Un nou basm pentru intelectualii publici
- 10-09-2014
- Nr. 739
-
Paul CERNAT
- Politic
- 25 Comentarii
„Manifest pentru Monica Macovei. Să credem în basmul democraţiei”, clama de curînd, pe un ton exaltat, un apreciat filozof şi intelectual public român – Gabriel Liiceanu. Combinaţia dintre retorica revoluţionară şi mitologia politică mi-a atras cu deosebire atenţia, mai ales că era pusă în slujba democraţiei. Am urmărit cu interes, în ultima vreme, tentativele patetice de resuscitare, în numele doamnei Macovei, a romantismului civic din anii `90, cu oferta de idealism misionar şi maniheismul civilizator aferente. Le înţeleg: nici o schimbare radicală nu poate avea loc în absenţa unei credinţe puternice şi a unui ideal mobilizator, pus în slujba unui Bine reformist şi „de partea corectă a Istoriei“. Armele mitologice ale romantismului politic trebuie deci testate din nou: e util să vezi pe cîţi credincioşi te mai poţi baza, căci de intensitatea şi de eficienţa credinţei lor depinde succesul, acum sau mai tîrziu. Nu m-aş grăbi să persiflez sau să bagatelizez utilizarea mitului (basmului) în politică, pe motiv că, vezi Doamne, adevăraţii intelectuali sînt raţionalişti şi critici. Realitatea a demonstrat, de atîtea ori, că manipularea afectivă a electoratului autohton e o dovadă de pragmatism – şi, la limită, de cinism. Numai cine nu a urmărit leadership-ul lui din 2004 şi […]
…că-ți faci un deserviciu insistînd cu baliverne despre pensii. Uite asta: ”…muuult peste ce s-ar justifica prin ce ati contribuit la fondul de pensii.” La vremea potrivă, lui Boc i s-a explicat că există pensii de serviciu, în toată lumea, pentru cadrele militare; ele nu sînt supuse regulii contribuției ci altor reguli – n-are rost s-o iau de la Adam Babadam.
Oricît de anticipate – apropo, eu am ieșit cu doar doi ani mai devreme – pensiile au fost acordate legal, potrivit legii în vigoare, la acel moment. Oricum, întotdeauna a existat un stagiu minim – de 10 ani – pentru a beneficia de o pensie, caz în care n-avea cum fi mare dar, ca să-nțelegi asta, trebuie să știi cum se calculează pensiile militare.
Tu reiei bla-bla-ul băsist cu care Guvernul Boc s-a făcut de rușine, fiindcă a reușit – fără să vrea, bineînțeles – să arate că Guvernarea Băsescu era la mîna Armatei și a Serviciilor, cu care nu se putea juca. Asta-i democrația reală din România. Uită-te și tu pe blogul adevarul.ro, și vezi cîți colonei și generali belicoși sînt acolo, și cum îi dau ultimatum lui Ponta, să plece din sediul MApN, că ocupă ilegal biroul ministrului, care și el îl pe-al șefului Cartierului General – și toată povestea asta jignește Armata.
Pensii cu-adevărat nesimțite s-au obținut prin hotărîri de guvern valabile o zi, doar pentru cîțiva oameni care, astfel, au reușit să obțină un cuantum ca bază de calcul în care să intre retribuția din momentul pensionării, plus toate bonificațiile. Evident, erau din aparatcici dislocați în RA și alte chestii de interes național, unde-și trăseseră salarii uriașe, în baza așa-ziselor profituri pe care le obțineau.
Încolo, totul e vrăjeală degeaba. Ca să te liniștesc, îți pot spune că rata de reducere a beneficiarilor de pensii militare crește anual. Pare-se că-ntr-adevăr ”au pus ăștia ceva în pensie”. Mai un pic de răbdare și-ai să te simți răzbunat, dar tot sărac ai să fii (dacă așa ești și-acum).
Altu-i baiul, savantule! De la an la an – și-asta, încă de-acum peste 10 ani – pensionarii se-așteaptă (nici nu se mai tem, e fatalitate ca moartea, de-acum) să nu li se mai poată plăti pensiile, fiindcă statul ăsta risipește și ce-adună, și ce ia pe datorie, zi de zi. Iar sistemul de pensii private – ai văzut și tu – e pe butuci la scurt timp după lansare fiindcă, la noi, nu ține figura să-ți dai asigurarea de pensie pe mîna oricărui jmeker, care să-l bage într-un fond de investiții de care să se-aleagă praful, el rămînînd cu grosul banilor.
Din cauza asta, sfatul meu – pentru viitorii pensionari – este: N-așteptați pensia, tăiați-o din timp!
Se pare ca nu prea stii ce inseamna asta, @InimaRea. Histrion e veceu tudor, dar omul are o anumita cultura si pastreaza o oarescare decenta. Histrion la modul superior a fost si Divinul Critic atat cand recita in stilu-i inconfundabil cat si cand isi tzinea cursurile incepand a perora inca din sala catedrei si pe drumul spre „Odobescu”. Mazare e doar un golan, mai obraznic decat ponta, sova, banicioiu sau costoiu (amaratul de pricopie cel cu vulpoaica romana e doar un biet dobitoc).
Dar hai sa vedem cum e cu pensiile alea special calculate pentru cei care s-au „retras” – evident anticipat – din armata (ex. gaschca lui dogaru), politie, „servicii”, aviatica, magistratura. Orice om al muncii contribuie la fondul de pensii ca sa-si recupereze apoi banii prin pensie. Asta se cheama de la Bismarck incoace principiul contributivitatii. Numai ca in rrrrominka pedeserista mai exista un bonus care se da pensionarilor amintiti din taxele pe care le platesc prostii contribuabili cinstiti. Astfel s-a ajuns la pensii pana de zeci de ori mai mari decat pensia medie a poporenilor, si muuult peste ce s-ar justifica prin ce ati contribuit la fondul de pensii. Iar daca pensia e si anticipata – 50 de ani e chiar mult – atunci ticalosia este si mai mare. Prostii care platesc corect statului taxele trebuie sa tzina in spinare smecherii cu pensii „deosebite”. Amaratul ala de Iovan – Dumnezeu sa-l ierte! – era revoltat ca la 50 de ani a trebuie sa fie si pensionar si pilot cu contracte pentru ca ticalosul de Boc ii redusese pensia de 80 de milioane la numai 20 de milioane. Dar cand primea salariul urias de la Taromul falimentat tot de ai lui nu se gandise sa-si sporeasca contributia la fondul de pensii ca sa aiba o pensie mai mare. Pensia aia de 80 milioane trebuiau sa i-o plateasca tot fraierii care ii platisera si salariul gras zburand cu Taromul.
Ia zi, tzi se pare corect si moral ca pensiile astea „deosebite” sa fie suportate cam jumatate de prostii care isi platesc corect taxele?
ana zakeo: Fiindcă pătrundeți prin efracție – într-un fel – pe acest site, îmi fac pomană să-ncerc să vă salvez de la stupiditate invazivă.
Presupun că vă referiți la PSD, cînd invocați purtători de uniforme naziste. Ar fi o figură de stil dacă n-ar fi o prostie să generalizați gestul lui Mazăre. Adevărat, e-n stilul pur și dur Băsescu – ceea ce vă e dubioasă recomandare intelectuală.
Mazăre e histrionic, adoră să se joace pe el însuși, în diferite ipostaze. Probabil că visul lui era să fie actor. Dacă așa o fi, atunci era tipul de actor cu un singur personaj, oricîte roluri ar fi interpretat.
E un fel de a trăi periculos dar – în cazul său – fără să-și dea seama că frizează patologicul. Pesemne că ”Umbra” (Jung) sa e rodul unor timpurii lecturi despre personaje eroice, dacă nu cumva proteismul său să parvină direct din mitul lui Zeus – cel care, sub atîtea înfățișări, își satisfăcea insațiabilul priapism. Deși, după mine, modelul său este Nero.
Așadar, e un personaj aproape bolnav, oricum – la limita patologicului.
Dar să vezi în comportamentul său aberant o trăsătură generală a PSD, ține de cecitate intelectuală – efect al practicării asidue și (prea) îndelungate a băsismului.
Ridicolul atitudinii vine din întrebarea: De ce, atunci, PSD n-ar fi un partid de faraoni, Che Guevara, tiranici împărați romani?
Ne amintim – noi, mai trecuții, nu garantez pentru dv – că Mazăre s-a făcut cunoscut datorită aprostofării lui Iliescu: Măi, animalule!
Atunci i-a licărit calea succesului – să fie bestia ludens (aluzie la Homo ludens, a lui Huizinga).
În PSD, e socotit un excentric dar necesar fiindcă efectiv stăpînește Constanța de ani buni. Acum, e și mai important deoarece are de adus și Portul în gestiunea PSD, după ce a fost prădat (pardon – gestionat) atîția ani de clanul Băsescu.
… ati renunta la ascunsul dupa „dusmanii lui Basescu”, pentru a ne spune fara inconjur, d-le Cernat:
Va plac sau nu purtatorii de uniforme naziste?
Multumesc!
@ana zakeo: am sa „exult” la condamnarea adversarilor lui TB atunci cind TB si colaboratorii nu vor mai avea parte de protectie inalta si duble standarde. Deci protejata EU nu e adaugata artificial, ci natural 🙂
@all: Din pacate, MM – lidera informala a intelighentei autocoloniale din Romania – e o referinta a dublului standard in justitie si a represiunii unilaterale cu sustinere externa prin MCV, ambasade si restul. Tentativele de branduire a ei pentru uzul „societatii civile de buna calitate” mi se par interesante ca operatiune de PR cu target insignifiant electoral, dar eficient ca influenta la virf. Cit despre credibilitate, n-am spus nimic despre activitatea sa justitiara ante-1989 si restul. In mod sigur, daca ar fi calcat strimb in raport cu „comandamentele” noii lumi reprezentate (inca) de TB, n-ar fi ce e azi, ci ar fi fost, f. probabil, cautata la dosar cu tot armamentul din dotare al profesionistilor.
Prin urmare, argumentele dnei @ana zakeo tin de pura propaganda. Imi permit sa replic prin contra-propaganda, pentru ca, nu-i asa, ne aflam in aceeasi „logica”.
@Inima Rea: le ziceti bine…
I-aș fi zis superstiție dar nu văd ceva mistic în, ci pragmatic cît cuprinde – de-a dreptul cinic.
Văd cum intră-n mentalul colectiv spusa Băsescului, de care mai toată lumea se leapădă ca de Satana (la cei teferi la cap, mă refer, nu la lucid-zi). Nu-i ciudat că personajul e larg detestat dar vorba lui – aruncată-n vînt ca praf în ochi, cînd cu tăierile bugetare – îi supraviețuiește și politic, și ideologic – dacă mă pot astfel exprima (și uite că pot?)
S-ar zice că mai toată lumea-i convinsă că plaga economică a țării ăsteia e din bugetari. Altminteri, n-ar avea atît succes ideea că – fără ei – am duce-o ca-n sînul lui Avram. Ori măcar fără o parte din ei – dar nu a celor din fruntea statului și a administrației locale ci a pensionarilor, asistaților sociali, clienților politici.
Credeam c-am scăpat de discuția asta, cînd s-a spus – încă de la vremea lansării acestei enormități băsiste – că era o falsă problemă, că marasmul economic nu-i nici din plata pensiilor, și nici măcar din numărul lor. Chiar nimeni nu-și mai amintește că Boc a hotărît ca pensionarii să nu mai poată fi activi decît dacă renunță la pensie ori fac voluntariat? Și că s-a ales praful de hotărîrea lui, imediat după ce a dat-o? Fiindcă era clocită mecanic, nu elaborată intelectual.
Cu-adevărat interesant îmi pare că ajung unii a se scuza că-s bugetari, de parc-ar fi o rușine să fii. Poate fi, nu zic, dacă nu-i rușine să fii evazionist, corupt și corupător la rîndu-ți. Ba nici condamnat nu mai e rușine să fii, de vreme ce viața pușcăriașilor ”de lux” e roman-foileton al media. Apare ca paradox să fii de Dreapta și bugetar – cînd ”se știe” că numai nebugetarul poate fi, iar bugetaru-i condamnat la păcatul capital de a fi de Stînga. Deși-n toată lumea la care ne raportăm, nu există distincția asta – opțiunea politică n-are de aface cu sursa traiului zilnic.
Hai, la ”electorat” – needucat politic, cum îl socotesc mai toți educații politic – ar mai merge. Dar ce te faci că și oameni educați – și nu doar teoretic-politic, ci pur și simplu, ca dl Cernat – resimt nevoia de a-și justifica modul de viață, cu umbra unei resemnări în fața fatalității c-ar fi, totuși, cetățeni de rangul II?
Dar femeiuța asta – de-ajunse personaj de basm politic (de Macoveica, zic) ce mama supărării e, de-i așa de Dreapta încît ar mînca bugetari de Stînga, pe pâine? Din ce trăiește ‘mneaei, de-i așa hotărît de partea celor ”care produc”, și-mpotriva celor ”care doar consumă”? Să fi venit în politică dintr-o afacere de succes, la care a renunțat de dragul țării? Pînă să fie trasă de moț afară din anonimat, fu atîrnătoare la o fundație a lui Soros, ai zice că inflitrată acolo, dacă un fost procuror ajunge a fi din societatea civilă. După care – din 2005 încoace – suge la ugerul bugetului, și-ncă direct frișcă, de cînd e din PE. Care parlament nu-i o corporație multinațională cu colosală cifră de afaceri, e numai o birocrație cu colosale salarii plătite de bugetele țărilor UE.
Cînd o auzi vobind, îți vine a murmura: Ori vorbește cum ți-e portul, ori te poartă cum ți-e vorba!
Duc mai departe – zic eu – raționamentul dlui Cernat, despre rostul înfruntării unor înflăcărate băsiste, în precampania prezidențială. Adică, văd o manevră specifică războiului de guerillă – în varianta ”hibrid”, mai nou: Băsescu și-a-mprăștiat fideluțele pe toată Dreapta, astfel încît – în turul II – ”unitatea Dreptei” să pretindă candidatului de Dreapta un pact de genul făcut de Roman, cu CDR, în 1996. Vă amintiți, nu? Președintele PD n-a promis sprijin, nici alianță n-a făcut, a cerut să fie parafat un acord care să prevadă clar ce folos trage el – cu partid cu tot – din victoria Cheii. Și a tras: președinte al Senatului, cu miniștri în toate guvernele Dreptei; apoi, ministru de Externe, c-așa a vrut mușchiu’ lui pe final, crezînd c-avea a-l ajuta s-ajungă la președinția țării.
Ei, ăsta-i paterrn-ul – că n-a descoperit Băsescu apa caldă. Dacă nu cumva el a avut măreața idee, pe care Roman doar a aplicat-o cu real succes. Pînă să aflăm ce și cum, rămîne așa – PD-Roman a patentat procedeul. (Uite cum îl putem suspecta și pe Băsescu, de plagiat. Nu că l-aș exonera pe Ponta de, dar e bine să știm că prin impostori se mai înțeleg și alții, doar că nu-s dovediți. Și, n’așa, hoțul neprins e negustor cinstit.)
Ne vine-a năboi pe culmile disperării văzînd cîtă monedă se bate pe Stînga-Dreapta, cînd – iarăși – toată lumea teafără la cap vede că e calpă: ultima probă o produse PNL-Iohannis, care trecu la PPE fără probleme, căci ajunsese a-i puți și Stînga cu care PNL-Antonescu cîștigă alegerile, și ALDE – grupul de Centru din PE. Adică, la noi – prin definție, deja – Stînga-Dreapta funcționează pe pricipiul vaselor comunicante: curat științific, legile fizicii aplicate-n politica de două parale.
De-ți vine-a spune ”Uite ce galbenă e roșia asta, verde pînă mai ieri!”
D-lui Paul Cernat
„Profesorul” Voiculescu A FOST condamnat, si n-ati ezitat sa-i dedicati cateva fraze de solidaritate elegiaca.
Clovnul Mazare se poate presupune ca VA FI condamnat, in cel putin unul din cele 4-5 dosare in care este deja implicat, si asta va va oblige sa varsati cateva lacrimi de crocodile si pentru nedreptatea care se face acestui urmas al lui Iulius Caesar si purtator de uniforme naziste.
Elena Udrea era in mod artificial adaugata acestei liste, pentru a devia discutia de la subiectul „borfasi si simpatizanti elegiaci ai lor”…
De ce sa ne ghidam dupa basme si povesti ? Autorul are dreptate, trebuie sa evaluam realitatea: prim ministru plagiator (incapabil sa scrie o teza de doctorat in meseria lui, in care tezele de doctorat se scriu usor, nu trebuie sa inventezi cine stie ce minuni, doar sa analizezi corect si bine situatii juridice ceva mai complicate), ministrul (adjunct) al cercetarii un biet doctorand incapabil sa isi incheie o teza de doctorat cu o cercetare macar mediocra, iar ministrul educatiei un analfabet, care comite greseli dupa greseli in orice discurs … Dar, desigur, Monica Macovei si toti candidatii de dreapta nu sunt buni de nimic, niste basme nascocite de minti intunecate de subiectivism ! Ne bazam pe Romania profunda care voteaza la primirea unui „bacsis” de 10-20 de lei … Si exista strategi care iti explica ce greseala fac intelctualii publici cand explica aceste fenomene si dau de gol pe impostori ! „Curat murdar …”.
@Ana Zakeo: pentru Mazare am acelasi tratament „elegiac” ca pentru Elena Udrea. Cu deosebirea ca EU e „protejata” de la cele mai inalte niveluri (TB dixit), Mazare nu. Iar TB e, ca imunitate, deasupra Constitutiei – cu protectia „strategica” a caror foruri si in virtutea carui „stat de drept”?
@Lucidul: perfect, atunci votati DD, Vadim sau, horribile dictu, Tariceanu.
@dp: 🙂
Orice candidat din cei înscriși în cursă este mai bun decât Ponta. Să ne ferească Dumnezeu de acest ipochimen!
Citind articolul dlui Liiceanu „Manifest pentru Monica Macovei. Să credem în basmul democraţiei” -publicat atit pe contributors.ro, cit si in Revista 22- iti vine sa crezi „că există perspectiva ca regimul Băsescu să piardă chiar pe mîna justiţiarilor şi intelectualilor săi”, asa cum incheie Paul Cernat.
Candidatura lui Klaus Iohannis credeam ca va aduna cele mai multe voturi din partea simpatizantilor Paltinisului, dar basismul apasat al dlui Liiceanu il „arunca” pe acesta in opozitie cu dl Plesu, pe care il citeaza ironic, fara sa-l numeasca.
Daca il pretuiesti pe dl. Liiceanu, demersul sau avintat, in care foloseste/testeaza „armele mitologice ale romantismului politic” intristeaza. Pasajul final al acelui articol este chiar ridicol. Nu ar fi nicio problema, daca nu ar fi scris chiar de autorul „Jurnalului de la Paltinis”, al volumului „Despre limita” sau al „Usii interzise”. Oricite explicatii as primi, in articole, pe forumuri, in conversatii particulare etc., basismul dlui Liiceanu (la asemenea uluitor nivel) este, pentru mine, inexplicabil. Si extrem de dureros.
P.S. Votul pt. dna Macovei nu este decit votul pt. T. Basescu, promovata fiind de acesta ca ministru al justitiei. Dl Liiceanu, desigur, nu putea sa voteze cu dna Udrea, cealalta promovata a „maestrului”. Asa ca….a ales „raul cel mai mic”.
@PC
Si va rog, pegatiti o pledoarie in cheie elegiaca pentru Mazare, care merita si el un tratament cel putin egal cu cel pe care i l-ati acordat deja „profesorului” Voiculescu!…
Corect. Exista si bugetari de stanga cu respectarea scarii valorilor. Dar grosul bugetarilor pontisti sunt cei de care spuneam
Eu n-am terminat „Spiru” la distanta si sint bugetar de „stinga”. Daca nu votez decit cu unul dintre cei doi (P si/sau T), sau cu amindoi, pe rind, sa deduc oare ca nu mi-am ocupat postul „prin respectarea valorilor europene, singurele adevarate”, sau ca nu mi-l (mai) justific, date fiind actualele simpatii politice? S-ar putea sa fiu chiar bun de dat pe mina DNA pentru complicitate electorala cu „borfasii” sau pentru ca am votat la referendumul din 2012… Mi se pare mie sau logica dlui @lucid e una de tip anii `50, metamorfozata in „comunism de dreapta”? Parca, parca ajungi sa preferi „borfasii” celor care gindesc asa.
Sunt bugetar, dar votez pe oricine in afara de Ponta (Tariceanu nici nu intra in discutie …;nu-l consider candidat chiar daca se inscrie). Daca asta inseamna de „dreapta”, da sunt bugetar de dreapta !
….sa iti ocupi postul prin respectarea scarii valorilor europene, singurele adevarate. Bugetarii pedeseristi sunt cei peste 50% de „profesori” absolventi de sorbonici particolere – mai ales spiru la „distanta” si cei peste 80% de fonctioneri din minunata administratie damboviteaza scoliti juma-juma la spiru si la academia de politie.
Cine se simte bugetar de dreapta sa arunce piatra…
„partidul te vrea prost si-ti da post bugetar ca sa-i votezi
borfashii” poate fi lozinca alegerilor pentru PSD ! Desigur, lozinca nedeclarata, altfel nu ar suna prea bine (nu-i asa, ei vor binele intregului popor roman ! cum zice Autorul) …
Sa nu dramatizam, deocamdata suntem in Purgatoriu, amandoi.
BTW, nici o reactie a universitatii bucurestene fatza de ambiguitatile intentionate ale statutului „colegiilor”? „Student” la un colegiu profil filologie care nu a reusit un amarat de 6 la limba romana la bacalaureat!!!! Dar daca partidul te vrea prost si-ti da post bugetar ca sa-i votezi borfashii…..
@lucid: ura? frustrare? In raport cu „puternica” MM & Co? Don`t make me laugh. N-ati inteles nimic. Vorba cuiva, ma simt mai liber in iad cu Ernu si Rogozanu decit in paradis cu cei fata de care ziceti ca ma simt frustrat. Credeti ca nu puteam sa „aleg” contrariul si sa fiu acuma hat! pe culmile influentei „in lumea intelectuala autohtona cea adevarata”? Ba bine ca nu: am fost, doar, atita timp acolo.
Ramineti deci sanatos, in paradis. Va salut, din iad. 🙂
Da, un basm dar un basm frumos ! Din pacate, aici dau dreptate autorului: ne vom multumi cu partea mizera a rezultatului alegerilor, avand drept castigator un „individ” ca ponta …
analiza autorului mi se pare chiar corecta.
Dar, nu poate ca sa *nu-tz’ rupa inima!*
Ca, pe de-o parte chiar *vezi*, pragmatic (ne lovim p-acilea-n chiar pareri, domnule Cernat), ca Macovei, & C.Diaconescu *nu au shanse*.
In ciuda faptului ca, e doar parerea mea, C. Diaconescu ar fi fo’ *cel mai bun candidat pentru fonctziune*.
Desigur: unu-i discursu’ de cantidat, altu e cel de Preshedinte. Fara de discutzie.
Pe al de *preshedinte*, Basescu nu l-a chiar putut chiar invatza – shi, aici, cred ca-s d-acord cu toata lumea.
Udrea are & ea problemele lu’ ponta – doar din punctul meu de vedere: c-a plagiat & dansa.
Iohannis? Ei bine, iata o propunere mai serioasa. Ca, mie-mi *chiar pare* cum ca vorbeshte *chiar atata cat trebe’*.
Ponta? Copia, ”de stanga”, a marinelului. Nu are stofa de preshedinte.
Macovei? Nu, nu mai mere, cum chiar scrie chiar autorul, cu de din astea. Dansa, a facut! Ca, de *aia* cetim scrieri ca-i dushmanca a mai a d-a Romaniei.
De ce? Pai, pen’ ca reushi d-a baga pan cel P. European
o chichitza anume: cum ca, aia doveditzi in Justitzie c-au furat de la Stat (adicatilea: di pa la *noi*), nu numa’ ca
tre’ sa steie pa la parnaie, da’ mai tre’ sa mai & deie *banu’ inapoi…* Anatema, dom’le, sfaraiala, sa-i dam , doamnei Macovei, pa la nas, cu chiar agheazma…
Pai, cam p-acilea-i jocu’ la urmatoarele alegeri.
Autorului ii scriu chiar asha: cum ca & *io* chiar cred in Democratzie, cu toate ca nu mai cred de multishor pan ”romantismu’ ” Ei.
Shi da, ”Ultor”, da, da: ne chiar putem intreba chiar *asha*: cum e, oare, mai chiar mai bine?
D-a fi *cinic* (pragmatic), au d-a continua d-a chiar *crede* ca s-ar putea & mai bune?
Ca, io va-ntreb…
Cele bune, tuturor, pentru ca *cu totzii* vrem o Romanie
mai faina, mai buna,
Nea Marin
Aceasta intelectualitate este prizoniera propriilor fantasme…tradeaza un bovarism de-a dreptul intratabil. Marea problema a acestei intelectualitati autoclaustrate o reprezinta propria impostura in raport ciu idealurile promovate/ tradate. Raportarea ei la regimul basescu constituie testul de turnesol al acestei ratari, ce consta in principal in convertirea idealismului in mercantilism pragmatic si cinic…
Atata ura si frustrare fatza de o femeie – e drept puternica – psihanalizeaza doar propriul esec, pana la urma omeneste de inteles cand nu ai o valoare de influentare semnificativa in lumea intelectuala autohtona cea adevarata, caci „criticatac”, rogozanu si ernu (pacat de vasea, promitea sa devina un bun scriitor dupa Nascut in URSS) intra la categoria „curiozitati” intelectuale gen femeia cu barba.