Sabato, poveşti fatale
Ernesto Sabato – Tunelul
- 12-09-2012
- Nr. 641
-
Anca GIURA
- Literatură
- 4 Comentarii
În clasele de liceu, prin anii ’90, pe cînd studiam literatura universală, manualul era destul de bine făcut, conţinînd curentele literare ordonate şi clasate, ceea ce pentru noi, adolescenţi la momentul acela, era binevenit. Dacă în privinţa clasicismului ne derutam un pic aflînd că literatura română n-a avut (nici!) etapă clasică în evoluţia sa de secol XVII-XVIII – pe cînd clasicismul jubila în Franţa –, că modernismul ba îngloba avangarda, ba se delimita de ea şamd. – dispute fireşti în lumea literelor care nu au fost nicicînd nişte ştiinţe exacte –, în privinţa existenţialismului vedeam lucrurile cu destulă claritate. Literatura existenţialistă ne propunea romane ireverenţioase, ca însăşi viaţa adică, cu personaje singuratice, dar voluntare, revoltate, care-şi permiteau să facă lucrurile în maniera lor, sfidînd ideile comunităţii şi tabuurile. Şi cu certitudine, gîndirea existenţialistă, romanele anilor ’40-’50 erau ieşite toate din mantaua războiului. Devine de prisos să amintesc aici că literatura română a ratat, încă o dată, o întreagă etapă literară. Or, noi din modernism am aterizat direct în realismul socialist, fără putinţă de tăgadă. Pe cînd „ei“ îi aveau pe Albert Camus, André Malraux, Simone de Beauvoir, Vladimir Nabokov, Ernesto Sabato, John Steinbeck, Italo Calvino, noi construiam realismul socialist într-o […]
d-le d.i., știam că sunt citită de mulți, dar chiar de milioane?!:) Numai citită fiind de milioane de români aş putea contribui cu o ,,piatră” la un complex naţional. Hai să nu simplificăm lucrurile.:)
… «literatura română n-a avut (nici !) etapă clasică», nici «scriitori existenţialişti» … încă o piatră la edificiul marelui complex de inferioritate românesc, cultivat cu sîrg de ani buni. Totul strecurat într-un articol despre Tunelul lui Sabato, un roman narcisist despre gelozie. Ultima noapte de dragoste, prima … nu ar păli la o comparaţie serioasă, ba dimpotrivă.
site-uri de profil. În ce mă privește, rezumate nu ofer, deși mi-au mai cerut unii cititori. Încerc să încurajez autonomia gândirii, nu ready made-urile sau easy made-urile.:)
asta numai cronica nu e. o droaie de generalitati in care se pierde tocmai esenta romanului…