Poezie şi adevăr
Gabriel Liiceanu, Mircea Ivănescu - Măştile lui M.I. Gabriel Liiceanu în dialog cu Mircea Ivănescu
- 23-03-2012
- Nr. 617
-
Cezar GHEORGHE
- DIALOG
- 4 Comentarii
„decît că de ce să ne temem în fond de mişcare?/ imobilitatea să fie/ chiar atît de opusă vieţii? viaţa, dacă aleargă/ odată cu timpul, încoace şi încolo, poate să fie o bearcă/ vulpe hăituită de cîini./ (şi în dimineaţa alburie// cu ceaţa autumnală sfîşiată, abea tremurînd,/ printre ierburi, dar nu lunecînd mai departe,/ se aud cornurile de vînătoare, şi lătrăturile sparte/ ale cîinilor lungi, fugărind-o. vulpea întorcînd// peste umăr capul prelung. şi rînjind. căci ea ştie bine/ că nu o vor ajunge niciodată. mai mulţi bărbaţi, în straiele/ lor colorate/ îndemnîndu-şi caii. şi sînt şi femei aşezate într-o parte// în şa. şi cu toţii închipuindu-şi că aleargă. este o lumină/ de dimineaţă de toamnă. şi totul e nemişcat,/ doar făpturi svîcnind pe loc într-un timp încremenit, în/ soare înceţoşat)“ (dar imobilitatea este la fel de adevărată ca şi mişcarea), Aceste cîteva rînduri scrise de Mircea Ivănescu pe la sfîrşitul anilor ’80 ar fi putut fi un portret perfect al omului pe care l-am întîlnit atunci cînd, împreună cu Doina Ioanid şi Cristian Cosma (un cristian), am avut ocazia de a-i lua un interviu pentru revista pe care tocmai o citiţi. Imobilitatea despre care scria cu mai mulţi ani […]
.. este mai mult o idee fixa, derivand, cum spunea Bergson despre fenomenul „falsei recunoasteri”, dintr-o lipsa de elan.
Transformata in slogan sau cuvant de ordine, se poate usor exprima printr-o forma sau alta de „performance” – cum ar fi arta confectionata din deseuri, muzica electronica sau literatura mizerabilista. Adevarata – sau „vie” – nu va fi niciodata.
Banalitatea cotidiana a vietii
Omul fara imaginatie care sunt traiesc intrun orizont inertial, in cicluri banale fara surprize. Ani, zeci si sute de ani nu se intampla nimic: anotimpurile curg, ne nastem, traim si murim in anonimat.
Cand si cand, nu se stie de unde, apare cate un Hermeneut care ridica banalul la putere; un indice unitar al puterii lor de interpretare are darul de a misca linia orizontului. Bruma mea de curiozitate tresare si incet, incet stabilitatea patrupedullui esueaza in oscilatia trestiei bipede. Reala sau nu agitatia umbrelor din biblioteca anima, peste generatii, noi curiozitati.
Cateodata, rar, explodeaza meteoric Poetul. O lume noua straluceste in sufletele adormitilor fara pacat. Viata banala a lumii este exponential animata in afara oricaror asteptari contabile dogmatice. Lebada neagra, Poetul nu misca doar orizontul; intrun fel care-I este propriu pune aripi intregii lumi purtand-o din cimitirul bibliotecii in spatiile astrale langa el, Creatorul.
In jurul lor – hermeneuti si poeti – ne incalzim, gregari impostori, slefuind la propria statuie doar,doar vom depasi banalitatea cotidiana a vietii…
Primum vivere!
Sa inlocuim „atitudinea religioasa in fatza Culturii si a Poeziei” prin… atitudinea religioasa fatza de idolii nu foarte bine definiti, dar atat de atragatori prin promisiunea de intoarcere la concretul senzorial, ai „Vietii” si ai „Realitatii!
Sa nu ne fie frica sa fim banali! Sa subliniem pericolul
„tradarii prin sublimare” si sa nu ne sinchisim de tradarea prin mediocritate sau platitudine…
Cîte şi mai cîte
Cultura românească poate ascute-ascunde comori nenumărate
MIRCEA IVĂNESCU
poetul pîndind versul precum pisica torcînd prinzînd din zbor gîndul
Cîtă BUCURIE şi JUISARE PROFUNDĂ
odă necunosctului om de literă-textului dedat trup şi suflet literaturii
culturii, nebănuită imensitate algoritmică labirint tăcut cosmic
să-i facem peste tot o nestemată VÎLVĂ
şi să strigăm în mijlocul mulţimii în GURA MARE pînă la stele
ca chiorii, trubadurii şi surzii-nebunii în limpede hărmălaie
Mircea Ivănescu e viu !
E UN POET VIU !
citiţi-i cît mai iute VERSURILE
ca să puteţi trăi şi muri împăcaţi cu voi înşivă !
Cîtă bucurie mi-a pricinuit acest domn POET
şi-acest domn Cezar Gheorghe
şi-acest domn Gabriel
Cum zicea cineva mai ieri pe aici,
nu-i chiar atît de trist orizontul ;
Se CITEŞTE într-adevăr
în tăcere, cu patos adînc,
lin în linişte.
Ar fi trebuit adăugată întreagă şi-o poezie,
mai e vreme, dar ea trece repede
nu e grabă, dar s-o facem cît mai năstruşnic deodată
IMENSĂ precum EPIPHANIA-i Firească
deschizătoare de Pricepute-Împăcări cu mersul În-Sine.
SĂ FIE !
mulţumesc.