Într-un interviu publicat pe site-ul HotNews.ro, în 23 mai 2016, şi realizat de Dan Tapalagă, Robert Kaplan, prezent la Bucureşti, observă: „România are un trecut foarte dificil. Înainte de toate, pentru că a avut o clasă de mijloc foarte redusă. Nu a fost ca în Polonia, Germania sau fosta Cehoslovacie, care aveau o burghezie plină de energie şi foarte numeroasă în secolul al XIX-lea şi la începutul secolului trecut. Aceasta a fost o ţară de ţărani, în foarte mare măsură. Şi nu poţi avea instituţii guvernamentale puternice, dacă nu ai o clasă de mijloc cu ştiinţă de carte. Oameni care ştiu să citească. Multă vreme nu aţi avut aşa ceva. Apoi, aţi trecut prin aproape o jumătate de veac nu doar de comunism, ci şi de stalinism. Gheorghiu-Dej, Ceauşescu – aceştia au reprezentat un regim mult mai rău decît oricare alt regim din Pactul de la Varşovia. Aşadar, combinaţia de stalinism pe parcursul Războiului Rece şi o lipsă a unei clase de mijloc solide înainte de Războiul Rece au lăsat această ţară la mîna unor instituţii foarte slabe. Lucrurile se făceau după tipar bizantin, otoman. Şi ia mult timp să te lepezi de astfel de obiceiuri. Dar cred că e bine că publicul conştientizează situaţia, că îşi exprimă dorinţa de a nu mai înghiţi astfel de lucruri“.
Recapitulînd analiza succintă a expertului american, reţin că ea porneşte de la constatări referitoare la structura societăţii, de la punerea în lumină a unor realităţi sociale. Ceea ce îi reţine atenţia este, înainte de toate, precaritatea numerică a burgheziei, a clasei de mijloc româneşti. Rămînînd legată economic de muncile cîmpului şi de creşterea animalelor, lumea românească a continuat să fie, şi în secolele revoluţiei industriale, preponderent rurală. Populaţia tîrgurilor moldoveneşti şi a celor de la sud de Carpaţi, pestriţă din punct de vedere etnic şi cultural (alături de români trăind aici evrei, armeni, greci, germani şi maghiari sau secui), nu a cunoscut nici ea o proliferare şi o dezvoltare economică spectaculoase, în primul rînd din cauza faptului că „oraşul“ românesc nu a beneficiat de imunităţi şi de libertăţi comparabile cu cele occidentale, neputînd fi ferit astfel de ingerinţele boierimii avide de cîştig. În fine, la noi nici Biserica nu a luat iniţiativa ctitoririi unor şcoli înalte, aşteptînd ca acest lucru să fie realizat de cîţiva domnitori luminaţi pe la mijlocul secolului al XVII-lea (iniţiativa lui Despot Vodă, în secolul al XVI-lea, a fost destructurată, fiind luată drept eretică, în virtutea credinţei reformate a voievodului şi a profesorilor aduşi în Moldova, ca şi a predării latinei, într-un mediu saturat cultural, deocamdată, de slavonă).
O altă precaritate în lumea rurală majoritară a românilor a fost, mereu, lipsa de educaţie (şi deci de orizont). După Kaplan, unde nu există o populaţie cu ştiinţă de carte, instituţiile Statului nu pot fi puternice. Or, în România interbelică, Anton Golopenţia constata o îngrijorătoare precaritate a educaţiei şi circumscria zone compacte de analfabetism. Comuniştii l-au eradicat, vreme de o jumătate de secol, şi opţiunea populară pentru debarasarea de dictatura roşie vine, paradoxal, şi de aici. Dar ultimele statistici asupra gradului de educaţie al populaţiei – rărite prin emigrare şi printr-o mortalitate mai ridicată decît sporul natural – sînt, iarăşi, alarmante. În toamna lui 2014, România ocupa un ruşinos loc întîi în topul analfabetismului european, căci „6% din populaţia României nu ştie carte. Mai precis peste 250.000 de români nu ştiu nici măcar să se semneze, aceştia trebuie să îşi pună amprenta. Dacă e să urmărim datele finale ale recensămîntului din 2012, acestea arată că 44.2% din români au un nivel foarte scăzut al educaţiei, 44,2% au declarat că sînt la un nivel mediu şi doar 14,4% au studii superioare“. În condiţiile date, cu o populaţie în continuare precar educată şi cu un spor demografic negativ, românii par pregătiţi pentru o etapă apropiată de reintrare în penumbra istoriei, înainte (cine ştie?!) de a dispărea cu totul. Capabili, pînă acum, să asimileze elementele alogene şi să se reinventeze în chenarele aceleiaşi civilizaţii şi culturi, preponderent orală şi tradiţionalistă, ei par, prin înseşi aceste tendinţe, tot mai departe de solicitările unei epoci de extrem dinamism şi de înaltă tehnologizare, de care lipsa de cunoştinţe şi modestele lor strădanii de a învăţa îi vor despărţi în continuare.
Moştenirea stalinismelor despre care vorbeşte autorul american, gîndindu-se la anii Gh. Gheorghiu-Dej şi la cei, neostalinişti, ai dictaturii lui Ceauşescu, a lăsat, şi ea, urme dificil de şters şi de integrat. Chiar presupunînd că România va produce elite foarte performante intelectual şi politic, realizînd obiective politice benefice pentru ţară, cum se va anihila drastica cezură între lumea analfabetă „de jos“ şi personajele performante „de sus“, în aşa fel încît populaţia noastră să beneficieze măcar mediu, dacă nu maximal, de tot ceea ce au obţinut elitele pe seama ţării?
Astăzi sîntem deja în UE, în parteneriat strategic cu SUA şi avem o creştere economică de circa 4%. Cum se reflectă însă toate acestea în viaţa de zi cu zi şi în standardele de stil de viaţă ale marii majorităţi a cetăţenilor? Nici Statul, nici societatea civilă, nici altcineva nu pare pregătit să facă joncţiunea cu nevoile profunde ale societăţii.
Ode an die Freude
…………”…….. Astăzi sîntem deja în UE, în parteneriat strategic cu SUA şi avem o creştere economică de circa 4%. Cum se reflectă însă toate acestea în viaţa de zi cu zi şi în standardele de stil de viaţă ale marii majorităţi a cetăţenilor?….”….
Privirea peste marginea farfuriei pentru tinerii din generatia Google în Romania europeană 2016 este la un clic. Roots…..generația Facebook își făurește din propriile speranțe și aspirații viziunea de azi, de ieri și de mîine.
Globalizare 2016 inseamnă transport maritim eficient, rapid și extrem de ieftin… mai puțin de 1 cent pe kilogramm marfă. Porturile la marginea continentului, la Atlantic și în Marea Mediteraneană sunt porțile deschise spre un continent european cu o pondere tot mai mică în produsul și comertul mondial.
Elveția (decentralizată în cantoane, cu patru limbi oficiale în Bund) cu căi ferate moderne într-o regiune muntoasă și greu de străpuns, construiește un tunel de 57 km la Gotthard, cu peste 200 km tuburi de tunel. In care stare sunt căile ferate, CFRul în Romania europeană azi. De ce? Tuneluri sub munții carpați…cînd?
…………..”……. Nici Statul, nici societatea civilă, nici altcineva nu pare pregătit să facă joncţiunea cu nevoile profunde ale societăţii……….”…..
„Un trecut mai FRUMOS” e visul naționalcomunismului de ieri și al etnonaționalismului de azi…..
UE28 e infectată 2016 de umbra contagioasă a secolului 20, violența și cruzimea. UE 28 se clatină ……
Incercare și eroare.
Imperiul roman a avut peste 180.000 km drum pietruit, din Anglia pîna în orient. Din motive economice romanii au construit drumuri pietruite. UE 28 e legată azi în primul rînd cu autostrăzi, plasate de multe ori peste drumurile romanilor.
Petrolul ieftin seduce 2016 la un trafic rutier fără limite. Cum va fi la 165 de dolari barilul ( un dolar la un litru titei brut…peste 10 Lei un litru de benzină)?
Donaumonarchie, imperiul Doppeladler habsburgic a fost legat cu peste 40.000 km căi ferate, de la Cernăuți pînă la Trieste. Din motive economice (cărbune din Silezia, Sommerfrische la Semmering, Bad Gastein) s-au construit de la 1830 – pînă 1914 căi ferate în toate ținuturile imperiului de la Dunăre ( cu imn în 9 limbi), cu o rețea de cale ferată foarte bună în Banat, aproape fiecare sat a avut acces. Prăbușirea imperiului habsburgic a durat scurt timp 1914-1918, căile ferate în slujba războiului.. Urkathastrofe Europas….
………….”…………. Chiar presupunînd că România va produce elite foarte performante intelectual şi politic, realizînd obiective politice benefice pentru ţară, cum se va anihila drastica cezură între lumea analfabetă „de jos“ şi personajele performante „de sus“, în aşa fel încît populaţia noastră să beneficieze măcar mediu, dacă nu maximal, de tot ceea ce au obţinut elitele pe seama ţării?
…………”……..
Istoricii de azi (Victor Neuman, Universitatea de Vest Timișoara Banat) analizeză academic condițiile regionale,caută sîmburele viabil pentru locuitorii de ieri, de azi și de mîine în zona natală Banat. Trecutul Banatului vorbește….. în limbajul academic al istoricului 2016.
Limba administrativă 1717-1832 imediat după pacea de la Passarowitz în zona Timișoara-Arad-Reșita (Banatul romănesc de azi) era limba germană (kameralistische Verwaltung Wien).
Prima scoală în limba germană la Temeschwar datează din 1720 (Trivialschule- Jesuiten, urmată de katholische Normalschule Temeschwar 1775 -1844, ….primul ziar din 1771).
Sate romanești si sîrbești în Banatul anului 1716 sunt documentate (alfabetizarea marele avantaj după 1717…..manuale romănesti gratuite sunt impărțite de administrația camerală Wiener Hofkammer imediat după 1717…..15.000 bucăți/rumänische ABC Bücher, …8.000 deutsch/rumänische Lesebücher). Scolile romănești sunt documentate de la începutul Banatului 1717, eliberat de sub administrația otomană. Limba maternă e limba predată în scolile Banatului administrat cameralistic de la Viena 1717-….pînă la madgiarizarea, administrația prin comitate, după 1848… după 1869… pînă 1908.. asimilare reușită??.
………..”………. „România are un trecut foarte dificil. Înainte de toate, pentru că a avut o clasă de mijloc foarte redusă. Nu a fost ca în Polonia, Germania sau fosta Cehoslovacie, care aveau o burghezie plină de energie şi foarte numeroasă în secolul al XIX-lea şi la începutul secolului trecut. Aceasta a fost o ţară de ţărani, în foarte mare măsură. Şi nu poţi avea instituţii guvernamentale puternice, dacă nu ai o clasă de mijloc cu ştiinţă de carte. Oameni care ştiu să citească..”….
In Banat are loc de două ori colonizarea „șvabilor” (din vestul Germaniei, și de pe ambele maluri ale Rinului, …Stefan Jäger Hatzfeld…. Reise, Rast, Ankunft… pictură romantică…A. M Guttenbrunn…. Der kleine Schwab) în regiunea Banat.
Madiarizarea în comitate…..impunerea…. o singura limbă administrativă în Banat după 1832 ( Kleiner Banater Lesebogen, Arbeitsheft 12, Sepp Schmidt, Heinrich Lauer, Herp Verlag München 1982) este documentată,… începe masiv după 1790 -1832, 1848, 1869.
Comitatele cu o singură limba administrativă sunt cu totul altceva decît administrația cameralistă de la Viena (1717-1790) și scoli cu predare în limbile materne, limba romănă, sîrbește și germana (pînă la… „magiarizare” în școli…).
Scoli cu predare în limbile locale ale Banatului după 1717 (limba romănă, sîrbește si germana) sunt păstrate încă mult timp.
Madiarizarea…..eliminarea limbilor materne din scolile Banatului, în comitatele Banatului …. masiv impusă 1869-1908…. încercare și eroare…..
Etnonaționalismul, monstrul rece….de la Budapesta.
După 1919/1947/1990/2016 limba administrativă unică în Banatul romănesc e limba romănă …..limba maghiară e eliminată din administrația regională și locală.
„Romanizarea” în Banat 1919-1947-1989-2016 a păstrat limba maternă în scoli, limba romană, limba maghiară, limba germană, sîrbește etc, pînă azi!
Naționalcomunismul ceaușist , etnonaționalismul în epoca de aur…. vînzarea cetățenilor pentru devize…. epurarea etnică…..eșecul economic, politic… NATIUNEA ceaușistă…. stat national UNITAR centralizat….eșuat??
Monstrul rece de la Bucuresti…. NATIUNEA ceaușistă…….
Romănizarea…. încercare….. și eroare……
Nikolaus Lenau Lyceum Temeswar …Nobelpreis 2009 si Nobelpreis 2014…..
Belgia are trei limbi oficiale de stat. Bunăstare, belșug… la belgieni azi….
…………..”……….. Dar ultimele statistici asupra gradului de educaţie al populaţiei – rărite prin emigrare şi printr-o mortalitate mai ridicată decît sporul natural – sînt, iarăşi, alarmante….”….
2016 UE28 încă caută ROOTS, e în permanentă tranformare… e într-o lungă perioadă de tranziție……..
De la civilizația antică greco-romană, credința iudaeo-creștină, iluminismul și umanismul secolelor trecute… multe sunt izvoarele pentru cetățenii UE 28 (din vest)….AQUIS COMMUNAUTAIRE e permanent în transformare…. 1956- 2016 s-a ajuns la o uniune SUI GENERIS…….
Proiectul unei constituții pentru UE a eșuat la Paris. O nouă încercare nu e de așteptat…e eventuală într-un viitor îndepărtat ?….
Zona balcanică și sudestul mediteranean nu reusesc de mult timp să ofere locuri de muncă și perspective pentru tinerii localnici……nu oferă nimic?…pentru aspirațiile și speranțele generatiei Google Yutoube Smartfone 2016 în zona natală balcani?
Ponderea economică de azi a zonei balcanilor e infimă…….aproape neglijabilă…. cum va fi în anul 2025….?
………..”…… Moştenirea stalinismelor despre care vorbeşte autorul american, gîndindu-se la anii Gh. Gheorghiu-Dej şi la cei, neostalinişti, ai dictaturii lui Ceauşescu, a lăsat, şi ea, urme dificil de şters şi de integrat………..”….
Eroare și incercare… state naționale esuate….locul unde nu s-a intimplat nimic.
Presiunea din partea economică….. autostrăzi suprasilocitate….prețul de benzină…2025… mult prea mare pentru distanțe continentale, sunt indicatori economici care readuc în atenția unei uniuni europene continentale tot mai extinse..UE28+1+1+1…..UE 35… UE 43….căile ferate, ca transport în containere… mai rapid, mai sigur .. și mai eficient.
Rămîne întrebarea:va fi in stare UNIUNEA SUI GENERIS UE 28+1+1+1..să-și dea o formulă de bază ( Grundgesetz, …. vezi Bundesrepublik D…), să găsească un numitor comun, cel puțin economic, pentru țoti cetățenii, mai ales tineri în UE28++1+1+….zona balcani….
Incercare și eroare….
Vizitați muzeul Tăranului Romăn Bucuresti.
Locul unde nu s-a intimplat nimic.
…. alle Menschen werden Brüder…..
Eu cu cine votez?