AVALON. Cercetare științifică și realitate social-politică postcomunistă
- 12-09-2012
- Nr. 641
-
Ovidiu PECICAN
- Rubrici
- 1 Comentarii
Am încercat, în trei articole succesive – „Comunism, postcomunism“, „Pariuri în cercetarea comunismului“, „Despre comunism. În instituții“–, publicate sub emblema acestei rubrici în ultimele săptămîni, survolarea rapidă și, fără îndoială, incompletă a cercetării actuale a comunismului de la noi. Începeam, acolo, prin a constata că judecarea comprehensivă și retrospectivă a perioadei rămîne imposibilă în absența distanțării reale – nu doar declarative – de ea. Continuam apoi, înregistrînd beneficiile cercetărilor individuale și, respectiv, pe ale celor instituționale în materie de comunism. Cantitativ și la nivelul strîngerii datelor, s-au înregistrat salturi considerabile. Instituțional, s-au creat pîrghii și mecanisme de propulsare a explorării celor cinci decenii de comunism. Avem, spuneam, chiar sinteze comprehensive și, complementar, coborîri pe teren pentru deshumări arheologice. Nu este deloc puțin. Din păcate însă, toate acestea rămîn demersuri secundare în raport cu fundamentele care ar putea marca adevăratul salt. Acest salt, pe care l-aș desemna prin sintagma „decomunizarea profundă“, nu a avut încă loc în România, chiar dacă, în decembrie 1989 și în lunile următoare, ideologia oficială opresivă, marxism-leninismul, a fost abolită iremediabil, iar hegemonia Partidului Unic și a dictatorului din fruntea acestei construcții piramidale a dispărut. Ieri, ca și astăzi, ideologia a contat mai puțin ca suport […]
(parerea *mea*), avetzi o pozitzie *corecta* mai pi tat locu’.
Dar, *detaliile*, amanuntele, ne chiar omoara. Ashi putea comenta la *nesfarshit* asupra celor scrise de Dvs., dar nu am timp.
Adaug doar atat: ca *muuulta lume* (printre care & io) se declara *ne-satisfacuta* de editziile Constitutziei noastre, „scrisa” da „tatucu’ ” pa care-l shtim (fie el pan’ veshnicele plaiuri ale vanatorii). Cum fu „Tatal”, asha ni e Constitutziunea!
Tre, grabnic, digraba, *schimbata*. Dar, *nu de un astfel da govern*, nu de-o *astfel da putere*.
Constitutzia, cand o *chiar facem*, sa facem bine sa cerem o *noua Adunare Constituanta* (separata de Parlament), in care sa fie reprezentate *absolut toate* tendintzele sotzietatzii romaneshti.
Ca, daca „merem”, la nesfarshit cu Constitutzia lu’ X, au a lu’ Y, iar o sa dam *chix*.
Numa’ fain,
Nea Marin