„Ajunge zilei povara ei“
- 29-10-2014
- Nr. 746
-
Liviu ORNEA
- ÎN DEZBATERE
- 9 Comentarii
Încerc să răspund aplicat, adică să mă refer explicit la candidaţii care sînt, vorba unui clasic mereu actual din politica noastră. Nu cred că trebuie să cerem cuiva mai mult decît poate da. Reuşeşte cineva să se autodepăşească? E de admirat, dar nimeni nu i-o poate cere. Nu portretul ideal al unui preşedinte interesează aici. Avem de ales unul din 14 – asta e oferta, alta nu ni s-a făcut. Poate e şi vina noastră: clasa politică e asemenea nouă, ne reprezintă – oricît nu ne-ar plăcea. Degeaba visăm la feţi frumoşi pe cai albi. În treacăt fie spus, mi-e tare greu să înţeleg cum, în contextul acestor alegeri, distinşi intelectuali, chiar în paginile acestei reviste, reuşesc să gloseze foarte doct despre dreapta şi stînga, jonglînd cu concepte teoretice, prefăcîndu-se a nu şti că nu avem nici un partid şi nici un candidat de stînga şi eludînd măiastru realitatea. Îi invidiez pentru capacitatea de a se autoamăgi făcînd din alb negru. Acestea fiind spuse, îmi doresc ca viitorul nostru preşedinte să nu semene deloc cu dl Victor Viorel Ponta, aşa cum îl cunoaştem. Cum nu cred că dl Ponta, deşi foarte versatil, se poate dedubla într-atît încît să nu aducă […]
Il veti avea pe Calin!
Ca tot se filozofeaza mult in ultima perioada despre relevanta sau irelevanta votarii, probabil ar trebui sa ne punem intrebari despre sistemul de votare in sine. Cum actualul sistem ne obliga oarecum sa alegem raul cel mai mic si ne redirectioneaza votul din primul tur catre un candidat in care credem ca ar avea sanse catre turul 2, probabil ca ar trebui sa regandim sistemul de votare. De exemplu, nu pot sa votez cu William Cascaval deoarece stiu ca William Cascaval nu are sanse s-o bata Victoria Conta in turul 2. Din fericire, exista o solutie, aplicata deja cu succes in Australia, Irlanda si India. http://en.wikipedia.org/wiki/Instant-runoff_voting
Cum merge chestia asta?
Voturile sunt initial distribuite in functie de preferinta a candidatilor. Daca un candidat obtine mai mult de jumatate din voturi, atunci el castiga direct. Daca nu, candidatul cu cele mai putine voturi este eliminat, iar voturile atribuite lui sunt impartite celorlalti candidati in functia de urmatoarea preferinta a votantului care a avut ca prima preferinta votantul eliminat. De exemplu, daca avem 3 candidati A,B, si C si 1000 de votanti in total, iar A primeste 400, B 350 iar C 250, neexistand o majoritate, se considera a 2a preferintaa votantilor lui C, sa zicem 200 pt B si 50 pt A. Avand cele mai putine voturi de prim rang, C este eliminat,iar voturile lui se adauga la candidatii ramasi. In aceasta situatie, A va avea 450 voturi, iar B 550 voturi. Deci candidatul B castiga alegerile, avand acum majoritatea, desi in primul tur a fost situat pe locul 2.
Un dezavantaj al sistemului actual, care dispare in sistemul instant run-off, consta in obligarea candidatului in a se concentra pe un singur candidat, anuland alte preferinte ale acestuia. De exemplu, cetateanul poate avea 2 candidati pe care ii simpatizeaza aproximativ la fel, dar este obligat sa aleaga pe unul dintre ei.
@lucid
In perioada 1684 – 1806 ‘Sfântul Imperiu Roman’ se compunea din zece regiuni teritoriale: Austria, Bavaria, Suabia, Franconia sau Francia, Renania Inferioară, Renania Superioară, Saxonia Inferioară, Saxonia Superioară, Westfalia, Burgundia.
PS Rezultatele „cu olimpicii ” nu se vad in 2-3 ani; in afara de faptul ca trebuie sa ai elevi de nivel olimpic in scoala sau liceul unde predai, ceea ce nu e deloc evident, formarea lor dureaza ceva timp. Lasandu-l la o parte pe Johannis ca profesor, in general nu judeci un profesor dupa numarul de olimpici pe care i-a avut sau pe care nu i-a avut: e un criteriu superficial. Cine a fost la olimpiade, mai departe de faza pe liceu :), intelege.
Pentru a te dez-intunerici: ai auzit de Sfantul Imperiu Roman de natiune GERMANA? Transilvania a facut parte din acest imperiu pana la inceputul anilor 1800. Ultimul imparat urmas al lui Carolus Magnus si Barbarossa a fost socrul lui Napoleon, Francisc, ginerele corsican obligandu-l sa renunte la acest titlu si sa devina primul imparat al AUSTRIEI (Austro-Ungaria dupa instaurarea dualismului). Iar despre talentul profesoral al ginerelui de bogat cojocar sibian ar trebui sa se gaseasca macar UN SINGUR ELEV sa vorbeasca. Si nu se gaseste…..
Pai domnule lucid, va uram drum bun in Germania sau Austria.
Un comentariu plin de insulte si afirmatii aberante care usor pot fi demontate. Bunaoara, ce guvernorat german a fost in Transilvania la 1700? Care Germanie? De unde stie lucidul cum preda fizica Johannis? Unii spun ca preda foarte bine.
Sa luam doar extrema urgenta a reformarii Scolii. Iohannis e la baza un mediocru profesor de fizica intrat rapid in 1990 in cascavalul politichiei via FDG si rasplatit imediat cu functia de inspector. Nu cred ca a predat la catedra mai mult de 2-3 ani iar de rezultate gen olimpici, intrati cu brio la facultati, nu s-a auzit nimic. Cum sa reformeze Iohanis Scoala cand el e emblematic pentru calitatea jalnica a cadrelor didactice?
Iohaniis si Ponta sunt doar doua marionete alternative ale mafiei interpartinice care sufoca Romania si care va distruge rapid DNA, Curtea Suprema si actuala orientare a SRI pentru a se salva de la puscarie.
A vota Ponta sau Johannis inseamna a vota BORFASHII care au distrus Romania.
Singura speranta este sa devenim precum Transilvania pe la 1700 un guvernorat german (sau austriac).
reforme benefice în învăţămînt = inchis scoli si cumparat mult prea multe licente pentru calculatoare, desi nu era nevoie de ele
Domnul Ornea are perfecta dreptate in prima faza a paragrafului final al articolului.