SFada cu literatura. Demascarea lui Hobana, o docu-dramă cu dalecşi*
- 06-12-2013
- Nr. 702
-
Cătălin BADEA-GHERACOSTEA
- Rubrici
- 3 Comentarii
A trecut destulă vreme de la însemnarea inflamatoare din blogul lui Dan Alexe prin care Ion Hobana era demascat ca plagiator – cu proza Oameni şi stele – al lui Isaac Asimov, cel din C-Chute. Sentinţa bloggerului se extindea, încă din titlu, şi asupra genului sf romînesc. Mărturisesc că înainte de însemnarea Plagiatorul Ion Hobana – un hoţ leneş… sau despre SF-ul românesc şi un furt stupid din Isaac Asimov… nu am avut ocazii să mă speriu fiindcă întregul meu sistem de referinţă estetico-etic pentru ficţiunea speculativă romînească este zguduit şi trimis în derizoriu deodată cu una dintre figurile lui centrale, Ion Hobana. Căci demonstraţia lui Dan Alexe părea desăvîrşit-copernicană… Ce bine că, în ceea ce priveşte lectura de pe ecran, încă nu sunt prins în graba celor care iau de-a gata părerile vectorilor de opinie şi, indiferent la ce credeau sau ştiau dinainte, apasă butonaşul like de pe facebook sau, şi mai şi, adaugă o linie de comentariu favorabil de tipul da-aşa-simţeam-şi-eu-dar-nu-mă-puteam-exprima-exact! După ce am citit în original textul lui Isaac Asimov din care Ion Hobana „a furat“, m-am liniştit şi m-am întristat. Adăugată la ce ştiam dinainte, citirea prozei întregi – repet, întregi – a lui Isaac Asimov a […]
Un articol aiuritor care nu tine cont de realitatea cruda. Hobana a comis-o! Premiile care ii poarta numele maculeaza si alte opere.
Domnule Cătălin Badea-Ghereacostea prin acest articol nu apărați, în nici un fel, onoarea domnului Ion Hobana, doar o întinați și mai mult. Dan Alexe a aruncat o umbră (corectă dacă ne gândim că Ion Hobana este unul din maesștrii sf-ului local) peste sf-ul românesc, pe care, dacă doriți, apărați-l, însă nu în acest mod lipsit de grație și de bun-simț (și de talent…). Ion Hobana merită o apărare mai coerentă și mai cizelată. A greșit? Da, clar a greșit! Treceți peste asta și arătați-ne părțile bune.
Această dispută a autorilor şi cititorilor de SF mi-a trezit amintirile copilăriei. Citeam pasionat Colecţia Povestiri Ştiinţifico Fantastice şi caătam numere vechi pe la bătrând debite de tutun. Rvenind la subiect, în minte mi-a rămas o povestire de a lui Hobana de pe al începutul anilor 60. Care era despre cosmonautul sovietic care a ajuns pe Lună!
O minciună, niciodată n-au ajuns sovieticii pe Lună, poate în viitor ruşii!