„Festivalul Enescu are cotă europeană“
Interviu cu Ioan HOLENDER
- 28-03-2013
- Nr. 667
-
Ovidiu ŞIMONCA
- Actualitate
- 4 Comentarii
Interviul cu Ioan Holender, directorul artistic al Festivalului Enescu – ediţia 2013, l-am realizat luni, 25 martie, după ce Ioan Holender avusese o întîlnire cu ministrul Culturii. Daniel Barbu l-a asigurat pe Ioan Holender că programul anunţat deja pe site-ul festivalului, www.festivalenescu.ro, va fi respectat, că tăierile de sume anunţate la începutul anului nu vor operate. Prin urmare, Festivalul Enescu 2013 beneficiază de sumele deja anunţate iniţial, în toamna anului 2012. Am discutat cu Ioan Holender despre bugete, bani şi onorarii, dar şi despre marii artişti care vin la Bucureşti, în septembrie 2013. Sînt suficienţi bani pentru desfăşurarea Festivalului Enescu din acest an? Sînt suficienţi bani pentru programul actual, care există şi pe site. Astăzi (25 martie – n.r.) am fost asigurat de către ministrul Culturii, Daniel Barbu, că nu mai sînt probleme de finanţare. Ministerul Culturii este răspunzător de buna finanţare a festivalului. Era o problemă pînă la această întîlnire? Da, noi am anunţat programul şi bugetul festivalului într-o conferinţă de presă, în 31 octombrie 2012, care a fost acceptat de Guvern. În ianuarie 2013, printr-o decizie guvernamentală, s-a redus suma. Tot timpul a fost o contradicţie între obişnuinţa legislaţiei financiare a României şi necesitatea programării […]
Maestrul Ioan Holender ar trebui clonat. A facut un program excelent pentru Festivalul Enescu 2013, stie sa vorbeasca, stie sa negocieze si, in primul rand, se gandeste la melomanul bucurestean.
Pezenta lui Daniel Barenboim si a lui Radu Lupu – la deschiderea Festivalului Enescu – este cea mai importanta stire culturala a acestui an, cea mai buna veste pentru Bucurestiul care iubeste Festivalul Enescu.
Prezenta celorlalte personalitati, de la Antonio Pappano la Marek Janowski, de la Murray Perahia la Evgeni Kissin, de la Christian Mandeal la Alexandra Dariescu, totul este minunat conceput!
Si ce se canta este abmirabil gandit, de la Enescu, la Mahler, tetralogia lui Wagner, „Gurre-Lieder” de Schonberg, cu Filarmonica George Enescu, dirijata de Bertrand de Billy.
Sunt doua mari orchestre pe care abia astept sa le ascult: Die Munchener Philharmoniker, dirijata de Semyon Bychkov si Royal Concertgebouw Orchestra Amsterdam, dirijată de Mariss Jansons.
Excelent program, superb repertoriu!
Va fi un septembrie muzical, cu mari bucurii pentru iubitorii concertelor.
Felicitari, Ioan Holender! Felicitari si Guverului Romaniei, care sustine Festivalul Enescu.
Anul acesta este cea mai bine alcatuita si provocatoare editie a Festivalului Enescu.
Este o bucurie sa stim ca problemele financiare ale festivalului nu mai sunt ! Se poate face o fundatie si dona cei 2% ,cine vrea ,si doi ani se aduna deja o parte din banii necesari desfasurarii festivalului.Depinde de noi,romanii,sa tinem in viata festivalul.Ministerul culturii ar trebui sa aiba o directie,un colectiv,care sa se ocupe doar de acest proiect.
In fine, Guvernul Romaniei ia o masura inteleapta si asigura finantarea Festivalul Enescu. Era pacat sa ne facem de ras… Domnul Ioan Holender a facut un program incantator, cu invitati unul si unul, alesi „pe spranceana”, cum se spune. Sa deschizi festivalul cu Daniel Barenboim, cu Staatskapelle Berlin si cu pianistul Radu Lupu este o mare performanta. Sa inchizi festivalul cu Royal Philharmonic Orchestra, dirijată de Cristian Mandeal, este o minune. Felicitari, Ioan Holender! Sa-i ai la Bucuresti pe Christian Zacharias, Jean-Claude Pennetier, Murray Perahia, Evgeni Kissin, Maxim Vengerov – exceptional!
Sunt in culmea fericirii ca Marek Janowski „risca” Wagner, aici, la Bucuresti, iar Antonio Pappano propune „Requiem” de Verdi.
Bravo! Minunat! Incantator!
Asta da – DA! – promovare a Romaniei, cultura ramane un o marca durabila a acestei tari. Festivalul Enescu este o fericita intalnire intre publicul romanesc si mari artisti ai lumii, toti, aici, la Bucuresti!