Protest la atacurile contra scriitorilor
Despre situatia de la revista „Tribuna“ din Cluj
În Cotidianul din 11 februarie a.c., dl Mircea Arman, noul manager al revistei culturale clujene Tribuna, încearcă să dea o replică obiecţiilor care i-au fost aduse recent de către criticul Nicolae Manolescu, preşedintele Uniunii Scriitorilor. În loc de o dezbatere de idei şi principii, dl Mircea Arman recurge la un ton inadmisibil atât la adresa dlui Nicolae Manolescu, cât şi la a mai multor personalităţi ale vieţii noastre literare. După cum recunoaşte singur, dl Mircea Arman nu se consideră literat, ci filosof. Dl Mircea Arman nu s-a făcut deocamdată cunoscut prin vreo contribuţie filosofică originală şi nu ştim nici ce facultate de filosofie a absolvit. Suntem deci în prezenţa cuiva care, situându-se declarat înafara vieţii literare, se exprimă cu gravă lipsă de respect faţă de mai mulţi scriitori cu renume consolidat, deşi nici măcar ceea ce susţine despre sine nu are o bază serioasă (calitatea filosofică se afirmă prin concepţii originale, nu prin lauda de sine). În aceste circumstanţe, dezavuăm ca intolerabilă maniera în care polemizează dl Mircea Arman, care atentează nu numai la adevăr, ci şi la demnitatea scriitorului român ca atare. Situat în afara politeţii, a atitudinii profesionale şi etice, interviul dlui Mircea Arman promovează barbaria în locul […]
Româneste, poezie se invata de la Ion Pop, iar proza de la Ion Vlad. Totusi, uitându-se zicatoarea ca inlocuitorii pot fi adesea nechezoli, din Cotidianul de la unspe februarie aflam ca:
…domnii astia ”plini de merite” de care doar ei sunt constienti se cred de neinlocuit. Insa e plin cimitirul de oameni de neinlocuit. Când i-am dat afara pe Ion Vlad si Ion Pop din consiliul stiintific, au luat foc. Nu si-au dat demisia, mint, i-am dat afara, cum am dat afara inca vreo 9, nu mai stiu.
Un fel de revolutie culturala fesenista: ICR, IICCMER, Arhivele Nationale, TVR Cultural, Festivalul George Enescu, Tribuna… Careia i se poate opune o indârjita rezistenta prin cultura, cu supravietuire prin aranjamentul individual.
Cum, n-ati auzit de Mircea Arman?! E absolventul de la engleza care traduce din germana si posesorul unei diplome in drept care se da filosof.
Dl Mircea Arman NU a tradus Heidegger, Fiinta si timp, apare numai drept prefatator si ingrijitor de editie. Traducerea ii apartine lui Dorin Gabriel Tilinca. Am in mina editia de la Editura Grinta, din 2001. Deci: dl Arman acuza pe toata lumea de minciuna, dar de fapt cind se prezinta pe sine drept traducator al lui Heidegger in romaneste comite pacatul neadevarului, al minciunii sfruntate. Inteleg ca il intoxica pe Adrian Nastase cu minciuna asta, dar sa-l creada si altii e prea mult.
A bon entendeur salut,
Alexandru, doctorand in drept
Domnule Mircea Arman, se intampla sa am in posesie cele doua editii ale traducerii din Heidegger de care va legati numele. Cand ati ajuns sa va socotiti traducatorul unic al cartii? In prima editie, apareti drept consultant, nu traducator. Poate veti avea amabilitatea sa lamuriti aceasta enigma.
Cine-i acest Arman? De ce nu exista un CV a lui Arman? Şi, daca-i redactor şef la Tribuna, ar trebui sa aiba un CV public, poate chiar pe site-ul publicatiei. Eu nu am gasit mai nimic legat de el pe net. Parca, pana la acest scandal (pe net, apare majoritar legat de acest scandal) nici n-ar fi existat.
Dumneta cine esti Stefan Mihut? Nu am auzit de Dumneata.
Nimeni nu-i stie pe toti, nici chiar mata.
OC
Armanm a tradus Fiinţă şi timp de Heidegger, a scris o Istorie a metafizicii şi altele. Ce Dumnezeu, voi nu citiţi, sau vă daţi mari ca Liiceanu care le rezolvă pe toate?
cu stimă din Haiffa
Meinher Marz
Nu-l cunosc Mircea Arman si nici n-am auzit de domnia-sa
pana la acest protest.Regret ca a declansat galceava in lumea
scriitoriceasca de la noi! Contez pe onestitatea semnatarilor
protestului care, de buna seama stiu pe cine il contesta.
Intre 2010-2012 revista Tribuna, condusa de I.M. Danciu, a organizat expozitiile anuale de Grafica Internationala, TRIBUNA GRAPHIC, care au adus pe simezele Muzeului de Arta Cluj mari personalitati ale graficii mondiale. Fiecare editie a fost insotita de un album tiparit in conditii grafice exceptionale. TRIBUNA GRAPHIC a fost mesagerul in lumea larga a efortului celor trei institutii organizatoare: Consiliul Judeten Cluj, Revista Tribuna, Muzeul de Arta Cluj si, nu in ultimul rand, au evidentiat efortul domnului Ovidiu Petca, autorul proiectului si curatorul expozitiilor.
Muzeul de Arta Cluj, in urma acestor expozitii, a beneficiat (si ar beneficia in continuare) de lucrarile donate de artistii participanti, care cu bucurie au sprijinit initiativa clujeana.
Donatia se ridica la suma de aproximativ 45 000 de euro.
Ideea principala era imbogatirea patrimoniului clujean cu opere deosebite de grafica internationala, stiindu-se ca in situatia actuala nu se fac achizitii, dupa cum a precizat dl Ovidiu Petca la ultimul vernisaj.
Din punct de vedere strategic Tribuna urmarea ca prin acest sir de expozitii anuale sa intampine sarbatorirea Clujului in ipostaza de capitala europeana a culturii. Spre exemplu: editia din 2011 a fost dedicata in intregime graficii poloneze, omagiind atat creatori celebri din toate generatiile, cat si legatura speciala a doua regiuni europene infratite – Cluj-Malopolska.
Proiectul de management distructiv al lui Mircea Arman a sters TRIBUNA GRAPHIC dintr-un condei, cu ura, nervozitate, ignoranta, dar mai ales cu lipsa-i caracteristica de a cerne intre valoare si nonvaloare. Probabil din ura nemarginita pentru vechea echipa de la conducerea Tribunei.
Razbunarea s-a revarsat asupra graficianului Ovidiu Petca si a postului pe care isi desfasoara activitatea cu destoinicie si dragoste nemarginita pentru Tribuna, mereu in umbra dar hotarat si intotdeauna atent la aspectul revistei. Si de cati ani inca!
Motivatia: nu se justifica existenta unui post pentru TRIBUNA GRAPHIC.
Nimic mai neadevarat. Exista un grafician la Tribuna, cu activitate expozitionala internationala, multe premii importante, celebru asemenea prietenilor graficieni pe care ii invita sa faca expozitii la Cluj, si care, printre altele, a organizat intre 1997-2005 Bienala de Grafica din Cluj. Dupa doua decenii de activitate atat la Tribuna cat si in randul graficienilor s-a gandit sa mai faca si Tribuna Graphic. Acum este luat in suturi de anonimul Arman, descins parca din lumea OTV-ului recent desfiintat. Si nu doar atat, colaboratorii OTV-isti au inlocuit personalitatile clujene din revista.
Doamnelor si domnilor petitionari,
Cautind pe internet date despre dl. Mircea Arman, am dat de urmatoarea informatie: ca ar fi nu numai doctor, ci si profesor. Iata probele:
1.în scrisoarea pe care i-a adresat-o dlui Adrian Nastase la data de iulie 22, 2007 la 2:42 pm , se prezinta ca „prof. dr. Mircea Arman”, vezi
nastase.wordpress.com/about/
2.pe google, la utilizatori, apare drept “Prof. dr. Mircea Arman, vezi
ro.wikipedia.org/wiki/Discuție_Utilizator:Prof.dr._Mircea_Armannastase.wordpress.com/about/
3.în 19 februarie 2009 la Bistrita, la Societatea de Concerte, si-a lansat o carte de filosofie in calitate de “prof. dr.”, vezi
societateadeconcerte.org/…il…prof-dr-mircea-arman…/77/
4. 25.10.2008 , a primit la Craiova premiul “Academiei internaţionale Mihai Eminescu”. Juriul, in care era si dl Eugen Simion, i-a decernat dlui “prof. univ. dr. Mircea Arman – Premiul pentru studii şi cercetări în domeniul filosofiei”, vezi
http://www.gds.ro/…/Premiile+Academiei+Internationale+„Mihai+Eminesc...
5. Asta e buna de tot, vezi:
http://www.ziaristionline.ro/…/conferinta-internationala-dimensiunea-encicl...
Adica, recent, în toamna anului 2012, dl “prof. univ. dr. Mircea Arman” apare ca participant la “Conferinta Internationala Dimensiunea Enciclopedica si Universala a operei lui Dimitrie Cantemir”, desfăsurata intre 26-27 octombrie 2012 la Universitatea Dimitrie Cantemir Bucuresti. Iar “Prof. univ. dr. Mircea Arman, Universitatea „Babeş-Bolyai”, Cluj-Napoca” ar fi prezentat o comunicare la “SECŢIUNEA: LOGICĂ, FILOSOFIE, RELIGIE” moderata de Acad. Alexandru Surdu, drept care apare in program anuntat in felul urmator:
„1. Filosofie şi teologie în opera lui Dimitrie Cantemir
(Philosophy and Teology in Dimitrie Cantemir’s
Works)
Prof. univ. dr. Mircea Arman,
Universitatea „Babeş-Bolyai”, Cluj-Napoca”.
Foarte frumos, dar: de cind este dl Mircea Arman profesor la UBB? Si de cind este “prof. univ”? Si de cind este “prof.” pur si simplu? Nu stim.
Drept care ii rugam pe semnatarii acestui protest si pe oricine altcineva care stie, de exemplu pe dl prof. univ. dr. Ioan Aurel Pop, rectorul Universitatii Babes-Bolyai, sa ne spuna cum stau lucrurile. Noi stim ca a fi profesor este un titlu care se cucereste prin examene, concursuri (de definitivat, in invatamintul preuniversitar, de post, in invatamintul universitar) si practica. Este sau nu este oare dl Mircea Arman professor la UBB? A fost o luna, in toamna anului 2012, si pe urma a parasit-o voios? Sau nu a fost profesor – nici universitar, nici preuniversitar, si-atunci felul cum se legitimeaza: “prof. dr. Mircea Arman” sau „Prof. univ. dr. Mircea Arman, Universitatea „Babeş-Bolyai”, Cluj-Napoca”, se numeste altfel, nu stiu cum… uzurpare de titluri… si-atunci se schimba un pic lucrurile, trebuie luata o casa de avocatura, una mare, de la Bucuresti, cu reprezentanta la Cluj, trebuie studiata nitel problema cu un grup de juristi, trebuie anuntate diverse organe si organisme ca exista un domn, Mircea Arman, care din cind in cind se da drept ceea ce nu este etc. In momentul de fata, nu stiu nimic sigur, si-atunci intreb.
Cu deosebita consideratiune, Alexandru, doctorand in drept
Din cate stiu, Clujul are cea mai tare filiala a Uniunii Scriitorilor din Romania, dupa Bucuresti, din punct de vedere numeric. Sunt destule nume reprezentative acolo, si dovada este ca multe dintre ele se pot regasi pe lista semnatarilor protestului. Clujul cultural si scriitoricesc nu este o adunatura de adepti ai lui Mircea Arman si nici niste nuli care sustin mojicia si stupiditatea. Sa nu ne grabim cu concluziile.
Dupa Boc in politica si Marga la ICR, ce putea da Clujul in cultura, la Tribuna?
D-l Volodea nu pare prea bine informat in admiratiile sale justitiar-armaniste. Ar fi fost bine sa stie ca D-l Alexandru Vlad a fost primul nume epurat din colegiul director al TRIBUNEI.
Dacă ăștia-s semnatarii ce apără prestigiul scriitoricesc, dle Arman, nu te lăsa! Fă ceea ce ai spus că vrei să faci! Doamna Irina Petraș salvează onoarea USR Cluj, fiind o persoana verticală și decentă, conștientă de adevărata valoare a celor ce semnează protestul și își face datoria, de președintă a filialei scriitorilor din Cluj, cu competență și dăruire, având respect pentru competența câștigătorului (pe merit și valoare) concursului de redactor șef de la Tribuna (chiar dacă nu e, cum s-ar fi dorit, din gașca de țuțări ai ayatolahului Nicolae Manolescu). Dânsa știe că a venit, în sfârșit momentul și omul, domnul Arman, care să aducă normalitatea în care să primeze calitatea în defavoarea apartenențelor de gașcă. A nu se crede că e singura. În acest demers domnul Arman are si alți susținători de renume:Nicolae Breban, Ion Vartic, Alexandru Vlad Alexandru Boboc, Mircea Muthu, etc.
Dle.Arman nu te lasa intimidat, schimba Tribuna si redă-o întregii scri!itorimi. Bravo Irina Petras si Mircea Arman!