SOFTUL ROMÂN. Frizeria din colţ
- 08-03-2013
- Nr. 664
-
Şerban FOARŢĂ
- Rubrici
- 3 Comentarii
La colţul străzii noastre, Gheorghe Doja, era o frizerie anonimă. Vitrina (estică) a ei dădea în piaţa fostă Lahovary (numită, ulterior, Bălcescu), dintr-un cartier central al Timişoarei. Atelierul de coafură masculină avea un aer ponosit; podeaua era veche, desfundată: riscai să te împiedici la tot pasul, făcînd, obligatoriu, slalom printre floştomoacele de păr; lumina, cenuşie şi meschină ca, indiferent de anotimp, a unei zile de noiembrie; oglinzile, în degradare (şi, aşadar, în degradeuri). Cînd suna, la uşă, clopoţelul se dădea bineţe în trei moduri, după criterii cunoscute exclusiv de către personalul oficinei: „S’trăiţi dom’ doctor“, „dom’ inginer“ sau „dom’ profesor“! Eu eram, de obicei, „profesor“, ridicat totuşi, în trei-patru rînduri, la stepena de „inginer“. La rangul de „doctor“, niciodată. O întrebare (căreia, altminteri, nu-i dibuiam răspunsul) era „Vă tundem cu fazon?“. Înţelegeam, desigur, că fazon era (ce alta putea fi?) fason; în ce consta, însă, fasonul ăsta?! „Faceţi cum credeţi dumneavoastră“, răspundeam. Această doctrină, dacă vreţi, a permisivităţii indolente mă ducea, în genere, la fiasco. „Vă tund cu valuri?“ m-a întrebat, odată, un debutant în ale meseriei. „Faceţi cum vreţi!“ i-am răspuns eu, culant. Rezultatul e că m-am ales cu o coafură à la Ceauşescu. Noroc că şi oglinda era […]
Si mie imi plac povestile lui S. F, mai ales cand au atata haz si subtilitate. El nu pare sa se dezminta niciodata. Astept cu nerabdare urmatoarea!
Va mulţumesc…
De dragul Dvs, mai public o poveste, – peste, cred, doua saptamani.
Trec peste salamalecurile de primavara, deoarece cred ca primavara este un anotimp de rezervat pentru cei care ne sunt foarte apropiati si deoarece cred ca nu e nevoie sa dam peste oameni cu amabilitatile noastre de primavara. Imi fac, in schimb, un cadou de primavara in povestea pe care am citit-o, pentru ca mi-era dor de o poveste si pentru ca semnaleaza o revenire.