Doamnă Andronescu, retrageţi-i titlul lui Ponta!
Scrisoare deschisă
Revista 22 a publicat în această săptămînă o scrisoare deschisă adresată ministrului Educaţiei, Ecaterina Andronescu. Şi revista noastră publică această scrisoare, precizînd ca lista semnăturilor se poate găsi pe site-ul revistei 22. Stimată Doamnă Ministru Ecaterina Andronescu, Subsemnații, universitari, cercetători, cadre didactice preuniversitare, membri ai societății civile, vă solicităm să răspundeți în cel mai scurt timp posibil cererii Senatului Universității din București privitor la plagiatul dlui Victor Ponta, retrăgînd acestuia titlul de doctor în drept, pe care l-a deținut în mod ilegitim din 2003. Cazul este cum nu se poate mai clar: atît Comisia de Etică a Universității din București, în urma raportului Comisiei de Expertiză compusă din specialişti în drept la universități de prestigiu din lume, cît și Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare s-au pronunțat fără echivoc, dînd un verdict limpede: plagiat. Ați primit de peste o lună decizia și raportul Senatului Universității din București cu toate materialele relevante, timp suficient pentru a vă convinge personal de amploarea plagiatului comis de dl Victor Ponta. Peste o treime din lucrarea sa de doctorat este copiată, fără nici o trimitere la original sau citare a surselor, autorul încălcînd clar și indubitabil etica universitară și legea. […]
Am rugat, cu reverenta, sa-mi spuneti daca pe lista semnăturilor se afla vreun profesor de la facultatile de drept din tara. Pana acum nu s-a dat raspuns, macar de la un profesor de drept.
@M. Moroianu
Este preferabila aceasta forma de lasitate (cum o numiti dv), anonimatul pe net, decat cealalta, a dv si a altora ca dv: aceea de a inchide ochii ani la rand in fata imposturii si de a se trezi curajosi nevoie mare dupa 20 de ani,
semnand o scrisoare sau zece si tratandu-i cu dispret pe cei care refuza acest teatru ieftin.
Va multumesc ca sunteti preocupat de impertinenta mea, poate va preocupati si de tupeul dv, acela al invinsului care cauta admiratia celorlalti cu orice pret si prin orice mijloc.
Nu consider timp pierdut scrierea acestor comentarii: in viata nu mergi numai la teatru, opera si concerte de muzica baroca, ci te mai uiti si la desene animate.
ma potzi \”taza\”, sa shtii, chiar mai \”vartos\”, ca sa scrim chiar asha. Ca *tat* amici ramanem.
Da va *intreb*: ce *efect* a avut, *aceasta* (a nu-sh cata luare de pozitzie? Efect: ZERO.
Pai, cata p-acilea la ceea ce chiar scriam io.
Al tau,
Nea Marin
Nu aveţi curajul să va daţi numele, în schimb vă vârâţi plină de elan într-o discuţie în care cei doi diversionişti aveau nevoie ca de aer de astfel de abordări hipercriticiste, venite “din afara sistemului”.
Cât despre impertinenţa cu care apostrofaţi persoane suficient de naive pentru a vă lua în serios “criticile”, aici meritaţi elogiile oricărui specialist în manipulare.
Am curiozitatea de a sti daca printre semnatari se afla vreun profesor de la facultatile de drept din tara. Si sunt multe… cred ca facultatile de drept detin intaietatea in randul facultatilor din Romania.
Domnule Ionescu, eu pot sa imi permit sa dorm linistita pentru ca nu e lupta mea, e a dumneavostra si a colegilor de breasla.
Aveti dreptate: \”deliberat\” nu este sinonim cu \” neintentionat\” ci cu \”intentionat,\” de la DEX citire.
@profesor Dvs aduceti argumente in favoarea afirmatiilor mele: deci in 2000 erau niste criterii de evaluare scandaloase. Cine le-a acceptat, cum s-a ajuns in acest punct? Nu prin pasivitatea celor care trebuiau sa reactioneze la momentul oportun?
Sunt de aceeasi parere, ca orice luare publica de atitudine este mai mult decat nimic, dar daca dupa zeci, sute de astfel de luari de atitudine nu se rezolva nimic, nu credeti ca ar trebui schimbata tactica, avansat spre concret?
Si inca ceva: discutia nu este despre dumneavoastra si domnul Ionescu ci despre mediul universitar. Cum nu cred ca reprezentati mediul universitar in totalitatea sa, nu inteleg de ce va considerati atacati si dumneavoastra si domnul Ionescu!
Imi pare rau ca nu v-au placut interventiile mele si ca nu puteti intelege ce impresie proasta a lasat si lasa mediul universitar, prin adormirea si compromisurile in care se complace de peste 20 de ani.
Sunt de acord ca nu va inteleg, dar nu din cauza mea …
Pe mine, anonim, puteti sa ma „uitati”, dar dl Paltin Ionescu
semneaza cu numele sau si nu este singurul loc (aici la O.C.)
unde dansul a „luptat” impotriva imposturii universitare !
Modul in care judecati dvs faptele sale (inclusiv, ideea ca
nu a facut „mai nimic” in „starpirea” imposturii universitare)
mi se pare cel putin curios, ca sa nu spun mai mult ! Si
pentru informarea dvs (chiar daca nu ma credeti) am avut
o contributie la inlocuirea criteriilor scandaloase de prin anii
2000, cu unele criterii de evaluare normale, „sanatoase”,
si, pe cat posibil, independente de „conflictul de interese”
ale unor „gasti” …Repet, orice luare publica de atitudine,
chiar daca nu are urmari imediate, este preferabila unei
critici neintemeiate exact a acelora care spun macar ceva !
Scrieti, indignata si dezgustata:
Stau si se fac ca nu vad nimic,” nu ma bag, nu stiu, nu am vazut, nu am auzit”.
Va exprimati „lehamitea” si mergeti sa dormiti. Dar aveti energie sa „combateti” cu cineva (cu nume si prenume) care chiar a luat atitudine, si nu doar semnand scrisoarea cea „inutila si ridicola”. Un model de logica si eficienta. Somn usor!
PS „Deliberat” nu-i sinonim cu „neintentionat”; chestie de atentie, ca tot era scris cu majuscule.
Domnule Ionescu, exemplul unei „clase exmatriculate pentru ca derbedeii au facut una lata” este foarte potrivit si mai mult decat atat, va arata limitele gandirii. Nu, nu sariti in sus de indignare, dar asta se deduce.
Si stiti de ce? Pentru ca pierdeti din vedere exact situatia pe care eu incerc sa o scot in evidenta, aceea a „copiilor” care stau si nu iau nici o atitudine cand cei rai „o fac lata”. Stau si se fac ca nu vad nimic,” nu ma bag, nu stiu, nu am vazut, nu am auzit”. In acest caz merita si ei exmatriculati pentru ca lipsa de actiune este la fel de grava ca si actiunea negativa in sine. Iar eu acest lucru incerc sa-l evidentiez: aceasta lipsa de reactie a mediului universitar fata de toata mizeria de pana acum. Pentru mine plagiatul nu a inceput cu cel al lui Ponta si nu se termina cu cel al ministrului Andronescu. Eu vorbesc de toate faptele la care s-au inchis ochii „colegial” pana acum, de la avansari facute cadou pana la plagiate pe care cei din jur s-au facut ca nu le vad, colegial cum ziceam (cum credeti ca s-au scris de azi pe maine toate cartile care au permis acele avansari in masa?). Raspunzand la intrebarea dv, cred ca mediul universitar are alt statut decat cel al inginerilor, economistilor, medicilor sau al altor categorii profesionale. De ce? Pentru ca, cel putin in teorie, cand zici universitar intelegi un om cu niste capacitati intelectuale superioare ( un doctorat adevarat presupune mult mai mult decat niste examene, o deschidere intelectuala si o anumita originalitate), pentru ca sunt formatori si ar trebui sa constituie niste exemple pentru cei pe care ii formeaza. Din pacate nu este deloc asa, cel putin nu mai este asa. In ceea ce va priveste, pentru mine nu sunteti decat un cititor si comentator al revistei Observator Cultural si atat, lupta dv cu sistemul va priveste personal la fel ca si realizarile sau insuccesele avute. Bineinteles, nimeni nu va impiedica sa povestiti despre acestea , dar nu-mi cereti sa va cer pe cuvant, pentru ca nu pot si marturisesc, nici nu ma intereseaza prea mult.
Si o ultima remarca: nu stiu daca nu vreti sau nu puteti sa intelegeti ce scriu altii, in particular eu, dar daca tot ce ati dedus este faptul ca eu fac propaganda impotriva semnarii acelei scrisori este trist. Nu fac propaganda impotriva scrisorii ci imi exprim lehamitea fata de un act inutil in forma in care a iesit, dar care putea fi macar simbolic (ca forta si unitate) daca ar fi fost semnat de cine trebuie, adica de oameni din invatamantul superior si cercetare. Si am inceput discutia despre aceasta scrisoare exact cu aceasta remarca si mirare: unde sunt cei care ar fi trebuit sa se regaseasca masiv printre semnatari?
PS Imi pare rau ca nu va place termenul „deliberat” si preferati sinonimul sau, „intentionat”, chestie de gust.
@profesor Daca tot ceea ce ati inteles dv este faptul ca as fi o aparatoare a plagiatului realizat de Ponta criticand asa zisul protest constand din statul la caldura si semnatul unei scrisori, atunci cred ca discutia este inutila. Protestati in continuare prin scrisori si semnaturi si va rog sa ma scuzati ca v-am intrerupt lupta impotriva imposturii universitare. Va inteleg supararea legata de schimbarile in comisiile universitare dar nu uitati ca acesti oameni pe care ii blamati ( si am inteles ca multi merita blamati) au ajuns universitari tocmai prin lipsa de reactie a celorlalti. Faptul ca stati si doar semnati scrisori de protest de mai bine de 20 de ani a facut ca acesti oameni sa intre in sistem si sa avanseze. Acum va plangeti? Cam tarziu, domnule @profesor.
Noapte buna si lupta usoara.
Daca si intr-un caz atat de evident ca plagiatul lui Ponta
exista „aparatori” (chiar si numai prin criticarea oricarei
forme de protest), ce sperante putem avea sa „curatam”
mediile universitare de impostori ? Nu inteleg ce rost
are sa ma atacati pe mine, mai ales ca nu stiti exact ce
am facut impotriva imposturii. Din acest motiv doresc sa
raman anonim pentru a nu devia discutia de la probleme
serioase la atacuri la persoana. Chiar credeti ca dupa
alegeri, daca castiga USL, se vor lua ceva masuri ?
Dimpotriva, decaderea moralitatii universitare va fi
asigurata de criteriile pe care deja le-au schimbat sau sunt
in curs de schimbare (vezi CNADTCU).
Pareti cam iritata pt. o persoana careia i-am dat, in mare parte dreptate; explicand, clar si urban, unde gresiti si unde intervine neintelegerea. Exact de asta am intervenit, pt. ca subiectul imi parea suficient de important ca sa nu se piarda in iritare
inoportuna. Am facut-o cu adresarea „permiteti” si cu oarece competente pe care mi le asigura meseria. In vreme ce eu zic, in paranteza, scuzandu-va, „NEINTENTIONAT”, Domnia
Voastra ziceti, „MA TEM CA ESTE O
CONFUZIE DELIBERATA”! Ma rog, de ce-am face, atat eu cat si „profesorul”, o astfel de „confuzie deliberata” ?!
Mai fac o incercare, cu rabdarea fara de care nu as fi fost … profesor.
Insistati pe „cauza si efect”, spunand lucruri adevarate, dar nu si relevante! Vreti sa vorbim de STAREA GENERALA a lucrurilor in Romania ? Credeti ca sunt, procentual, altfel profesorii universitari decat inginerii, muncitorii, agricultorii, preotii sau… scriitorii ? Tarele cumplite ale societatii romanesti de astazi se manifesta indiferent de profesie; atat in privinta moralitatii cat si a competentei. Va referiti concret la cazul Ponta ? Bine, atunci va reamintesc ca vorbim de Facultatea de Drept, unde „inainte” se intra cu DOSAR; iar conducatorul de doctorat al domnului prim ministru se numeste Adrian Nastase. Intelegeti ? Asa ca nu e peste tot la fel. Si chiar exista, v-o spune o persoana competenta, zone in care impostura e mult mai mica.
Exceptiile AU VALOAREA LOR si nu le puteti ignora! Pe de o parte, pt. ca astfel se evita cea mai ticaloasa dintre acuzatiile curente: „lasa ba, ca nici tu nu esti mai breaz!”. Apoi, ganditi-va un pic ca ati fi (poate si sunteti) o mamica extrem de grijulie cu educatia copilului sau. Cum v-ati simti daca directorul scolii exmatriculeaza toata clasa din care face parte si odrasla Dvs, pt. ca „derbedeii” au facut „una lata” ? Exact in acest sens va atrageam atentia ca poate va adresati cuiva caruia nu doar ca nu i se aplica criticile generale, dar mai e si un luptator infocat impotriva lor. Nu-i asa ca este o REGRETABILA incurcatura ?
Cu scrisoarea perseverati in eroare, desi nu mi-ati raspuns la argument: NU e vorba de
UN plagiat, e vorba de un PRIM MINISTRU; deci, e treaba TUTUROR nu doar a celor din
sistemul legat de doctorate. Daca nu credeti util/necesar sa semnati, e treaba Dvs, nu va
acuza nimeni. Dar e altceva sa faceti propaganda IMPOTRIVA semnarii. Aveti dreptate si cu
faptul ca, fiind facuta „artizanal” nu exista un „soft” care sa autentifice adresa email, sa evite dublele semnaturi etc. So what ?
PS Nici la asta nu mi-ati raspuns. Va raspund eu, in schimb: pe „profesor” nu l-am intrebat, pt. ca dansul NU face afirmatii asupra motivelor sale de a ramane anonim.
@Paltin Ionescu Comentariul nu va era adresat, dar daca ati tinut sa va exprimati parerea, fie, o sa va raspund. Intr-adevar bantuie confuzia dar ma tem ca este o confuzie deliberata ,atat din partea dv cat si a @profesorului..
Nu vreti sa intelegeti, nici dv si nici @profesorul (a propos, pe dansul l-ati intrebat de ce semneaza anonim?) ca plagiatele despre care se discuta in ultima perioada nu sunt o cauza ci doar un efect. Si dv si @profesorul nu spuneti nimic de cauza ci doar de efect. Bineinteles ca un plagiat e grav, indiferent al cui este, bineinteles ca Ponta ar trebui sa-si dea demisia, dar asta nu schimba fondul problemei: Ponta nu a obtinut acest titlu de doctor, ca prim ministru. A existat o comisie de doctorat, exista niste rapoarte ale acestui doctorat. Asta nu-l face pe Ponta mai putin vinovat, dar cum de s-a ajuns ca tot neamul prost bagat in politica sa-si obtina doctoratul la universitati ca cea din Bucuresti, cea din Timisoara si altele la fel de cunoscute? Nu e acceptabila o astfel de situatie nici la universitatea din Arad sau Bacau, dar aici este vorba de cele mai bune universitati din tara, universitati cu traditie si care ar trebuie sa fie primele care sa se delimiteze de astfel de practici.
Eu asta am vrut sa evidentiez, afirmatia dv „exista exceptii” nu are relevanta in aceasta discutie, pentru ca problema imposturii nu se rezolva din si prin exceptii. Poate ca la facultatea sau institutul unde activati situatia este mai buna ca in alte locuri, dar asta nu schimba, din pacate, atmosfera generala si nici nu-i face mai putin vinovati pe cei care au inchis ochii la tot felul de aranjamente, ani de zile, iar acum sunt „indignati”.
Cat despre scrisoarea din Revista 22, chiar nu stiu ce gasiti hilar! Poate nu ati inteles bine: asa zisa semnatura nu era pentru sustinerea scrisorii (in care nu cred) ci pentru a si a-mi demonstra ca numarul de semnatari si numele respective nu inseamna nimic: oricine poate sa o semneze de cate ori doreste, nu e nimic serios. Cat despre refuzul de a o semna, cred ca am explicat motivul: cei care trebuie sa fie in primele randuri la o astfel de actiune sunt profesorii si cercetatorii, cei direct interesati intr-o astfel de problema. Daca ei asteapta sa vina altii sa semneze pentru o astfel de problema, atunci sa le fie de bine: este ridicol sa vezi oameni care nu au nimic de-a face nici cu invatamantul universitar si nici cu cercetarea si care semneaza aceasta scrisoare, in timp ce nu vezi trei sute de nume de universitari. Si daca aveti impresia ca niste uniforme rosii ar trezi demnitatea universitarilor romani, le puteti propune ceva tip costumul lui Mos Craciun sau al Scufitei Rosii. Poate astfel costumati au curajul sa organizeze o manifestatie in Piata Universitatii impotriva imposturii si efectelor acesteia.
@Ilinca & Co.
Bantuie confuzia, permiteti sa intervin.
Dna/Dra „Ilinca” face in prima jumatate a primei postari, ca si in cea de a doua, destule afirmatii JUSTE. Interventia Dlui „profesor” combatea, pe buna dreptate, ultima propozitie din prima postare. Sa recapitulam:
Criticile la adresa invatamantului superior sunt corecte. Dupa ’90 au inflorit, odata cu aparitia universitatilor private si a unora „de provincie”, impostura si goana dupa titluri universitare. La care a „pus botul” repede si clasa politica. Dupa ce au furat de-au rupt, si-au spus ca un titlu universitar le-ar conferi ceva onorabilitate. Altii, au facut din „meseria de universitar” o sursa incredibila de venit, „oferindu-si serviciile” mai multor universitati, cumuland norme si functii. Procentajul celor care, astazi, sunt „cadre didactice universitare” fara a satisface un MINIM de criterii acceptate universal in lumea civilizata, este infiorator. Cum bine stim, este imposibil sa „iei” ceea ce escrocul a dobandit deja, cel putin la noi. A se vedea modul in care NU se confisca averile obtinute prin hotie; acelasi lucru despre titluri si functii… Dar, atentie, sub mandatul Funeriu s-au introdus criterii corecte de acces si promovare in invatamantul superior. Iar legea invatamantului prevede sanctiuni drastice pt. frauda.
Aici apare prima greseala a Dnei/Drei „Ilinca”:
Nu e vorba de un plagiat „oarecare” ci de unul care apartine primului ministru. De aceea problema ii priveste pe toti cetatenii, nu doar pe universitari.
Apoi, cum observa corect Dl „profesor”, scrisoarea este o forma de protest impotriva
lipsei de reactie a ministerului educatiei. Cum spuneam anterior, a o semna este o minima
obligatie morala, nu un gest politic.
Retorica din ultima postare a Dnei/Drei „Ilinca” este absolut corecta; dar se pierde din vedere (neintentionat) ca EXISTA EXCEPTII! Ei da, depun marturie ca exista institute si facultati in care „s-a facut ordine”. Si ceva imi spune ca EXACT acesti oameni scriu aici, indignati ca se anuleaza acum toate bunele criterii, reglementari, numiri care au permis sa se faca aceasta „curatenie”.
PS Dna/Dra „Ilinca” daca tot ne dati o motivatie (cam hilara) a faptului ca „n-ati vrut sa semnati scrisoarea cu numele adevarat”, oare, aici, de ce sunteti tot „anonima” ?
Poate o da bunul Dumnezeu sa inteleaga, atat cei care cunosc aceste activitati, cat si ceilalti, mult mai numerosi, ca NU POTI FI, in acelasi timp, si MINISTRU, si PARLAMENTAR, si RECTOR, si PROFESOR UNIVERSITAR si
CERCETATOR. Si sa IEI BANI GREI, cu NESIMTIRE, pt. FIECARE dintre aceste activitati; pe care, evident, nu le poti onora, simultan! Asa se ajunge la „a le face prost pe toate”. La plagiat si/sau auto-plagiat, la a face numiri catastrofale in comisii cheie, la a renunta la principii fundamentale (e.g. ierarhizarea universitatilor), la a DISTRUGE putinul care s-a facut bine… La a-ti face PRAF orice bruma de onorabilitate si prestigiu stiintific/profesional, la a te COMPROMITE definitiv si irevocabil. Si, daca ne uitam bine, totul pt. … BANI! Dezgustator!!!
@profesor Pentru binele invatamantului universitar romanesc, sper ca nu va desfasurati activitatea intr-o universitate sau institut de cercetare, unul dintre cei multi care asteapta sa vina guvernul sa le faca ordine la locul de munca, ei semnand scrisori de protest in acest timp! Acasa asteptati sa vina vecinul sa va faca ordine si curatenie? Stati cu mizeria in casa? Nu ma astept ca guvernul Ponta sa ia masuri concrete in ceea ce priveste plagiatul si impostura in general, dar ma astept ca cei direct vizati si interesati sa ia atitudine intr-un mod concret si nu doar semnand scrisori. Plagiatul nu e o tara strict politica ci merge mana in mana cu mediocritatea si impostura universitara. Si cei care l-au tolerat in primul rand sunt universitarii si cercetatorii, nu politicienii. Acestia din urma doar au profitat de usurinta cu care se obtine o diploma si se ajunge universitar, dar regulile nu ei le-au scris. Cum sa nu vrea primarul din Targul Mare un titlu de doctor daca femeia de serviciu are licenta, iar secretara primariei master ( nu neparat la o facultate particulara, aici e baiul)? Cum sa nu vrea lectorasul Popescu sa ajunga si el conferentiar daca e suficient sa „scrie” o carte ( de multe ori nici atat, isi pune prostovanul numele pe o carte scrisa de altii, carte care la a doua sau a treia editie isi mareste numarul de „autori”, sa ajunga la toti). Dupa care mai ” scrie ” o a doua carte si ajunge profesor universitar. Pana la conducerea de doctorat a ramas un pas. Toate mizeriile astea au inceput si au fost tolerate si incurajate in universitati si de universitari. Iar plagiatul e doar o parte din toata mizeria asta, mai corect spus o consecinta inevitabila a mediocritatii. Bine ca asteptati sa vina guvernul sa faca ordine in universitati; de ce nu pompierii sau armata, eventual castile albastre?
Ce legatura au aceste texte ale dvs cu ceea ce am spus eu ?
Unde va sunt logica si „studiile” ?
Domnule Profesorescu, faptul ca „Ministrul de Interne, Traian Igas, si-a terminat studiile liceale, la varsta de 24 ani. Ulterior insa ar fi absolvit 3 facultati”, nu va spune absolut nimic?
Nu v-ati mai saturat, dom prof, sa tot faceti cu degetul?! De ce nu v-ati facut dvs mai bine agent (de circulatie)?
Cine sa ia masurile concrete ? Guvernul Ponta ?
Nu ati citit si alte pareri in comentariile de mai sus ?
De ce nu apreciati corectitudinea O.C. in publicarea
acestei scrisori ? Din cauza ca nu s-a luat nici o masura
concreta s-a publicat aceasta scrisoare …
Este surprinzator numarul mic de universitari si cercetatori care au semnat aceasta scrisoare deschisa. In plus, am gasit exagerate afirmatiile celor de la Revista 22 : ” peste doua mii de personalitati, intelectuali ….au semnat scrisoarea”! Ce succes nebun intr-o tara cu zeci de mii de universitari si cercetatori.
De fapt oricine poate sa semneze scrisoarea, chiar de 100 de ori, daca are chef. Am facut un test, am pus un nume fictiv, o adresa e-mail oarecare, la profesie am adaugat si PhD ca sa sune mai frumos si, evident, ” semnatura mea” a aparut. Nici macar o verificare a e-mail-ului, orice scriai era OK.
De ce nu am semnat cu adevaratul nume? Pentru ca, fiind vorba de plagiatul unei lucrari de doctorat, primii interesati in a lua atitudine fata de acest plagiat sunt universitarii si cercetatorii din universitatile romanesti. Daca lor nu le pasa atunci de ce sa semneze si sa se agite altii pentru ei? De ani se zile toata lumea se complace in aceasta situatie, se arata plagiatul cu degetul numai cand convine unuia sau altuia, se promoveaza mediocritatea si impostura, s-au dat titluri universitare cu carul si gem universitatile de conferentiari si profesori universitari. Si toata lumea accepta situatia, ba multi dau din coate sa ajunga si ei „sus” chiar daca nu merita. Pe urma latra despre moralitate si corectitudine. Si pentru ca nu cred ca solutia este o scrisoare deschisa, ci numai prin masuri concrete se poate rezolva ceva.
M-ati facut curios si m-am uitat si eu pe lista semnatarilor. O constatare statistica si o invitatie la reflectie:
Surprinde numarul mare de semnatari care fie locuiesc in afara tarii, fie apartin sectoarelor IT si matematica (!). Desigur, raportat la procentajul mic al acestora din totalul cetatenilor (ce-i drept, utilizatori de net). Cum ar zice unii, sunt cei care \”si-au vandut tara\” si cei care \”gandesc, nu muncesc\”…
Ma intreb si eu, ca si dvs, ce motiv poate avea un titular de doctorat \”adevarat\” sa nu semneze o astfel de scrisoare, daca a luat cunostinta de existenta ei ?! In al doilea rand, cum poate cineva cu minime pretentii de \”ganditor\” sa considere aceasta semnatura ca fiind un act politic si nu unul de minima morala ? E si asta un \”mini-sondaj\”…
Draga Marine,
Ma obligi sa te „taxez” (prieteneste):
1. Faptul ca scrisoarea exista si are destui semnatari e un fapt pozitiv. Am semnat-o, chiar daca, in baza celor deja intamplate, stim ca rezultatul va fi cel de care razi.
2. Faptul ca aceasta scrisoare, „mosita” la „22”, apare si in OC e „de bine”. Si asta trebuie spus.
3. Daca cineva nu merge la vot pt. ca „e scarbit de toti”, nu-l pot condamna. Daca insa, nu merge zicandu-si ca „oricum nu iese ce vreau eu, ca am mai incercat si alta data”, asta-i chiar prostie (vorba ta). Cum ne-ai spus de curand ce ai de gand cu votul, fii consecvent!
Pentru o mai buna intelegere a problemei, va rog sa vizitati si:
http://integru.org/reviews/andronescu-2003
Bravo pt. publicarea scrisorii.
Interesantă, dar dezamăgitoare este atitudinea de non-combat a exact mediului de la care am fi aşteptat o reacţie imediată şi unitară: cel universitar. Ce-o fi la mijloc, dezinteresul sau… „enteresul”?
Nu ştiu dacă numărul universitarilor care au semnat depăşeşte 100 – semnificativ, majoritatea acestora au catedre la universităţi din afară. În acelaşi timp, tot respectul pentru cei de la noi care se regăsesc pe listă. Sunt acolo nume pentru care am toată consideraţia.
prostia /naivitatea e defineshte (precum shtiu io) cam asha: ca incerci aceeashi metoda, de nenumarate ori, dand chiar *chix*, da’ o *repetzi* sperand sa dea rezultate…
Hai ca m-atzi distrat, fratzilor de la „22”,
Nea Marin