Poveste savuroasă, lectură febrilă. Postfaţă la „Tandem“
Volumul a fost lansat sîmbătă, 22 noiembrie, la Gaudeamus
- 19-11-2014
- Nr. 749
-
Ovidiu ŞIMONCA
- AVANPREMIERĂ
- 8 Comentarii
Istoria acestor Tandemuri începe pe 26 octombrie 2012. Deşi îi zărim începutul, sfîrşitul „nu-i aici“. Această carte este o primă versiune, o ediţie princeps a prieteniei întru cuvînt şi desen dintre Tudor Banuş şi Şerban Foarţă. Ce se întîmplă la Observator cultural, de vreo doi ani încoace, pe ultima pagină, ţine de miracol. Un artist plastic, aflat în majoritatea timpului la Paris, trimite către Timişoara, pe e-mail, mai multe desene, însoţite de cîte un titlu (provizoriu). La Timişoara, în alambicurile lui Şerban Foarţă, desenul începe să vorbească. E o poveste, e o şaradă, e o formă de recreere a desenului, e o contopire a cuvîntului cu desenul. Desenul nu poate merge singur în pagina noastră de revistă, cum nici poezia nu poate fi citită în absenţa ilustraţiei. Rubrica aceasta este „blestemată“ să fie duală, să aibă doi autori. Destinul i-a adus tîrziu împreună, dar ei sînt deja adjudecaţi ca fraţi gemeni. Ceea ce simte Tudor Banuş la Paris are echivalent în ceea ce dăruieşte prin cuvînt, la Timişoara, Şerban Foarţă. Între ei s-a creat o punte care şterge distanţe, cei doi autori fiind, cu asupra de măsură, doi cetăţeni europeni, care iau în serios ştergerea graniţelor şi chemarea la unitate […]
In numele revistei si al redactorilor nostri, va multumim, domnule Foarta, ca sustineti, impreuna cu Tudor Banus, aceasta rubrica in paginile revistei „Observator cultural”.
Saptamina aceasta, „Tandemul” revine in revista.
Avem, asadar, o carte minunata, care a fost lansata la Gaudeamus, si o rubrica pe care cititorii o pot citi in continuare.
Îi mulţumesc, şi pe această cale, dlui Şimonca, nu numai pentru preafrumoasele cuvinte de întâmpinare a cărţii lui Tudor Banuş şi a mea, dar şi pentru îndelunga bună găzduire în paginile acestei publicaţii a rubricii TANDEM.
…..de cand cu moda incapsularii cartzilor in folie de polietilena. Imi amintesc cat m-am enervat cand incercand sa conving un librar sa-mi dea acces la traducerea Summei aquinezului m-a refuzat din motive de pretz prea mare al cartzii si de aici necesitatea „protejarii” ei fizice la propriu.
Pomul şi/sau tomul!
Îmi pare rău că vă simţiţi frustrat. Mai toţi vom fi trecut prin asta, şi mai trecem. Librăriile încep să fie inaccesbile ca Paradisul, după cădere, pentru „moşii” noştri. În fond, li se pusese în vedere să nu culeagă, ci doar să-l… frunzărească, pomul!
….de sambata nu mi-a permis sa vin la lansare. Evident am rasfoit „obiectul de arta” – sper sa-l achizitionez de la vreun Carturesti (vineri dupa-amiaza cand am dat de Casa Radio terminasem milionul „vechi” destinat targului, voi gasi pana la urma 32 lei suplimentari). Din pacate, asa cum am vazut si la targ, cei care au bani destui nu sunt interesati de carte iar cei interesati au resurse limitate – nu e cazul meu sa ma plang dar e trist sa vezi inghesuiala la cosurile cu 5 si 10 lei si carti superbe doar rasfoite. Din pacate si asta e capitalismul.
Pentru volumul „Tandem”, Tudor Banus a refacut toate desenele, colorindu-le. Ba chiar, daca ati vazut volumul, exista o varianta gri, care, dind pagina, devine color. Daca vom primi color „Tandemurile” viitoare, le vom publica on line in varianta color. Oricum, ramin la parerea, pe care am spus-o public ieri la lansare, ca volumul „Tandem”, asa cum a aparut la Casa Radio, nu e o simpla carte, ci un obiect de arta, lucrat cu migala si talent. Absolut profesionist modul in care Casa Radio a lansat volumul catre cititori. Iar lectura lui Serban Foarta, pe cele doua CD-uri, este minunata, o voce placuta, grava, empatica, iti doresti sa asculti toate inregistrarile „Tandemurilor”. Sintem bucurosi ca revista „Observator cultural” a „nasit”aceasta rubrica, aceasta prietenie, aceasta experienta unica din presa romaneasca intre Tudor Banus si Serban Foarta. Multumiri si lui Mircea Cartarescu, prezent la lansare, care a vorbit minunat despre cartea „Tandem”.
Multe din „desene” pierd din farmec daca sunt vazute in alb-negru. Poate reusiti ca la viitoarele „tandemuri” sa reproduceti color productiile lui Tudor Banus.