Liviu Antonesei demisionează din Consiliul Ştiinţific al IICCMER
Pe 31 ianuarie, Liviu Antonesei a anunţat, pe blogul său, că demisionează din Consiliul Ştiinţific al IICCMER. Publicăm integral textul adresat conducerii IICCMER de către scriitorul Liviu Antonesei. Stimate Domnule Dinu Zamfirescu, Preşedinte al IICCMER spre ştiinţa Domnului prim-ministru Victor Ponta şi a Domnului Crin Antonescu, preşedinte al PNL şi co-preşedinte al USL Printr-un comunicat oficial al IICCMER sînt anunţat că premierul Victor Ponta l-a desemnat pe Dl Daniel Barbu (politolog, profesor la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti) membru al Consiliului Ştiinţific al institutului pe care îl conduceţi. Am aflat ştirea aseară din presă, dar am crezut că este o glumă şi am aşteptat confirmarea oficială. Acum, iată, a venit! Cînd mi-aţi propus să fac parte din acest Consiliu, am acceptat cu plăcere, nu m-a deranjat nici măcar faptul că eram desemnat printr-o dispoziţie a dlui Ponta, pe care nu am motive să-l simpatizez în mod deosebit. Însă acum sînt pus în situaţia de a mă retrage din această onorantă, pînă în acest moment, postură. Pînă acum, eram coleg cu personalităţi străine remarcabile şi cu unele din ţară, cărora nu li se putea reproşa nimic la modul serios. Consiliul era o structură nepolitică, măcar în dimensiunea […]
Mediocrul nepot al celui care le recomanda profesorilor in plina criza economica „sa se arunce in mare daca le e foame” nu e decat membru CORESPONDENT, desi cf „operei” sale nu prea merita nici asta. Cine cunoaste cazul lui Irinel Popescu intzelege cum se „aleg” membrii jalnicei actuale academii.
Pippidi e membru in Academie (corect) si e intr-adevar singurul din IICCMER care este (era, ca s-a retras). IOndan ne dezinformeaza…
http://www.acad.ro/com2012/pag_com12_1115noiMembri.htm
Andrei Pippidi si-a dat demisia din Consiliul IICCMER probabil la sugestii famigliale. Incepe sa miroase prea urat in preajma institutiilor controlate de curatii uselisti. Asa ca nici dl Pippidi nu mai suporta. Si o precizare: domnia sa nu este membru al Academiei Romane. Nu ca nu si-ar fi dorit…
Si profesorul Pippidi am vazut ca si-a dat demisia, grea lovitura pentru IICCMERisti, era singurul lor academician. Din pacate, nu ii vad pe Zoe Petre sau Manolescu solidarizindu-se cu ei.
… sa debitezi enormitati despre bolnavi de SIDA fiind nevoit (fortat) sa-ti dai demisia si sa te ia „proaspat” si „fata mare” Consiliul Stiintific (!!!) al IICCMER este … cum sa spun… impotriva tuturor uzantelor morale.
… Daniel Barbu n-are si el o perioada de reflectie, departe de… Consilii, Comitete, Comitii, ministere si alte marafeturi…???
Felicitari, Liviu Antonesei!
Vladimir Neuman: Va-nselati in privinta demagogiei lui Liviu Antonesei – probabil, chiar a termenului in sine. E vorba despre altceva.
LA nu vrea sa faca parte din nimic in care ar fi alaturi de un Daniel Barbu. Cum n-a vrut sa fie coleg de platforma cu Adriana Saftoiu la Adevarul, cu Nistorescu la Cotidianul, cu altii – la voxpublica.
E vorba de igiena lui morala personala.
Invocind perioada in care a fost presedinte al CJ Iasi, omiteti – intentionat, sper – faptul ca nici un universitar n-a mai incetat a fi universitar, devenind membru al parlamentului ori al vreunui consiliu. La vremea aceea, presedintele CJ se alegea de catre nou-alesii membri ai acelui consiliu, nu era votat direct, cum se-ntimpla acum. Iar LA nu a candidat pentru postul acela. Numai ca a avut ghinionul de a fi militat cu atit succes incit PAC a obtinut majoritatea in CJ, atunci. Alt ghinion, colegii sai de partid l-au convins sa preia presedintia – pe care nici n-a dus-o la capat, de altfel. Ceea ce a confirmat zicala ca nu pleaca ciinele dela macelarie. El n-a fost ciine, CJ n-a fost macelarie pentru el – a plecat la fel de sarac/ bogat cum venise. Doar ca serios mai putin sanatos, fiind munca aceea pentru alta fibra – a celor care „tin la tavaleala” (cum activistii altor vremuri).
Sigur, LA putea demisiona discret din consiliul stiintific al ICCMER. Numai ca ar fi ratat sansa de a fi aratat ca acel consiliu devine o sinecura pentru ministrii ratati ai PNL, incepind cu Barbu acela, care n-are toate vorbele la el, in momente cind i-ar trebui nu cite ar putea avea ci mult mai multe – ceva ce a devenit clar ca-i este imposibil.
Adevarata maturitate a barbatiei este sa poti spune Nu cind nu te aranjeaza aranjamentele altora, tovarasia unora, ideea ca ai putea fi socotit a fi din acelasi material cu asemenea exemplare politice.
Cu minimum de bun simt, pina si dv ati putea vedea ca nu e nimic neonorabil a fi in compania unui Cioroianu, Zamfirescu, Muraru, dar este total nerecomandabil a respira acelasi aer cu Daniel Barbu. Dupa enormitatea ce a putut-o debita, ca ministru al Culturii, e pur si simplu de mirare ca mai este acceptat si ca universitar, om politic. Pesemne, insa, ca politica e intr-atit deformatoare incit nici un simt nu-i rezista – cit ar fi de natural (cum mirosul, de pilda). Cu-atit mai putin ii bunul-simt.
LA are dreptate – decit sa i se reproseze ca sta-n aceeasi incapere cu Barbu, mai bine sa i se ca are nasul (prea) subtire si nu suporta orice miros politic.
Dar dv ii puteti reprosa demisia aceasta, pe celelalate. Va mai semnalez una – a demisionat si din USR, intr-o vreme in care multi altii rupeau usa sa intre si ei acolo, unde era ceva adapost impotriva greutatilor vietii. Chiar in acete zile, un eminent critic roman reface drumul la Canossa, numai pentru a fi reprimit acolo, de unde demisionase.
Daca asta e demagogie, demagogia este buna. Dar e nici-nici, insa nu va e clar ce e demagogia si cine o poate practica.
Dar dl Antonesei nu stia in ce intra atunci când a acceptat sa fie numit membru al Consiliului IICCMER? Ne spune chiar domnia sa ca nu a fost deranjat ca a fost numit de catre primul ministru Ponta, el insusi un exemplu de probitate morala ? Dl Antonesei este scandalizat de faptul ca a fost numit in acelasi consiliu un membru de partid, mai precis al PNL. Dar pana acum nu au fost? Din cate stim cu totii, dnii Zamfirescu, Muraru, Cioroianu sunt membri ai PNL. Primul este „senior liberal”, cel de-al doilea membru al aceluiasi partid, sustinut de insusi Relu Fenechiu, iar ultimul membru si fost ministru PNL acum mult timp (este vorba de omul care facuse si el declaratii extremise, de genul deportarii romilor in desertul egiptean). Altii din acelasi consiliu sunt echidistanti. Zoe Petre si-a propulsat fiul ca secretar de stat in MAE, Stelian Tanase a ajuns seful Televiziunii publice, de unde va da lui „Grivei” (poporului privitor) ceea ce va cere partidul sa vada. ASadar, dle Antonesei, in ce-ati intrat, de unde ati plecat?
E multa demagogie in piesa pe care o jucati. Spuneti ca se politizeaza o institutie. Nu pare ca ati avea insusite regulile elementare intr-o societate libera: a fi membru al unui partid politic nu este incompatibil cu o functie publica decat atunci cand legea dispune altfel (nu si in cazul asta). In plus, dvs. ati fost membru PAC, membru al Aliantei Civice, presedinte al Consiliului Judetean in timp ce erati parte a mediului academic. Asta inseamna ca ati politizat universitatea??!??!?!?!
Vi se inroseste nasul foarte repede.
DIN CV-ul dvs oficial:
– octombrie 1990, membru fondator al Alianţei Civice şi membru al conducerii colegiale a acesteia de la primul congres, conducere din care am demisionat mai 1992;
– membru al PAC din ianuarie 1993 şi al conducerilor locale şi naţionale ale acestuia pînă la fuziunea cu PNL din aprilie 1998;
– membru al conducerii PNL între aprilie şi decembrie 1998;
– între 3 iulie 1996 şi 1 decembrie 1998, preşedinte al Consiliului judeţean Iaşi, în urma rezultatelor obţinute de PAC în alegerile locale din iunie 1996 şi a votului majoritar al plenului CJ;
si cariera dvs universitara, paralel cu cea politica:
din 1990, lector la catedra de ştiinţele educaţiei a aceleiaşi universităţi, titular al disciplinelor Pedagogie generală, Pedagogie socială, Metodologia cercetării educaţiei, Strategii de formare continuă;
Ce usor ati fost prins cu minciuna. Vai de ..telectualii nostri
gestul dlui antonesi e laudabil. e bine si ca daniel barbu ii deschide ochii asupra politizarii manifeste a organismului din care face parte. bineinteles, oameni ca zamfirescu, zoe petre sau marius oprea nu sunt inregimentari politic.
Exemplu de demnitate , valoare umana, onoare , etica si deontologie!Felicitari!