George Catlin s-a întors la Londra
GALERIE FOTO
- 27-09-2013
- Nr. 692
-
Ovidiu ŞIMONCA
- Internaţional
- 1 Comentarii
În primăvara acestui an, la National Portrait Gallery din Londra, am văzut expoziţia unuia dintre primii și cei mai însemnaţi artiști documentariști ai lumii, George Catlin (1796-1872). De el mă leagă o îndelungă admiraţie și, pot spune, o „amiciţie“ peste timp: după ce, în 1971, la București, s-a deschis Biblioteca Americană (dispărută, din păcate, după anul 2000 din peisajul cultural al Capitalei), am luat pentru prima dată contact cu opera acestui plastician de excepţie prin monografia lui Harold McCracken (1.), prin studiul lui John C. Ewers (2.) despre pictorii Vestu lui american, prin albumele lui Peter Hassrick (3.) și Royal B. Hassrick (4.) și prin volumele semnate chiar de artistul în cauză, pe atunci proaspăt reeditate (5.). Fusesem atît de impresionat de picturile lui George Catlin și de viaţa aventuroasă pe care o dusese cutreierînd preriile și munţii pentru a aduna acel valoros portofoliu documentar, încît, student în anul al treilea la secţia de Istoria și Teoria Artei a Institutului de Arte Plastice „N. Grigorescu“, am ţinut o conferinţă despre creaţia acestui pictor într-un cadru studenţesc (fapt ce mi-a „îngreunat“, mai apoi, dosarul…). Tot la acea vreme, la împlinirea centenarului morţii artistului, în 1972, am oferit revisteiViaţa studenţească un […]
Tezele din iulie 1971 de la Bucuresti, dupa calatoria la dictatorul din Corea de Nord….. Model pentru dictatura autohtona specific romaneasca a la Bucuresti….
In Timisora anilor 1970 am vazut expozitia „ AMERICA isi construieste catedralele azi”. Linga noul hotel Continental era o expozitie, nemaivazuta de mult timp in Timisoara.
Facultatea de constructii Timisoara cu un decan Dan Mateescu, cu J. Appeltauer, era o insula civilizata in uraganul dezlantuit la Bucuresti…
cu noua ideologie …NATIUNEA Ceausista…. Ceausecu Romania….
Aici la Institutul Politehnic Timisoara / Constructii civile, era un alt spirit universitar cu un decan Dan Mateescu in frunte, membru al academiei si barbat in sensul bun al cuvintului.
„ un barbat avem in tara”… insemna in anii 1970 la Bucuresti cu totul altceva…..
Ceausescu PCR….suntem vechi, domnule/ tovarase…..