A renunţat Bucureştiul la proiectul de a deveni capitală culturală europeană în anul 2021? Aşa s-ar părea după închiderea mai multor galerii şi ateliere ale artiştilor şi subminarea activităţii centrelor de promovare a artelor contemporane ca ArCub şi Centrul Cultural Palatele Brâncoveneşti – Mogoşoaia.
În faţa acestei situaţii care se deteriorează pe zi ce trece, artiştii solicită:
1. Un program curent şi urgent de reabilitare a galeriilor bucureştene consacrate de zeci de ani de activitate.
2. Spaţii de lucru adecvate pentru artiştii evacuaţi din atelierele situate în zona centrală a Capitalei.
3. Noi spaţii de expoziţii şi ateliere demne de o capitală europeană a culturii.
4. Un program de inserție a artei contemporane în cartierele periferice după modelul de succes de la Mogoşoaia, care, dintr-un monument uitat şi neglijat în anii ’90, a devenit un loc viu al artei contemporane de-a lungul a 15 ani de eforturi susţinute.
5. Finanţarea unui program de expoziţii de artă contemporană care să premeargă anul 2021, să se deruleze în acel an, ca şi în anii următori, aşa cum este stipulat în regulamentul de candidatură pentru „capitală europeană a culturii“.
6. Modificarea articolelor din Ordonanţa de urgenţă 189/2008 care favorizează numirile politice sau pur şi simplu clientelare în instituţiile de cultură: instituţiile de spectacole sau concerte, muzee, colecţii publice, biblioteci ş.a.
7. Respectarea termenului de 120 de zile lucrătoare prevăzut de OUG 189/2008, privind organizarea unui concurs pentru ocuparea funcţiilor de conducere vacantate şi înlăturarea frecventei practici a interimatului pe durate nelimitate, cu totul în afara legii.
8. Formarea unui corp de experţi-evaluatori ai Ministerului Culturii şi Cultelor după modelul ARACIS – Agenţia Română de Asigurare a Calităţii Învăţămîntului Superior, din care să se alcătuiască comisiile de evaluare a proiectelor de management în instituţiile publice de cultură.
9. Avînd în vedere importanţa excepţională a monumentului Mogoşoaia (monument din clasa A – de importanţă naţională), precum şi a activităţii curatoriale desfăşurate aici – zeci de expoziţii individuale şi colective, ale artiştilor români şi străini în decursul unui an –, cerem ca Centrului Cultural „Palatele Brâncoveneşti“ să i se atribuie statutul de instituţie de rang naţional, aşa cum sînt Centrul Naţional de Artă Tinerimea Română şi Centrul Naţional al Dansului, ambele din Bucureşti.
Nota redacţiei: Petiţie publicată pe petitieonline.com, acolo unde poate fi şi semnată. Miercuri, 16 martie, între orele 17 şi 19, în sala de conferinţe din sediul AGIR, din bulevardul Dacia, nr. 26, are loc o întrunire în vederea susţinerii petiţiei, iniţiată de Doina Mândru, secţia de critică, UAP, filiala Bucureşti, şi de Mihaela Varga, secretar al secţiei critică UAP, filiala Bucureşti.