Progresul şi gustul
- 16-05-2014
- Nr. 722
-
Gelu IONESCU
- ÎN DEZBATERE
- 2 Comentarii
După părerea mea, despre o „luptă între generaţii“ în critica literară de azi nu poate fi vorba – căci, în primul rînd, spaţiul public al criticii de întîmpinare, al foiletonisticii (cel decisiv, cel agresiv) este ocupat – aproape în exclusivitate – de semnatari care au între 25 şi 45 de ani (sigur, cu aproximaţiile şi excepţiile de rigoare). Deci: dacă e o luptă pentru putere – critica luată ca discurs al puterii –, atunci ea se duce între aceş – tia, presupunînd că fiecare „promoţie“ (cu termenul preferat al lui Laurenţiu Ulici) ar vrea să impună ierarhia ei, provizorie, desigur. Dar, din cîte îmi dau seama (pentru că nu urmăresc decît sporadic presa literară), nu e vorba, din acest punct de vedere, de mari conflicte de interese „estetice“, ci de hărţuieli între grupuri, reviste, colonii, zone geografice, sexe şi alte „dependenţe“. Adică ceea ceea ce se cheamă, dintotdeauna, animata viaţă literară. Discuţia pe care o propuneţi şi care preocupă acum priveşte ceva mult mai important: controversele teoretice. Foarte bine că e aşa, neliniştea teoretică incită aspiraţiile, înnoieşte bibliografiile şi complexează impostorii. Cu atît mai mult cu cît critica naţională nu s-a prea omorît, de la origini pînă în prezent, […]
Iata cum, *gustul* e pus pe trepta trebuincioasa.
Iata cum, ”mergerea Lumei” e *chiar *intzeleasa*.
Multzam fain, *autorule*, pentru lectzia asta, data *noua* – shi, sper, chiar *tuturor*!
Sanatate & numa’ fain,
Nea Marin
Frumosul eseu de mai sus raspunde cu eleganta, umor si inteligenta tuturor intrebarilor adresate de Observatorul cultural privind „modul de intrebuintare ” al criticii literare in secolul nostru.
Am invatat de la profesorul Gelu Ionescu ca studenta ca trebuie sa deprinzi temeinic proprietatea termenilor inainte de a te exprima,ca trebuie sa fii foarte bine informat, ca modestia afirmatiilor (judecatii critice) e preferabila aprecierilor infumurate si definitive….
Nu cred ca sint singura fosta studenta la Romana din anii 70 care il are drept model sau reper pe Gelu Ionescu.
Profitind de generozitatea forumului Observatorului as vrea sa-i transmit d-lui professor Gelu Ionescu faptul ca
a fost/este un model(reper) cu termen de valabilitate nedeterminat pentru cei care i-au fost studenti in Romania
Cu stima,
Alina Popescu