Ce este realismul socialist?
- 15-01-2016
- Nr. 805
-
Monica ENACHE
- ESEU
- 5 Comentarii
Sistemele totalitare ale secolului al XX-lea au suprapus imaginii suveranului cu ascendenţă divină, expresie a unui sistem centrat pe religie, imaginea „omului nou“, întruchipată de conducătorul unei noi societăţi pseudoegalitariste. Este vorba despre o translare de paradigmă către „iluzia că masele conduc de fapt“1. Cultura emanată de noua organizare reprezintă discursul oficial al acesteia şi operează cu un set de simboluri acreditate, ce trebuie preluate şi reproduse de mediile de diseminare a informaţiei. Limbajul folosit va fi întotdeauna unul facil, garantînd inteligibilitatea mesajului la toate nivelurile. În acest context, în artă, devine simptomatică opţiunea sovieticilor pentru realism în detrimentul avangardei, în compania căreia a debutat. Impactul realismului socialist, ce se adresează emoţionalului, este net superior ecoului artei spiritualizate şi elitiste a avangardei. Trebuie menţionat faptul că realismul socialist a rămas, la nivel oficial, unica doctrină estetică permisă în toate ţările din spatele Cortinei de fier, pînă la căderea comunismului, din 1990. Termenul va fi reinterpretat permanent, din ce în ce mai permisiv la nivel estetic, în funcţie de nevoile politice de moment. Lenin a înţeles, de la început, importanţa capitală a propagandei pentru impunerea şi menţinerea la putere a partidului şi a ideologiei sale. Identificînd duşmanii noii ordini şi, implicit, […]
Tema este dificilă, Maxim Gorki,la ruși, Mihail Sadoveanu, Mihai Beniuc, ș.a. la noi, au sancționat cel puțin formal, dar și activ, acest așa zis realism fals. Nici comunismul , adică egalitarismul nu sunt noi, au o vechime seculară, milenară, inegalitatea nu este acceptabilă sub aspect psihologic, nu știm nici azi cum s-a ajuns la acel somn al rațiunii, de aceea fiecare poate scrie ceva ce merită discutat. Nu blamez pe autoarea articolului, îi urez să continue cercetarea.
nu găsesc nimic jalnic în articol, desigur, tema este extrem de dificilă, cum se poate explica atragerea în mrejele acestei făcături numite realism socialist a unor oameni de talent și cultură, precum Maxim Gorki, la ruși, Mihail SADOVEANU, la noi( deși unii au sugerat că romanul MITREA COCOR nu a fost scris de maestrul Sadoveanu), la fel în alte state socialiste? Comunismul nu trebuie văzut ca o noutatea în istorie, rădăcinile sale sunt vechi de cel puțin 2000 de ani, visul egalitarismului acceptat de bună voie a existat și , probabil, va mai exista, inegalitatea nu este acceptabilă sub aspect psihologic.
Oricum, autoarei îi acord simpatia mea.
Și eu cred că articolul este departe de a reda ce însemna REALISMUL SOCIALIST.
Pentru mine ca artist plastic era perioada Cercurilor Artistice în cadrul Casei Sindicatelor. Făceam vizite prin uzine, sate, împrejurimile Bucureștiului și redam OMUL NOU -muncitorul, țăranul.
La compozițiile de grup (de ex. ”Intrarea trupelor sovietice”) foloseam epidiascopul și eram în ”transă” de realizările noastre fiind cu creerele bine ”spălate”.
Numai cine a trăit perioada asta poate povesti exact CE ÎNSEMNA REALISMUL SOCIALIST.
Dacă este să privim tabloul reprodus în cadrul articolului, din punct de vedere artistic este foarte reușit (desen, compoziție, culoare). SUBIECTUL era IMPORTANT !
Sper că am ajutat să se înțeleagă CE ÎNSEMNA REALISMUL SOCIALIST.
Îmi pare rău să o spun, această temă necesită o altfel de abordare. Lipseşte profunzimea , se tratează realismul socialist cu metode ale realismului socialist.
Aoleu, mi-e rau !! doctorand al Universitatii Nationale de Arte?? Cum se poate scrie asa ceva? Va rog din suflet: s-o ajute cineva pe doamna Monica sa inteleaga ce inseamna realismul socialist…Imi cer scuze dar e groaznic!