OCHIUL INOCENT. În deşertul californian s-a născut o campioană
- 27-03-2015
- Nr. 765
-
Valentin PROTOPOPESCU
- Rubrici
- 8 Comentarii
Cu victoria de la Indian Wells obţinută duminică, pe 22 martie, Simona Halep intră în clubul select al campioanelor de Premier Mandatory. Foarte aproape anul trecut de o asemenea performanţă, cînd a pierdut greu, în trei seturi, finala de la Madrid în faţa unei Maria Şarapova cu ale cărei stil şi forţă are probleme de acomodare, Simona a avut în runda ultimă din California o adversară teoretic mai accesibilă: sîrboaica Jelena Jankovici. Aflată pe locul 21 WTA, dar fostă lideră mondială, finalistă la US Open şi campioană în 2010 la Indian Wells, Jelena i-a făcut viaţa grea numărului trei al ierarhiei feminine. De fapt, pentru a spune tot adevărul, Jankovici s-a aflat la două puncte de victorie: ea a servit la scorul de 6-2 şi 5-4, ajungînd, pe cînd era egalitate la 30, la doar două lungimi de o victorie ce păruse pînă atunci singura logică şi legitimă. Într-adevăr, cu un turneu fluctuant, în care trecuse la mustaţă de forfait din pricina unui deces familial care se pare că a afectat-o mult, Halep a debutat neconvingător, chinuindu- se realmente în faţa unei necunoscute din Rusia, jucătoarea din calificări Daria Gavrilova, care a ridiculizat-o în primul set. A jucat ceva […]
cred ca ideologizarea chestiunii vulgarizeaza chestiunea…
cand era in adevar John Locke, cand scria ce scria in al doilea tratat despre guvernare sau cand cara negri in sua ca pe niste vite?
sa ne uitam in curtea noastra? la Caragiale, in comedii, cine cauta adevarul ajunge la inchisoare!
repet ce am spus, atat capitalismul cat si nazismul au aparut in cadrul capitalismului, sunt cum s-ar spune copiii lui…
sa ne ducem totusi la Primo Levi
Adevarul are uneori legatura cu capitalismul, dar nu are nicio legatura cu comunismul (sau nazismul) … La comunism si nazism totul este o minciuna ingrozitor de urata eufemistic vorbind, deoarece la acestea aproape totul este crima !
ziceti ca eu folosesc un limbaj prea sofisticat si eliptic? e limbaj nicasian?
ziceti ca am lipsuri in articolul despre comunism&nazism?
cand Primo Levi a inteles cum sta treaba, s-a sinucis…noi ne facem ca intelegem..
e ca si cum am lua de buna teoria libertatii a lui John Locke, am preda-o la toti, inclusiv africanilor,
dar nu am spune nimic despre antreprenorul John Locke care transporta negri din Africa in America de Nord, facand bani frumusei, in conditiile acelea pe care le vedem prin filme si cu gandul ca negri nu sunt nici animale, nici oameni..
as spune mai multe, dar nu ai cui..lumea umbla dupa iluzii, sa nu intre in anxietati si sa mearga prea des noaptea la veceu..suntem cu totii precum conu Leonida..
vorba postmodernului: cui ii mai trebuie azi adevarul? cine il mai cauta?
Acum am inteles ! Uneori mulgatoarele folosesc un limbaj prea sofisticat si eliptic … Dar in comentariile la articolul despre comunism aveti „lipsuri” !
io zic ca domnul Valentin Protopopescu este un analist bun al tenisului si-l ascult cu placere si la radio, duminica seara si la tv, cand comenteaza fenomenul….
omul are carte, in sensul general al cuvantului…
dar, dupa parerea mea, greseste ca pozitionare…sta nu tocmai bine in teren……
sa ma exprim….cand apare un fenomen precum Simona Halep esti in teoria darului, aici trebuie sa te plasezi, adica ti s-a facut un dar, acela de a te bucura de tenisul ei, de a lua avionul dintr-un capat al Americii pana in alalalt capat unde joaca sportiva, de a cauta pretexte pentru noi experiente de viata si de trairi, pentru noi aventuri, in sensul simmelian al termenului, nu cel vulgar, de a te scula la 4 dimineata nu pentru a merge la buda ci pentru a cauta streamul unde se da partida..ma rog din astea….
din teoria darului citire, cand primesti un dar, trebuie sa-l returnezi…de aceea romanii aia pe stadioane o incurajeaza cat pot, de aceeea unii scriu pe forumuri cuvinte atat de frumoase, etc…
dar sunt unii care sunt nemultumiti de darul primit..adicatelea ce asta este jucatoare de locul 3, dar ce asta e tenis, dar cand va veni cu GS…e ca si cum te-ai duce la cineva in vizita cu tort si el ti-ar spune, daca tot ai adus in dar asa ceva, nu puteai sa aduci si ceva friptura?
eu nu prea stiu cum se remediaza defectiunile astea de pozitionare in viata,
la tenis ii spui omului fa un pas in fata, fa un pas in spate, dar aici, cand e vorba de un mod fundamental de a privi lucrurile care tine de sine si de valorile de baza?
asa ca statisticile si previziunile daca le bagam in chestia asta deformata nu ma conving …
poate eu ca mulgatoare de vaci gresesc, nu am eu cultura atat de inalta sa spun *limbaj nicasian* ( ce o fi asta?) sau *compulsia la repetitie* ( asta ce o mai fi?), dar le zic cum le simt…
de aceea rog pe toti domnii intelectuali sa scrie ca si cum toti cititorii is mulgatoare de vaci..
Si totusi, chiar daca statistica (probabilitatile) este cateodata „mincinoasa”, anumite „tendinte deterministe” sunt clar de interpretat:
daca din 21 de meciuri anul acesta, Simona Halep a castigat 20, asta inseamna ca este (va deveni) o mare campioana !
Nu poti face previziuni pentru un meci, dar poti face previziuni pentru meciurile dintr-un an (un fel de determinism dat de tendinte statistice: castigarea unor turnee cu o mare probabilitate).
„proaspătă și determinată”? De cine, domnule? Încă puțin și veți ajunge la rafinamentele comentatorilor profesioniști.
noi mulgatoarele de vaci nu prea le avem cu rafinamentele culturale, gen ,, limbaj nicasian” ( ce o fi aia?) si nici cu distinctia limita-limitatie…sau aia cu ,,compulsia la repetitie”…
barbatu-miu Vasile, beat bine, ma intreaba de ce sunt suparata si ii spun ca nu am cultura necesara sa inteleg un meci de tenis…
de aceea intreb, nu spun cui ii apartine ideea, oare nu avem tendinta de a construi din concepte realitatea, pentru a ni se confirma?
ceva nu se se intelege
care in sport este considerat a fi o banalitate,
e vorba de sansa, de probabilitate, de faptul ca sportul insusi este un proces..in care la un moment dat, la o lovitura, conteaza o alchimie dintre psihic-fizic-emotional care nu a putut fi logaritmizata niciodata..
iar conceptele astea ma duc in determinism…ca si cum asa ar fi trebuit sa se intample lucrurile…
ma rog, poate ca eu ca mulgatoare de vaci nu stapanesc prea bine metafizica asta cu tenisul…