SFada cu literatura. Bilanţuri, topuri, proiecţii
- 15-01-2016
- Nr. 805
-
Cătălin BADEA-GHERACOSTEA
- Rubrici
- 11 Comentarii
2015 a fost al doilea an consecutiv cu cîte o carte originală apărută săptămînal în fantastica românească. Bineînţeles, această frecvenţă este doar o metaforă jurnalistică, fiindcă majoritatea apariţiilor au fost grupate în jurul marilor tîrguri de carte, Bookfest şi Gaudeamus, de la începutul verii şi sfîrşitul toamnei. Din punctul de vedere al genului, science fiction-ul (sau science-fictionul) pierde în continuare teren în faţa fantasy-ului, cu serios ajutor din partea new weird-ului şi horror-ului. Mai mult, 2015 este primul an în care există mai mulţi autori veniţi în fantastica românească din afara fandomului tradiţional, ceea ce pune o tensiune între ce s-a publicat şi aşteptările zisului fandom; publicul larg (nu e adecvată pe deplin expresia, ne-ar trebui vînzări de ordinul miilor pentru cărţile de autori români), în fine, fandomul lărgit (sute de persoane per autor) pare, totuşi, să fie mulţumit. Datorită acestui fandom lărgit au avut succes şi reuniunile consacrate fantasticii, organizate în centrele tradiţionale (Bucureşti, Timişoara, Iaşi, Craiova): Final Frontier, Conferinţa Internaţională şi Zilele HELION, Zilele Dan Merişca şi, mai ales, Convenţia Naţională de sf&f, RomCon 2015, de la Suceava; frecvenţa acestor reuniuni cu ecou naţional, dacă punem pe calendar şi amintitele tîrguri de carte, a fost de una […]
crezi că dacă aş citi cartea în cauză, porumbelu’ pe care l-ai scăpat aici ar avea vreo justificare?
like-autor. just saying.
Încă o corectură: titlul antologiei lui Mike Haulică de la TexaRom & MediaTech este ARGOS DOI, nu ARGOS 2. Just saying.
@bear
Dacă ai citi cărțile înainte sa vorbești… BTW, textoidul asta il dictez.
cartea „al cărui” redactor ai fost? 🙂 vai de redactarea cu pricina, dacă îţi scapă d-astea în propriile textoide…
@michael – IAR ai dreptate… nu sunt bun la topuri.
@everybody else si, mai ales, catre liviu surugiu – imi cer scuze, cartea – al carui redactor am fost! – se numeste RAMASITELE VISELOR!
Înfruntarea nemuritorilor, de Liviu Radu, a apărut în 2014
Ardeleanu secondat de Pragul? Ce gluma…
@sergiu: monșer, cu iertăciune, n-am uitat nimic… n-o să stricăm o prietenie pentru un top… de hârtie!
@aurel: Leonard Oprea, Șerban Andrei Mazilu, Ioana Vișan, Costi Gurgu, Ovidiu Bufnilă – nume care îmi vin direct, fără sforțări. Primul are o carieră americană în sine; al doilea a debutat în americană înainte de românește; a treia este o maestră a self-publishing-ului; al patrulea și al cincilea sunt publicați în jurul lumii de cam 15 ani. Aș putea să dau și alte exemple, Michael Haulică, Dan Doboș – cu varii grade de publicitate și succes.
Ai uitat de „Vampirul” deşi ai trecut pe lângă strada lui şi i-ai făcut poză 🙂
Am vazut ca ati scris ca exista precedente in iesirea intr.o limba de circulatie internationala….puteti sa dati exemple?