A fost Negoiţescu „veşnic tînăr şi ferice“?
- 02-11-2012
- Nr. 648
-
Zorina REGMAN
- Istorie literară
- 3 Comentarii
În numărul 32 al României literare, domnul Nicolae Manolescu, în editorialul său intitulat „Veşnic tînăr şi ferice“, comemorează 90 de ani de la naşterea lui Ion Negoiţescu. M-a nedumerit titlul, căci aceia care îl cunoscuseră mai bine pe Negoiţescu, contemporanii lui, puteau să ştie că a avut un destin tragic, că nu l-au ocolit cele mai insuportabile privaţiuni în comunism. Cum să fie asemănări între Alecsandri şi Negoiţescu? Alecsandri era cu adevărat „veşnic tînăr şi ferice“, cum, printr-o sintagmă de neuitat, l-a caracterizat Eminescu, în Epigonii. Era boier, bogat, cu studii din copilărie în străinătate, om politic, ministru, ambasador, recunoscut de contemporani ca „rege al poeziei“, trăind doar suferinţa de a o pierde pe Elena Negri, dar, oricum, unul dintre rarii noştri scriitori împliniţi şi fericiţi. Pe cînd bietul Negoiţescu a luptat toată viaţa cu vitregiile anilor comunişti: patru ani de închisoare, interdicţia de a publica în reviste sau edituri, nevoia unei slujbe, nevoia unei locuinţe, exilul nefericit. În revista Manuscriptum nr. 1-4/2012 – recent lansată la Muzeul Literaturii Române, în cadrul Rotondei 13, închinată scriitorilor din Cercul Literar de la Sibiu-Cluj –, s-au publicat texte inedite de o mare valoare documentară, printre care şi corespondenţa lui Ion Negoiţescu […]
Excelenta interventie, felicitari!
…Am aflat, candva, pe la jumatatea anilor 80, ca „N-ai putea sa-l ajuti pe Nego sa se mute?Are nevoie de ajutor”… Am gasit un sofer roman cu-n microbuz, care mi-a oferit un pret modic pentru serviciul facut si, impreuna cu acesta am inceput sa-i transportam averea ce-l amenintase luni de zile sa-l inmormanteze sub ea, din mica camera de hotel din centrul Münchenului in garsoniera de doua camere (nu de una, cum se pricepe chestia la Bucuresti!), din cartierul Neu Perlach, unde avea sa-si sfarseasca existenta. Am scris „avere”?!? Pai erau sutele de volume stivuite pana in tavan, transportul carora mi-a adus aminte zicala cu „Grea e cartea!”, scuza studentilor puturosi din toate vremurile (de fapt: chiar merita sa te lupti cu tomurile si colbul de pe ele, cand poti, in unele tari, ca Romania, s-ajungi si sa ramai chiar prim-ministru, copiind doar, din internet?!?). Cand am ajuns cu microbuzul scartaind din arcuri, in Neu Perlach l-am gasit, cu prietenul sau de atunci, doua mici gramajoare de nefericire. Ca sa-i mai inviorez, am adaugat cadoului cu transportul, fiindca era in ajun de Craciun, un bradut verde. Tristetea, mai ales a junelui companion al maestrului, a devenit disperare totala… O alta imagine, sedinta la Apozitia, cand Jacob Popper si-a tinut conferinta despre „Modernismul lui Cosbuc”… La finele discursului lui Popper, Nego (cum ii ziceau cei mai lipsiti de protocolar), d-l Negoitescu (cum i-am spus intotdeauna, in anii cand ne-am intalnit periodic), care devenise din ca in ce mai stacojiu in obraji, nu s-a putut stapani si-a decretat: „Da, Cosbuc o fi poate si modernist, dar textele sunt alese mizerabil!”… A urmat o ciondaneala demna de o sceneta din batranul, bunul I. L. Caragiale, cu urmarea, trista pentru cenaclul nostru, ca nici Nego, nici Popper nu ne-au mai bantuit sedintele… Si, intr-adevar prezenta ambilor a facut onoare micului grup de romani exilati, interesati INCA de literatura in limba romana, aducand in mijlocul nostru un farmec suplimentar si un profesionalism, pe cat de diferit, pe atat de necesar…
Domnul Manolescu se uita prea mult in oglinda si are \”certitudinea\” ca toata lumea-i ca el .Don\’ Manolescu a avut destula grasime ca sa-si unga penele pentru a \”pluti\” fara sa se ude.