Mică antologie culinară (III)
- 19-07-2012
- Nr. 633
-
Roxana SORESCU
- ANUL CARAGIALE
- 0 Comentarii
Ce mănîncă şi ce beau personajele unui nepot de grec bucătar, fost berar la Bucureşti, fost comersant în gară la Buzău, prieten cu un vestit comersant de friptură de viţel în gară la Ploieşti Excesul n Un exces transformă în umilinţă şi ruşine plăcerea de a se hrăni a unei coane moaşe care vrea să-şi ofere în acelaşi timp şi bucuria distracţiei în plăcută companie, şi împlinirea tuturor poftelor culinare. Posibile explicaţii: cucoana Lucsiţa e bolnavă atît fizic (probabil suferă de diabet), cît şi psihic. Este personajul cel mai uşor de psihanalizat din opera lui Caragiale: înlocuieşte plăcerea sexuală, de care e frustrată (moaşă fiind, se confruntă zilnic cu consecinţele acesteia), cu satisfacerea în exces a instinctului de nutriţie. n „În interiorul unui vagon închis al tramvaiului vechi, stau înghesuite, pe banchete şi-n picioare, treizeci şi patru de persoane suferind foarte tare. Între toate acestea, una suferă mai grozav – e cucoana Lucsiţa; fiindcă toate celelalte sufăr numai de căldură şi de sete, pe cîtă vreme dumneaei suferă pe lîngă astea şi de foame. […] A fost desigur o mare imprudenţă din partea acestei dame să plece de-acasă aşa, trei ceasuri după dejun, fără să guste ceva, mai cu […]