AVALON. Instabilitate şi ţară defectă
- 01-02-2013
- Nr. 659
-
Ovidiu PECICAN
- Rubrici
- 2 Comentarii
După Lucian Boia, în schimbul de idei pe care l-a avut cu Rodica Palade (vezi „Românul e mare specialist în «supunerea aparentă». Interviu cu Lucian Boia“, în revista 22, nr. 51-52/18 decembrie 2012-7 ianuarie 2013), istoria românilor „e o istorie care începe foarte tîrziu şi e marcată de o teribilă instabilitate, cu toate luptele între boieri, luptele pentru domnie. Nu întîlneşti nicăieri aşa ceva în asemenea măsură. Dacă vrei să compari lista regilor dintr-o ţară cu lista domnitorilor din Ţara Românească şi Moldova, te sperii. Lista noastră e pe nu ştiu cîte pagini!“. Ce spune dl Boia este o judecată curentă, acceptată fără prea multe ezitări de majoritatea românilor. Dar ea merită interogată mai atent. În ce sens începe istoria noastră foarte tîrziu? Biografia poporului nostru, începută devreme şi încheiată nu mai tîrziu decît în alte cazuri europene, nu e, în nici un fel, întîrziată. Probabil că Lucian Boia se referă la istoria statului, pentru care jaloanele rămîn, în general, începutul (pentru Ţara Românească) şi mijlocul secolului al XIV-lea (Moldova). Istoria care începe tîrziu, în cazul românilor, este aceea a statului. Şi chiar aşa, se cuvine oare ignorat succesul vlah de la sudul Dunării, din vremea Asăneştilor (începînd cu 1185-1187)? […]
Metoda aplicata i-a adus o popularitate si avantaje la care un istoric mai putin neserios n-ar fi putut nici macar sa viseze.
In aceste conditii, faptul ca brosura „De ce sunt romanii altfel” e plina de neadevaruri si de clisee publicistice „pe linie” devine pur si simplu un avantaj, de natura sa-l transforme intr-un adevarat clasic in viata.
Mutatis mutandis, este alegerea pe care au facut-o la vremea lor Roller si cei de aceeasi calitate cu el…
D-l Lucia Boia ar trebui sa mediteze si sa cerceteze caracteristica situationala a acelor vremuri. Istoria este o stiinta care trebuie studiata contextual si situational. Extragerea din context a unor fapte de mult trecute , si explicarea lor prin realitatea de astazi este complet gresit. Multi istorici cad in aceasta capcana. Voit sau nu.