Artistul şi Puterea
- 20-12-2012
- Nr. 655
-
George BANU
- Editorial
- 2 Comentarii
S-ar putea adăuga „Artistul şi războiul“, „Artistul şi revoluţia“, „Artistul şi ocupaţia“… formule ce trimit la aceeaşi întrebare esenţială, dincolo de variaţia termenilor convocaţi: Artistul la încercare? Cum reacţionează el, care-i sînt strategiile, care-i sînt apărările? Căci „încercarea“ nu e subiectivă, luptă individuală cu arta, ci capătă, de astă dată, un caracter obiectiv, exterior şi imperativ. Putem să reluăm o veche formulă, al cărui sens metaforic se impune şi azi: Ce fac arta şi artistul pe timp de ciumă? Un lucru e cert, situaţia istorică impune un răspuns care, mai tîrziu, pe alte vremuri şi în situaţii diferite, poate fi apreciat, criticat, judecat dintr-un alt unghi. În evaluare pot interveni atunci parametri multipli, dar e indispensabilă neuitarea contextului iniţial de lucru. „Încercarea“ cu care se confruntă artistul, o ştim, nu se situează în perspectiva „eternităţii“, ci în aceea a imediatului, a concretului, a prezentului. De aceea, aprecierea formulată azi nu-l poate ignora decît cu riscul unei vinovate şi arogante ignorări a istoriei. În Franţa, două recente expoziţii, care au cunoscut un deosebit ecou, au interogat alegerile artei în context de sfîşiere a istoriei sau a naţiunii, pe fond de război şi de eşec naţional. Prima se concentrează în jurul […]
Prin 78-79 trecand pe la Simeza am intrat cu sotia sa vedem ce Sfantu’ expunea acolo Uniunea Artistilor Plastici. Mi-a atras atentia un tablou, doua lotci sub salcii, care, mi-a consfirmat si soata, i-au placut si ei. Apropiindu-ne, am vazut ca tabloul era semnat Corneliu Baba. Celelalte erau un regiment de panouri decorative, cu muncitorime entuziasta, steaguri schele si-alte sechele, Ceausesti si Ceau-cesti, a la Balasa… Ni s-a facut sila. Astept cu nerabdare reaparitia penibilului si ostirile de tineri pictori, sculptori, fotografi sau asa ceva, care sa imortalizeze victorioasa generatie de politicieni de azi. Chiar le sugerez sa inceapa cu cel mai reprezentativ dintre ei, Gigi Becali. am auzit c-ar fi si generos, cu cultura…
cu toate ca destul de „batucita”, ca sa sciem asha. Shi, *nu e vorba doar despre „artist” * – cu toate ca-ntzeleg ideea acestei expozitzii, nu ma pot abtzine.
E vorba de cum te raportezi la circumstantze (ca sa nu folosesc vorbe mari, precum „Istorie” etc.) Pana la urma, de cum te raportezi la *veatza*…
Raspuns? Fiecare cum *crede*, fiecare cum *shtie*, fiecare *cum poate*. Ca, „implinirea”, de care scrietzi (mda, „citadela” aia), e pan launtru…Shi, cateodata „da” & pa dinafara, cum atzi chiar observat Dvs. in cronica.
Ach! Diferentza-ntre-o lume & Lume…
Cele bune,
Nea Marin