Istoria gastronomică a unei răzbunări
Radu ŢUCULESCU - Mierla neagră
- 20-11-2015
- Nr. 799
-
Adina DINIŢOIU
- Literatură
- 0 Comentarii
Radu Ţuculescu (n. 1949, absolvent al Conservatorului din Cluj-Napoca) este un prozator (şi dramaturg) ardelean cu state vechi, debutat la sfîrşitul anilor ’70 (aparţinînd, în fond, generaţiei ’80), care a continuat să publice, după ’90, cărţi importante, Povestirile mameibătrîne (2006), dar şi Stalin, cu sapa-nainte (2009) sau Femeile insomniacului (2012). Anul acesta a publicat romanul Mierla neagră (Cartea Românească), un roman ale cărui evenimente debutează în ultimul deceniu comunist şi continuă în primii ani postdecembrişti, surprinzînd – prin intermediului unui destin dramatic (al protagonistului, Anghel Radu) – această ruptură, această „breşă“ istorică la nivel colectiv, dar reflectată în destinul individual. Exceptînd prima parte a romanului („Internatul“), celelalte două, „Despina“, respectiv „La picioarele desculţe“ (cea din urmă avînd, la rîndul ei, zece subcapitole), se plasează în postcomunism şi surprind cu acuitate – aşa cum o face şi Cristian Teodorescu în romanul său, Şoseaua Virtuţii. Cartea Cîinelui, apărut tot anul acesta – modul în care se instalează la noi capitalismul incipient, în plină confuzie postdecembristă. Altfel spus, modul cinic în care sînt exploatate în postcomunism privaţiunile, interdicţiile, frustrările cu care ne obişnuise comunismul: ele îşi găsesc aici, ca şi în Şoseaua Virtuţii. Cartea Cîinelui, o satisfacere „capitalistă“ în arta culinară, în […]