TANDEM. Nichel sine Deo
- 07-11-2014
- Nr. 747
-
Tudor BANUŞ
- Rubrici
- 12 Comentarii
Nichel sine Deo Păşi-vom, iată, într-o eră a nichelului, numai luciu, – din partea căruia se speră tot ce n-a fost să ne dea tuciu’… Şi te cuprinde un imbold, o chemare tehnică, un zel, cu limuzina Arcimboldo, s-ajungi mai repede la ţel: ea are ochi, urechi, nas, gură (mîini nu, – ca să nu facă henţ), după ţinută şi figură, pare din clanul Daimler-Benz; ori cu biplanul sau planorul ce-aduc a libelule-n raid gracil, – şi-atinge-vor şi norul cînd vor mai creşte Fraţii Wright (cărora fi-va-le mascotă un mîţ ce şoareci nu consumă). Adio frac sau redingotă, în doc îmbracă-te, şi-n gumă! O epocă ne-aşteaptă, nouă, în care nimeni nu dă chix, zburăm spre secolul cu două necunoscute :X şi X; cu, însă, inşi de-o altă speţă, ce raiul vostru,-Adame, Evo, au a-l reface-aici… Alteţă, tocmai intrăm în Sarajevo!
Domnişoară/Doamnă, în măsura în care poezia nu este univocă, lectura ei este, şi ea, plurivalentă.
Ceea ce, bineînţeles, nu e acelaşi lucru cu a nu te supune la obiect: ambiguu nu înseamnă arbitrar.
„Nichel sine Deo” e de citit la propriu: tehnologie fără Dumnezeu.
Exaltarea unei tehnici „reci” şi desacralizate ţine de programul futurist.
Începutul noului secol, XX, e plin de optimism şi entuziasm, în aşteptarea unei ere ce, graţie tehnicismului extrem, e în măsură să asigure o societate ideală, ba chiar şi Paradisul terestru, hic & nunc.
Aluzia la cele două, X şi X, „necunoscute” ale secolului XX vizează cele două mari războaie şi cele două ideologii sinistre, anume bolşevismul şi nazismul, ca şi divizarea-n două blocuri a nefericitei noastre lumii.
Ceea ce începuse ca o „poliţă” a fericirii avea să consemneze falimentul unei dualităţi nocive.
Nu uitaţi că secolul XX, început cu dublul asasinat din Sarajevo, avea să se sfârşească la New York, prin abolirea celor două Turnuri…
Cât despre trimiterea la Fraţii Wright, veţi vedea numaidecât, pe Google, că nu e un… mâţocopter, ci un soi de planor biplan fragil.
În ceea ce priveşte Daimler-Benz-ul, marcă (de automobile, evident), există o fotografie din A.D. 1901 (când, oficial, începe Novecento) a Arhiducelui Franz-Ferdinand von Habsburg şi a morganaticei lui soţii, Sophie von Chotek, într-o asemenea maşină.
Vă mulţumesc pentru atenţie!
Vă mulţumesc pentru aprecieri.
În ceea ce priveşte comentariile, nu sunt întru totul de acord cu Dvs.
Dacă am timp, am să vă spun de ce, dar într-un alt mesaj.
… si o placuta LECTURA pentru mine…
Concluzia de astazi: un text subtil si o placuta pentru mine; in schimb, comentariile mi se par cam obstructioniste sau „pe langa”…
Altminterea, e , citusi de putin, reconfortant sa vaz ca mirunele-mi (dovada vie ca l:Alzheimer se porte bien, je n’y peux rien, regretfully) cunosc, mintuitor, blagoslovirea ochiului cunoscator.
Care Vergil?
Trezindu-ma improprietarit ( mai stii, poate si innobilat…) pe oarecum nepusa masa –asta e, se pare ca toamna ploua, uneori cu patrupezi, cite patru pe zi- incep a mi se invirteji prin cujet iluzii ca, aidoma proprietatii a carei piele in fashii l-a facut pe Pitagora sa puna si el umarul la geometria euclidiana, a mea cea noua imi va pune, acolo, macar de o geometrie (cu) variabila. Har Domnului!.
Daca n-ar fi existat th-ul, as fi crezut ca e vorba de cati^ri!
Acum, cind stiu ca nu de ei e vorba, ma gindesc ca inchizitorii trimisi sa-i judece pe albigenzi, veneau calare pe cati^ri. Cati^rii domnului StPaul.
Comme c’est bizarre, que c’est curieux, et quelle coincidence! Probabil pentru ca la dame en question se coiffe toujours de la même façon …; de-altfel pe-acolo (…) ateul zice c’est nickel , sine Deo, iar casunatul pe un anume domn (sa zicem L.) e expeditiv si succinct exprimat : Nique L.!
Ce coincidenţă! Asta mă întreb(am) şi eu…
Nu stiu cita nostalgie aniversar –comemorativa va fi investit graficianul in Tandemul zilei (un mic aer apocalyptic emana din imagine), dar imi pare ca poetul, dincolo de jocul de cuvinte, viziteaza, postmodern, case imperiale/regale. Nimic fara… (ce e totuna cu Totul cu…) ajunge pretext pentru o parafraza in registru ludic al unui recent invocat aci model (Exegi monumentum aere perennius regalique situ pyramidum altius, quod non imber edax, non Aquilo inpotens possit diruere aut innumerabilis annorum series et fuga temporum.). Trecem de la nimic la nichel asa cum unii trec/pot trece de la Santa Fe la Zina feelectrica, de la design-ul unui automobil cabriolet la profilul lui Daniel Emilfork , de la der fliegende Holländer la Katze-copter , de la monumentul lui Vergil la cel al monedei de cinci centi (zisa si nickel) ( a se vedea link-urile sub-puse pentru ultimele doua treceri). Unde ne sint catharii?
http://www.blick.ch/news/ausland/hier-kommt-der-buesicopter-hollaender-baut-heli-aus-toter-katze-id1910650.html
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/64/The_Big_Nickel_at_Science_North.jpg
Nickel era numele micului demon care-i facea pe mineri sa creada ca au dat de aur cand nu era decat tinichea galbena. Desi omul de azi e automobilizat, tot in subterana divinului epileptic isi duce traiul, asa ca motanul din spatele lui juiseaza la gandul ca l-a pacalit pe automobilistul care crede ca va ajunge in campiile elizee direct dar va avea surpriza focurilor de pistol bosniaco-sarbesti.