Deci/ este vorba despre greci
- 08-07-2015
- Nr. 780
-
Zoe PETRE
- Actualitate
- 10 Comentarii
Oricine caută pe Google cuvîntul grec ohi, «nu», ajunge imediat nu la referendumul de ieri, ci la definiţia sărbătorii naţionale elene de la 28 octombrie, Epeteios tou „Ohi“, aniversarea lui „Nu“, care celebrează – în Grecia și Cipru, dar și în toate comunităţile grecești din lume – intrarea Greciei în război contra Axei, ca urmare a refuzului cu care Metaxa a răspuns ultimatumului lui Mussolini, în zorii zilei de 28 octombrie 1940. În sprijinul acestei decizii, urmate imediat de atacul italian al frontierelor occidentale ale Greciei, o mare de demon – stranţi a ieșit în stradă scandînd OHI. An de an, parade militare și manifestaţii populare celebrează acest eroic refuz, devenit parte integrantă a identităţii naţionale și politice a Greciei și a elenităţii în lume. Mă întreb, de o săptămînă, dacă deci – denţii europeni au luat în calcul această cultură a refuzului eroic, cînd au fost confruntaţi cu convocarea referendumului elen din 5 iulie; mi-e teamă că nu, tot așa cum nu iau în seamă nici alte date ale imaginarului politic atît de colorat al adversarilor lor. În mare măsură, aceștia le-au devenit de fapt adversari exact din acest motiv. Un mic conflict al civilizaţiilor a despărţit mereu nordul […]
Articolul ne propune sa-l recuperam pe Zorba, intrucit grecii au nevoie de alte criterii, decit cele centrl-europene, pentru a fi judecati… Poate ar fi intr-adevar bine sa iasa din euro pentru citiva ani. Se va vedea apoi mai bine ce se mai potriveste, si ce nu, intre parti… La uram urmelor, Europa are o limita imaginara, care e mai importanta decit cea geografica. Dragoste cu sila (si doar cu mila) nu se poate. Inapoi la drahma, si apoi vom aviza…
si iată cum
Doamna Profesor, specialist în istoria antica, primeste calificative și laude de la comentatori neobosiți, cunăscători în ale filozofiei, printre alte îndeletniciri,
lucru lăudabil, altminteri;
în altă ordine de idei— da, semănăm mai mult cu Serbia, dar sa nu uitam contextul geo-politic în care cele trei state și-au obținut independența și mai ales sprijnul economico-financiar de care s-a bucurat fiecare; semănam cu Serbia, nu cu sîrbii și nici cu grecii
Minunat text! Si transpolitic.
M
care dintre atenieni antichitatii a „inaugurat” (creind un precedent in lumea greaca) stergerea datoriilor ?
Domana consilier Zoe Petre uită să spună că şi dânsa a fost pusă în situaţia de a alege între un DA şi un NU. Era pe vremea guvernării Convenţiei Democrate, pe vremea preşedinţiei lui Emil Constantinescu, când Zoe Petre era consilier al acestui preşedinte. PD-ul lui Roman şi BĂSE¤SCU ameninţau cu ieşirea de la guvernare şi cereau înlocuirea şefului Corpului de control al Primului ministru pentru că acesta semnalase mişculaţiile din RAAPS. Zoe Petre (şi Emil Constantinescu) le-ar fi putut spune NU, şi ar fi urmat alegeri care ar fi dus la câştigarea lor de către CDR, dar au preferat să spună un conciliant DA, premierul Victor Ciorbea a fost înlocuit iar cloaca politică a continuat.
1 regretabil dar poate ca a merkel ar onora referendumul, insa tsipras pare sa nu.
de fapt stiu toti ca grecii nu vor plati datoria in nici urmatorii 100 de ani (ma pot hazrda pt ca cu greu voi afla ca nu am dreptate), cum dobanzile bce sunt langa zero, nici asta nu va mai fi o povara si, vor mima reforme la oricat tva sau impozit pt ca nu le vor colecta.
asta e nu-ul popular de care a fost asigurat premierul.
2 daca germania are o datorie ce poate fi resuscitata dupa 60 sau 90 de ani si grecii au o stergere de datorie (100 miliarde) mult mai recent – poate cad la pace
3 dar ce cred eu ca se pune ca intrebare fara raspuns oficial, este : de ce 550 de miliarde cadou, uite asa?
pt ochi frumosi sau ca si in romania, contra comision, retrocomision (para’ndarat), spaga sau mita – mi se pare mai firesc sa fie asa pt ca de nu grecii care isi fura statul lor ar fi onesti tocmai cu strainii!
4 si in saracia lor pot scoate de la bancomat 1800 euro pe luna, plus platile cu cardul pe unde or mai fi terminale (fiscalizarea nu e domeniul preferat dar or mai fi cateva supermarketuri sau benzinarii deschise) plus ca daca ai banii la mai multe banci sau mai mult membrii de famile scoti si mai multi euro, doar sa ii ai!
Imi pare ca dupa Herodot, Tucidide shi Xenofon, istoricii balcanici au cam uitat ca eroismul inseamna sa dai, nu sa iei
(eventual cu nerushinare)…
Doamna Profesor, eludati o problema simpla: vorbiti de „eroicul refuz” al masurilor de austeritate (care cuprind si masuri de eliminare a evaziunii fiscale uriase din Grecia), dar nu vorbiti de „nerefuzul” (acceptarea) imprumuturilor uriase pe care s-au bazat salarii si pensii „nerusinate” in Grecia ! Cum explicati aceasta „dualitate” de tip grecesc (balcanic) ?
bine scris, foarte bine scris…
poate ca lucrurile sunt mai simple daca ne gandim la ideea ca politica este razboiul dus cu alte mijloace
….la fel de eroici care la sase luni de la Metaxa (rasul lumii, generalul obtuz reactionar, dictator sangeros impotriva comunistilor si Tsipras, ex-tanarul membre de le jeunesse communiste) au strigat Bolje rat nego pakt! Tot ortodocsi, tot balcanici, tot bisnitzari cu traditie. Ce e Serbia azi? Vai si-amar, i-am revazut dupa 25 de ani in septembrie si m-am cutremurat cat a decazut Belgradul. Atata timp cat vor continua sa evazioneze, sa minta deci si sa insele propriul stat furandu-si doar a lor caciula, grecii o vor lua la galop pe urmele sarbilor. Iar cine vrea sa cunoasca realitatea sa viziteze pe rand Belgradul pro-rus si Zagrebul si Ljubljana pro-europene. Aviz uslinosilor deghizati acum in diverse partide si partiduletze.