Reducerea la politică
- 23-07-2015
- Nr. 782
-
Cristian PÎRVULESCU
- Editorial
- 2 Comentarii
Disputa provocată de trimiterea spre reexaminare către Parlament a Codului fiscal a readus în dezbaterea publică de la noi problema politicilor de austeritate. Critica austerităţii rămîne – dincolo de ironiile premierului Victor Ponta la adresa preşedintelui Klaus Iohannis în legătură cu promulgarea Codului de procedură fiscală, dar nu şi a Codului fiscal („avem căruţă, nu avem caii. Dar poate aşa se lucrează nemţeşte“) – principala obiecţie serioasă ce se poate aduce acţiunii preşedintelui Iohannis. Iar politicile de austeritate sînt astăzi – mai ales acum, în contextul deciziilor brutale luate sub influenţa Germaniei în cazul Greciei – criticate de foarte multă lume. Într-un interviu dat lui Philip Oltermann de la The Guardian şi publicat în ediţia acestui ziar din 16 iulie, Jürgen Habermas explica, fără menajamente pentru actuala conducere germană, că îi este teamă că „actualul guvern, incluzînd aici şi partea sa social-democrată, a distrus într-o noapte întreg capitalul politic construit de o Germanie mai bună într-o jumătate de secol“. Pentru Habermas, Germania manifestase înaintea erei Merkel „o mai mare sensibilitate politică şi o mentalitate postnaţională“. Dar acum, centrarea politico-ideologică pe austeritate şi egoism naţional poate nărui totul. Referindu-se, spre exemplu, la acordul impus lui Alexis Tsipras de statele zonei euro în […]
Aveti dreptate cu consumul din propria productie si cu faptul ca acesti parlamentari nu numai ca nu vor sa faca ceva corect si util tarii, dar nici nu se pricep ! Ei sunt legati de firme dubioase ale lor, transferate unor rude sau prieteni si din cauza DNA, nu mai reusesc sa fure de la stat prin contracte dubioase … Capitalistii nostri (aproape toti) nu sunt in stare sa faca afaceri rentabile decat prin hotii; singura concluzie este ca pe langa neputinta „morala” nu au nici „inteligenta” !
Consumul conduce la o crestere economica numai atunci cand consumi din propria productie. A fost cazul Poloniei in timpul crizei, Cand consumi marfa importata consumul conduce in final la cresterea economica a tarii de unde provine marfa. Este cazul Romaniei din vremea superficialului guvern Tariceanu. Ce-a urmat se stie. De aceea cred ca retrimiterea Codului fiscal -si nu respingerea lui- ar trebui sa fie binevenita tocmai in vederea unei discutii serioase consum-austeritate. Nu cred insa ca parlamentarii romani sunt in stare de asa ceva. Ei prefera sa-l acuze pe Presedinte de sadism(Sorin Iliesiu) sau de tradare nationala (Victor Ponta -idee preluata de Razvan Theodorescu care sugera o suspendare a Presedintelui)> Multa prostie si putina responsabilitate!