterală a României. Cumva, satele trebuiau împuținate, iar orașele să arate toate la fel, pentru a rezulta suprafețe de pămînt cît mai mari, destinate agriculturii. Această lege a reprezentat un adevărat dezastru pentru o parte însemnată a populației, dar mai ales pentru patrimoniul arhitectural românesc. O mare parte a Bucureștiului a fost demolată rapid pentru a face loc unor proiecte faraonice precum Casa Poporului, Centrul Civic, bulevardul Victoria Socialismului, lucrări ce au fost inaugurate chiar de către Ceaușescu la 25 iunie 1984. Aceasta este povestea unei străzi dispărute și, odată cu ea, a unui întreg cartier aflat între Piața Unirii și Poșta Vitan. Străzi ca: Sfînta Vineri, Calea Văcărești, Mircea Vodă, Bravilor, Labirint, Pitagora, Sf. Ioan Nou, Banu Mărăcine, Sf. Nicolaie Jitniță, Adam Goldfaden, Calea Dudești sînt numai o parte din străzile care au fost dărîmate total sau parțial. Și asta pentru ce? Pentru Victoria Socialismului, o arteră de trei-patru kilometri inspirată […]
Am fost la Bucuresti in vizita dupa 53 de ani de absenta si n’am recunoscut Calea Vacaresti si Calea Dudesti. Sinagoga Malbim disparuse. Parca eram in luna , balarii peste tot, strazi nepavate etc.Casa noastra a cazut prada unui nespalat N.C. care a distrus tara . Si acum sunt multi care zic ca era mai bine sub N.C. Cum poti sa nu agreezi cu Alexandru Lapusneanu, e prosti, dar multi. Hiroshima la Dambovitza!!!
pe facebook, si lasati ne si pe noi sa le vedem!
Multumim.
Habar nu aveam ca decretul dateaza din 1974 – eu asociam sistematizarea cu anii ’80, si stiam ca semnalul inceputului a fost dat de cutremurul din 1977, care i-a aratat Tovarasului ce repede se pot indeparta daramaturile si ridica acolo ceva nou, asa cum ii place lui . Habar nu aveam de strada Bravilor, nu am fost niciodata pe ea, desi la Cauzasi mergeam des, si traversam piateta in toate sensurile. La fel, sinagoga Malbim nu am vazut-o decat dispre Labirint, in 32 de ani cat am locuit in cartier nu am avut niciodata curiozitatea sa ocolesc, sa vad si dinspre Dambovita. Iar de strada A. Goldfaden am aflat abia dupa ce am developat fotografiile facute in 1986 la Cauzasi, cand mai erau in picioare doar IML, blocul cu 6 etaje si sinagoga – pina atunci credeam ca este Calea Dudesti! Nici cu CEC-ul nu am poze, si chiar cu casa mea, pe Labirint colt cu Parfumului, am putine, desi stiam ca se apropie demolarile – la noi au ajuns abia in vara lui 1988! Pentru imaginile din zona , trebuie sa multumim „tramvaistilor”, Hans Olemans si St. Lacriteanu: cu cativ ani in urma, cautam pe Net fotografii cu biserica Sfanta Vineri, asa cum mi-o aminteam eu, si le-am gasit … in paginile forumului celor pasionati de tramvaie! Sunt imagini remarcabile, nu pot decat sa regret ca la mine pe Labirint tramvaiul a fost scos prin 1961, alminteri ar fi existat probabil si imagini cu casa mea … Multumesc mult pentru articol!
Am locuit pe Labirint colt cu Parfumului, asa ca nu pot decat sa apreciez articolul ce vorbeste despre disparutul cartier al copilariei … La noi devastarea a ajuns in vara lui 1988. Putin mai devreme, pmi 1985 sau 86 am facut foto cu IML si sinagoga, singurele cladiri inca in picioare in mijlocul ruinelor, iar vizavi se vedea liceul Cuza, unde a avut si mama ore. Liceul poate ca data de la 1898, dar avea si o aripa noua, ce tocmai fusese renovata cu nu mult timp inainte de demolare!
Ar fi fost de dorit sa ne mutam cu totii la sat, ca in planurile lui Pol Pot?
Lasa ca se renoveaza acum in draci.:)) Mergeti de la Piata Sfantu Gheorghe spre Calea Mosilor si veti vedea inceputul anilor 1900: case in paragina, strazi inguste, un peisaj vechi si murdar. Proprietari care nu au bani sa-si renoveze casele, care le lasa in ruina si cer ajutor tot de la… stat.
Dar am uitat sa spun ceva: cine vorbea de „Bucurestiul o sa arate frumos?” repetentul din Scornicesti, a carui minte nu se putea ridica dincolo de abjectia vicleana in care a trait si ne-a tirit si pe noi.
ar trebui sa cream o institutie de genul Muzeul Bucurestiului disparut… ce oameni, oraseni adevarati traiau pe atunci…Exista planurile caselor la Arhive, MERITA CA GENERATIA NOASTRA SA LASE ASTA! Cum ne putem mobiliza?
Domnule, asta se dorea, „stramutarea”. Eu am copilarit la Snagov si am vazut zeci de case darimatem gradini distruse, si un sat intreg ras – Vladiceasca. La fel viile oamenilor, tot. Da, asta era planul pentru toata populatia – nu poporul – planul analfabetilor imbecili care au condus tara asta.EXCEPTIONAL ARTICOL!
„distrugerea aproape totală a construcțiilor urbane tradiționale și înlocuirea acestora cu blocuri de apartamente; mutarea întregii populații rurale de peste 11 milioane de oameni din locuințe unifamiliale, proprietate privată, în apartamente din blocuri, în calitate de chiriași“
sistematizarea a dizlocat sute si sute de mii de oameni din casele lor, a frînt destine. dar n-au fost distruse „aproape total” constructiile urbane traditionale, nici stramutati 11 milioane de oameni… ar însemna ca nu mai avem sate, iar la orase ar fi doar blocuri.