„Sînt convins că vom avea săli pline“
Interviu cu Dan LUNGU, managerul Festivalului Internaţional de Literatură şi Traducere (FILIT) Iaşi – 2013
- 02-08-2013
- Nr. 684
-
Adina DINIŢOIU
- Actualitate
- 2 Comentarii
În perioada 23-27 octombrie 2013 va avea loc la Iaşi prima ediţie a Festivalului Internaţional de Literatură şi Traducere (FILIT), un festival care-şi propune să fie cel mai mare de acest tip din Europa de Est. Alături de importanţi scriitori români vor veni la Iaşi personalităţi precum Herta Müller (Germania), Andrei Kurkov (Ucraina), Attila Bartis (Ungaria), Jean Mattern (Franţa), Jan Koneffke (Austria). Am stat de vorbă, în avanpremieră, cu scriitorul Dan Lungu, directorul Muzeului Literaturii Române din Iaşi şi managerul FILIT. În comunicatul de presă se spune că „FILIT este cel mai mare Festival Internaţional de Literatură şi Traducere din Europa de Est“. Cum v-aţi hotărît – în calitate de manager al Festivalului – să organizaţi un festival de o asemenea anvergură şi cum aţi reuşit să obţineţi sprijinul financiar (pentru un festival cu peste 100 de invitaţi internaţionali)? Ideea unui festival literar internaţional şi profesionist la Iaşi este veche, a tot fost vehiculată în discuţii private sau în dezbateri publice, însă nu s-a ivit niciodată un moment prielnic concretizării. Cu ocazia venirii mele ca director al Muzeului Literaturii Române din Iaşi, am deschis subiectul faţă de preşedintele Consiliului Judeţean, Cristian Adomniţei. Sensibilitatea acestuia pentru cultură o cunosc nu de […]
… cine intra in antologia de proza.
„Prozatorii ieşeni Şerban ALEXANDRU, Liviu ANTONESEI, Călin CIOBOTARI, Mariana CODRUŢ, Nichita DANILOV, Dan DOBOŞ, Vasile IANCU, Grigore ILISEI, Cătălin MIHULEAC, Ovidiu NIMIGEAN, Radu PAVEL GHEO, Adrian G. ROMILA, Valentin TALPALARU, Dorin SPINEANU figurează în selecţia pe care a realizat-o criticul Antonio PATRAŞ.”
informatie de la „Ziarul de Iasi”.
http://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/filit-au-fost-editate-in-limba-engleza-doua-antologii-cu-operele-autorilor-ieseni–17382.html
Si Mariana Codrut s-a retras din antologia din proza.
http://marianacodrut.wordpress.com/2013/08/
„Mi-e scîrbă
de faptul că, mai an, juriul premiilor Academiei (din care făceau parte dnii Eugen Simion şi Nicolae Breban) a acceptat cu seninătate retragerea din cursă a Angelei Marinescu, poetă care a refuzat să concureze cu Daniel Corbu la poezie. Premiul a fost acordat lui Daniel Corbu, of course…
Mi-e scîrbă că, mai an, juriul premiilor USR l-a preferat lui Cărtărescu, la eseu, pe Cassian Maria Spiridon, of course…
Mi-e scîrbă că, anul acesta, coordonatorii antologiilor de poezie şi proză ieşeană din cadrul FILIT au acceptat retragerea lui Ovidiu Nimigean, preferîndu-i pe Corbu şi C.M. Spiridon la poezie şi pe Ilisei, Talpalaru şi Iancu la proză…
Mi-e scîrbă că, anul acesta, coordonatorul antologiei de proză ieşeană din cadrul FILIT a acceptat recuzarea mea, preferîndu-i pe Ilisei, Talpalaru şi Iancu…
Mi-e scîrbă şi de mine că am acceptat să rămîn în antologia de poezie ieşeană, doar de groaza de a nu mi-i mai ridica iar chiar pe toţi în cap…
Mi-e scîrbă că, deşi am fost declarată cîştigătoarea premiului I la Festivalul naţional de poezie de la Iaşi (nov. 2009), înainte de decernarea premiilor s-a mai făcut o jurizare (cu juriul incomplet) şi a fost desemnat drept cîştigător poetul Adrian Popescu.
Mi-e scîrbă de multe alte lucruri de acelaşi fel pe care nu le pot acum contabiliza.
Pe scurt: mi-e scîrbă de un climat literar în care scriitorul nu mai poate spune nimic – vezi conformismul sinistru la care s-a ajuns –, pentru a nu-i supăra pe critici, care imediat îi trec la index pe nesupuşi…
Şi nu pot să uit că Eugen Ionescu l-a făcut zob pe Eugen Lovinescu în „Nu” şi, totuşi, criticul nu a putut trece peste valoarea lui.
Nu oricine e Eugen Ionescu şi nu oricine e Eugen Lovinescu? De acord. Dar, însă, totuşi…
P.S. Şi, ca să fie clar, mi-e scîrbă şi de scriitorul care “nu mişcă în front”, de frică să nu piardă favoarea criticilor. E cu desăvîrşire mort.”
(de la blogul Marianei Codrut, marianacodrut.wordpress.com)
Sper ca festivalul propriu-zis sa fie un succes. Antologiile, din pacate – si cu precadere cea de proza – contrazic flagrant spiritul Clubului 8, invocat de Dan Lungu in interviu (si excelent expus in prefata la Ozone Friendly). Drept care am cerut sa fiu scos din cuprinsul lor.