Prieteni sau dușmani
- 14-11-2012
- Nr. 650
-
Cristian PÎRVULESCU
- Politic
- 4 Comentarii
Tertium non datur! Sau prieten sau dușman: a treia posibilitate pare să nu mai existe astăzi în legătură cu politica. Sub influența unei viziuni simpliste și brutale, care a devenit dominantă în ultimii ani, politica s-a redus la lupta fără scrupule pentru cucerirea puterii. Violența – al cărei așa-zis rol coercitiv a fost alibiul folosit pentru a justifica abuzul instituțional împotriva „celorlalți“ – a devenit, dintr-un instrument secundar, Obiectivul unic al politicii. În lipsa dezbaterii de idei, violența și brutalitatea trebuiau să promoveze în fața națiunii „adevărații bărbați politici“. Dincolo de complexul psihanalizabil al „bărbăției politice“, violența „masculină“ exprima o formă a vidului politic: întoarcerea la politica primitivă a aneantizării dușmanului. În aceste condiții, viața internă a partidelor românești s-a degradat în mod continuu. Și fără această tendință, gradul de instituționalizare a partidelor politice în Europa de Est, în general, și de la noi, în special, era la cote minime. Asocierea personalizării excesive a vieții politice cu violența de limbaj și cu populismul antielitar și antiparlamentar (atît de bine reprezentate de Traian Băsescu) a adus România în epoca dominației clanurilor politice. Structurate în jurul unui pater familias care împarte resursele clienților pentru a cere în schimb fidelitate, clanurile s-au înstăpînit […]
pan ciorba, scriind ca proiectu’ unei sotzietzti „morale” e, chiar cum scrie chiar autorul un „proiect ideologic interesant” , dar, io sunt mai *brutal*: e o *utopie*.
In aceste conditzii (de muuult shtiute), parerea mea e ca *singura*, da’ *singura* pavaza in contra *haitelor* de avizi de putere (pentru a lua-o – ca doar *nu se sbat digeaba*, ca doar nu platesc * digeaba* ‘jdamiidaparai pentru un post pan’ Parlament – doar pentru a se *propashi* ei), e crearea de *institutzii solide*, care li se *opun*.
P-acilea-mi pare, mie bataia peshtelui, chiar azi. Nu, nu le aveam pan’ 1990-1992, cand s-a furat „en-gros” -ca, de *aia* am votat *noi*, bre, ca sa „intram” pan’ Europa: ca sa va mai punem *voua* oleaca da botnitza pa rat – desigur, „voua” s-adreseaza, *lor*, adica, alora cu miliardele & *nu* voua, cetitorilor – le *vrem*, institutziile *alea* &-acuma, chiar asha: *independente* (ca sa va baje la parnaie cand e cazul)…
Ce ma-ntristeaza pe mine (ca e *normal* sa-tzi fie dushman, in *politica*, al de nu-i de-aceeashi parere cu tine, ca e o *lupta*)?
Pe mine ma uimeshte ca dupa chiar *22 da ani* care-au trecut da la „Duminica Orbului”, lumea *tot asha gandeshte*. Nu, nu politicienii (pentru *ei*, chiar gasesc cum ca-i chiar *normal*). Lumea, bre.
Shi, asta-i un semn *rau*. Un semn semnalat de *chiar*
autorul acestui material, pe care-l comentez.
Inchei cam asha: da’ *chiar*: invatzamantu’ nost’, cu orele alea de „civica” etc. etc., nu *poate*, oare, sa-i educe pe elevi d-a *gandi* cu proprie-le minte?
Numa’ fain, tuturor,
Nea Marin
„Doar că în spatele „luptei împotriva corupției“ nu există nici un proiect pozitiv.” dl autor se gandeste vreo secunda ca insasi lupta impotriva coruptiei poate fi, in sine, un proiect pozitiv? si, totusi, sa zicem ca e asa. dar ce e de preferat: lupta contra coruptiei fara un proiect pozitiv in spate (cat de absurd suna!) sau inexistenta luptei contra coruptiei (si inca o problema pentru dl autor: mai poate exista vreun proiect pozitiv in conditiile astea?)?
relatia ideatica dintre schmitt si leo strauss sau bloom ie nitel diferita, mai ales in punctele esentiale, decat o intelege domnul autor. a-i lega in felul in care o face e analog cu a-i reprosa lui rawls ideile lui marx. culmea e ca nenea autor mai invata si pe altii…
Nu contest, paralelele facute de autor cu teoria si practica
din unele tari (mai departe geografic si chiar „temporal”
de Romania contemporana) sunt corecte. Dar o comparatie
cu modelul Iliescu-FSN (mineriade, discursuri de „incriminare” a adversarilor politici), de sorginte sovieto-comunista, aproape identic cu cel din anii 1945-1964, mi
se pare ca merita facuta si necesara pentru a intelege mai
bine ce se intampla acum in tara … Iar modelul este chiar
mai adecvat situatiei locale !