Marius Oprea demisionează din GDS şi îl propune pe Traian Băsescu în locul său
UPDATE: o fotografie face cît o mie de cuvinte
Istoricul Marius Oprea a anunţat în seara de luni, 20 ianuarie, că demisionează din Grupul pentru Dialog Social. Marius Oprea şi-a trimis demisia către membrii GDS, anunţînd public şi care sînt motivele pentru care a luat această decizie. Marius Oprea a propus ca Traian Băsescu să-i ia locul în GDS, după încheierea mandatului prezidenţial. Prezentăm integral textul adresat de Marius Oprea membrilor GDS şi motivele publice pentru care a demisionat din GDS. Demisie Subsemnatul Marius Oprea, ales prin vot ca membru al Grupului de Dialog Social, doresc să vă prezint demisia mea publică din calitatea de membru GDS. Cunoscînd că demisia este un act unilateral de voinţă şi nu ar trebui justificat, doresc totuşi să prezint sumar motivele care au determinat acest act: 1. În ultimii ani nu am mai regăsit în cadrul dezbaterilor noastre publice de la Grupul de Dialog Social un grup de regîndire a societăţii, un grup care să valorifice dialogul între toate forţele politice şi între toate expresiile şi toţi reprezentanții societăţii civile. 2. De obicei, invitaţii dezbaterilor din ultima vreme au fost personalităţi cu afinităţi politice declarate şi care, de fapt, reflectă o poziţionare politică a Grupului de Dialog Social. 3. În opinia mea, […]
Felicitari pentru demisie! Poate ca va invata si GDS (ACTUALUL GDS) ca un comportament sectar, unilateral si proTraian Basescu nu foloseste nici societatii, nici dialogului, fiind util, cel mult, acolitilor lui Traian Basescu. Un grup pe care il apreciam pentru pozitiile lui indraznete ajunge azi sa faca propaganda si sa evite pluralitatea de opinii.
Bravo, Marius Oprea!
Un gest firesc si, in final, o propunere cit se poate de potrivita, mai ales daca s-ar face schimb de locuri intre cei doi.:) Mai derutant e faptul ca Marius Oprea a demisionat abia acum din GDS, iar premiul acordat dnei Nagat pare a fi fost picatura care a umplut paharul. Sa intelegem ca pina la acest premiu criteriile „profesionale si morale” ar fi functionat fara defectiuni in GDS (v. si punctele 1)-5))? Si mai nedumeritor e faptul ca dl. Tismaneanu abia acum se „desparte” de initiatorul IICC(ME)R.
Felicitari, domnule Marius Oprea!
Intr-adevar, de ceva ani, nici vorba de dialog la GDS. Si atunci?
Marius Oprea, ma intreb cum ai putut sa stai pana acum in GDS? Gluma aceea care mi-a fost rastalmacita intr-un mesaj anterior il numea Grupul Pentru Monolog Social. Nu e asa. Cei scarbiti de acest grup, inca din primavara lui1990, pe cand incepuse Piata Universitatii, il numeau Grupul Pentru Monolog Sexual. Dragul nostru Alexandru mi-a povestit ca imediat dupa ce au reusit sa blocheze piata, s-au dus la GDS, dupa sustinere. Acolo, primii protestatari au fost intampinati cu maraieli si dispret de Plesu, Liiceanu etc. Mi se pare ca tocmai preluasera vorba lui Iliescu, aia de \\\\\\\”golani\\\\\\\”. Iliescu parea mai tare, piata inca firava. Dupa care, cand Piata a inceput sa se umfle. sa vina foarte multi oameni, cand s-a deschis balconul, ilustrele instante morale de la GDS rupeau balconul ca sa zica si ele ceva natiunii de acolo, de sus, de unde le putea vedea toata lumea. In cei 24 de ani de la Revolutie exact cu asta s-a ocupat GDS-ul. Cu detectarea polului de putere cel mai puternic si cu sustinerea publica, declarata si girata de personalitatea \\\\\\\”marcanta\\\\\\\” a fiecarui adulator. Vechiul Consiliu al Educatiei si Culturii Socialiste, ca parca asa-i zicea, s-a transformat dupa 1990 in GDS. Ei au instituit o noua dictatura culturala si au creat in laboratoarele lor asa zisele personalitati culturale ale Romaniei contemporane. Cele pe langa care nimic nu mai poate creste. Am subliniat asta in articolul meu \\\\\\\”Sodoma camasilor albe\\\\\\\” din vara lui 1012. Noi suntem datori ca, pana vom inchide ochii, sa spunem aceste lucruri. Si sa le lasam si scrise. Avem datoria sa vorbim. In numele celor care au plecat aparand Adevarul si al celor care vor veni, sperand in El.
Felicitari, din toata inima, Marius! Mai mult decat de vorbe, chiar, avem acum nevoie de coloane vertebrale drepte.
Gura păcătosului…
Fără să vreţi, doamnă Carmen Georgescu, aţi indicat perspectiva care vă ajută să interpretaţi realitatea. Cititul de jos în sus, probabil şi de la dreapta la stânga (fără ca acesta să fie un palindrom), oricum altfel decât este scris. Numai să vă conducă spre propriile dvs. concluzii. Numai să aveţi dreptate. Nu sunteți singura care face acest lucru. Vă circumscrieţi unui curent mai larg şi bine reprezentat în presă. Urmărind polemicile din ultima vreme, mi-am dat seama că orice ar face dl. Oprea şi oricine altcineva care nu se înscrie în grila de valori aprobată de grupul la care aderaţi, fie şi doar ca susţinător, grilă pe care o considerați singura adevărată, va fi ”citit” (intrepretat) numai în cheia care vă convine. Dl. Oprea nu a fost numit, ci a creat Institutul respectiv. Vedeţi un amănunt omis (cu bună ştiinţă) ce diferenţă face? În rest, cred că supoziţia dvs. legată de supărarea dumnealui pe ”premiul” d-nei Nagâţ e hilară şi nu o mai comentez. Oricum, vă recomand, pentru igiena comunicării, încercaţi, nu numai în cazul ăsta, să citiţi de unde indică autorul (oricare ar fi el) începutul şi, dacă textul vă interesează, continuaţi în ordinea literelor şi a rândurilor, de la stânga la dreapta şi de sus în jos până la punctul final, dacă nu cumva e vorba de o pictogramă. Veţi avea revelaţia de a înţelege mai aproape de realitate (care e obiectivă) ce ”a vrut să spună scriitorul”. Şi veţi fi mai puţin frustrată. În rest, rar mai vezi un gest de onoare şi rar cineva mai şi face ceea ce spune. Dl. Oprea a răspuns astfel şi pseudointerogaţiei tismăniene care se întreba oare cum va înţelege sus numitul să divorţeze de acest grup. Iată, cum. În singurul mod decent. Cât despre propunerea ca dlui. Băsescu să-i fie oferit locul liber, ce e aşa de jignitor? Domnia sa e chiar mai bun comunicator decât preşedinte şi asta le lipseşte domnilor de la GDS. Doi într-unul. E un câştig, nu nu sarcasm.
Era un gest pe care trebuia sa il faceti mai demult. Orientarea \”partinica\” a grupului e vizibila de cativa ani buni. Oricum, acest gest ma face sa va respect. Nu va inclinati sub vremi, sub presiuni sau din cauza unor coterii specifice oportunistilor…nu merita!
Daca citim invers demisia dlui M.O. vom constata ca e suparat ca pe d-na Nagîț, mai exact pe premiul ei.
Apoi pretextele politice sunt jenante atata timp cat dl Oprea face parte dintr-un institut unde a fost numit ca simpatizant politic al libralilor.
Ior propunerea finala e pura obraznicie…
Intrând în Google m-am LĂMURIT! Cu componența Grupului și cu Premii acordate în trecut, NU MĂ MAI MIRĂ ALEGEREA DE ANUL ACESTA : dna. GERMINA NAGÂȚ !?!?!
NIMIC NU S-A SCHIMBAT ÎN BINE !!!!!
TRIST, FOARTE TRIST și FOARTE ADEVĂRAT !
Ar trebui declarat ZI DE DOLIU NAȚIONAL Premierea doamnei Germina Nagâț. CINE își permite și mai ales pe CE CRITERII să o ONOREZE ? CINE o CONTROLEAZĂ în ceea ce FACE ?
Cred că-i ”SFÂRȘITUL PĂMÂNTULUI”!
Marius, ai facut exact ceea ce trebuia si cand trebuia! Iti admir consecventa.,verticalitatea si onestitatea! Astept, sa ne mai vedem. Cu respect, M
Unde sunt „valorile devotate cu adevarat, integral dedicate Romaniei” ?
Gestul domnului Marius Oprea este rod al consecvenței, al coerenței, pe care le-a dovedit și domnul Sorin Ilieșiu, cu ceva timp în urmă. Merită salutat, cu amărăciune, desigur. Altceva așteaptă milioane de oameni de la un grup elitist. (E drept, autointitulat astfel). Așteaptă inutil, prin urmare. În altă parte sunt valorile devotate cu adevărat, integral dedicate României.
D-le Marius Oprea
V-am citit cartile-inventar, rod al rascolirii asidue prin cimitirele fara cruci din patria noastra, si, daca mai tin bine minte, v-au iesit la socoteala peste 600 000 de victime. Tot d-voastra ati pus in balanta aceste „pierderi” nationale cu „castigul” indus de o industrializare fortata, prin care cateva milioane de rurali au imbunatatit ponderea populatiei urbane.
Dupa o jumatate de secol vi se pare ca suntem tot acolo ca structura sociala: 50% oraseni semisomeri – 50% tarani semifermieri.
Aparatul de inginerie sociala care a facut posibila toata isprava, spuneti pe undeva, numara cca 15 000 mii de specialisti dedicati si pana la 500 000 colaboratori devotati.
Lumea sondajelor judeca impartit situatiile: ce bine era inainte/ce bine este acum se pronunta echilibrat 50% fata de 50%.
Diferenta, o spuneti clar, vine dintr-un moft intelectual de viziune, de tactica, de strategie, care interpreteaza si carmeste destinele cetatenilor si ale natiei intotdeauna spre, cum altfel? inainte si in sus.
Ei bine, daca acestea sunt rezultatele dupa o jumatate de secol de dialoguri sociale, daca in timpul asta n-am ajuns sa peripatetizam in greceste ori nemteste pe potecile patriei, nu credeti ca narcisismul intelectual se impaca cu un vag dispret fata de vulgul ce alearga dupa patrunjelul zilnic bolborosind fel de fel de descantece? Nu credeti ca supararile dvoastra, ca si ale altor domni exponenti, se varsa intr-o bila neagra, toxica la maximum? Sau, mai exact, cum credeti ca se poate converti desteptaciunea -inevitabil nesemnificativa electoral- in putere manifestata in beneficiul masei ignorante.
dl Oprea face un gest memorabil. si e limpede. consecvent. „cu tristete”, adevarat.