CORESPONDENŢĂ DE LA BUDAPESTA. Guvernul Orbán – o politică de ambiguizare
- 05-03-2014
- Nr. 713
-
Anamaria POP
- Actualitate
- 3 Comentarii
Pentru a vorbi de poziţia guvernului de la Budapesta faţă de ce se petrece în Ucraina, e nevoie să ne reamintim, măcar punctual, de vechiul vis imperial al lui Putin şi, implicit, de actualitatea acestui vis, transformat în prezent în ambiţie. În 21 noiembrie 2011, pe site-ul revistei Napi Gazdaság (Economia actuală) a apărut un comentariu politico-economic intitulat „Ungaria aderă la uniunea lui Putin?“, ce conţine, printre altele, următoarele declaraţii: „Începînd de la 1 ianuarie 2012, cînd se va înfiinţa Spaţiului Economic Comun (SEC), Rusia, Belarus şi Kazahstan vor crea o piaţă comună cu milioane de consumatori“ – a afirmat premierul rus, Vladimir Putin, pentru Karadeniz Press după ce în prealabil, într-un număr din octombrie al publicaţiei moscovite Izvestia, îşi expusese pe larg planul privind concretizarea Uniunii Eurasiatice. Ungaria în Uniunea Eurasiatică? Conform influentei publicaţii ruse Kommersant, părerea politologului Aleksei Orlov, exprimată în cadrul unei dezbateri pe tema amintită, este că noua entitate economică nu trebuie să se oprească la graniţele fostelor ţări ale Uniunii Sovietice, ci „trebuie să integreze state loiale intereselor economiei ruse, cum sînt Ungaria, Finlanda, Bulgaria, Cehia, Vietnam, Cuba şi Venezuela“. La vremea respectivă, planurile lui Putin privind formarea unei Uniuni Eurasiatice nu erau încă foarte […]
Aveti dreptate – dumneavoastra scrieti despre statisticile oficiale rezultate in urma unor artificii de calcul. In realitate aici se traieste intr-o lume in care e perfect valabil proverbul: „afara-i vopsit gardul, inauntru-i leopardul”.
Actuala putere din Ungaria cu siguranta va ramane la putere! De ce? Fiindca toti indicatorii macroeconomici sunt pozitivi (inflatie minima record, somajul la cote minime din 2007 incoace, deficit bugetar sub 2,5%, crestere economica +1.8 %, balanta comerciala externa net excedentara de 3 ani consecutiv, etc.) In plus, toate aceste tendinte pozitive din macroeconomie sunt resimtite direct de catre populatie: scaderea drastica a tarifelor la energie, scaderea unor taxe si impozite, mariri salariale in sectorul public, mai ales in invatamant, sanatate, politie, marirea alocatiilor familiare, scaderea tarifelor de transport in comun, etc.; in conditiile divortului cu FMI si Banca Mondiala. Acestea sunt fapte si efecte palpabile si masurabile. Restul sunt povesti politicianiste si analize de doi bani… De 4 ani tot incearca UE sa faca presiuni asupra Ungariei, dar inafara de rapoarte ce nu au nicio legatura cu realitatea, gen Tavares nu au ajuns nicaieri. Si nici in viitor nu vor face nimic, inafara de vorbe pompoase!
Excelent text: limpede, coerent, convingator, o imagine clara despre tara vecina, captiva intr-o grava criza de identitate.