Crimele de la Orlando
Articol din Observator Cultural Nr. 827
- 15-06-2016
- Nr. 827
-
Bedros HORASANGIAN
- Politic
- 7 Comentarii
Atacul criminal de la un club gay din Orlando, Florida, soldat cu 49 de morţi şi peste 50 de răniţi, ca şi crimele produse la Tel Aviv şi Paris la doar cîteva zile distanţă – trecem peste morţii de la Bagdad sau Alep, ei nu sînt contabilizaţi de Occident, de parcă nu ar fi tot oameni nevinovaţi –, ar trebui să readucă în discuţia publică, internaţională şi românească, situarea faţă de Islam a democraţiilor occidentale. Moartea şi funeraliile de amploare de care a avut parte fostul mare campion de box Cassius Clay, alias Muhammad Ali, după trecerea lui la islam, au atras atenţia nu doar a iubitorilor de box. Cassius Clay a trecut la Islam din dorinţa de a nu mai fi sclav, după cum s-a exprimat el însuşi. Astăzi, preşedintele Barack Obama încearcă să inducă ideea – preluată şi de CNN – că atacatorul american de origine afgană din Orlando s-a autoradicalizat. Şi că nu are legătură cu militanţii islamişti radicali din ISIS, s‑a radicalizat el însuşi, după ce a citit pe net apeluri ale militanţilor islamişti. Este frumos şi diplomatic gestul preşedintelui Barack Obama destinat să nu „inflameze“ şi mai mult situaţia – locală, vin alegerile, internaţională, […]
Islamofobia evocată e o teamă viscerală, o respingere irațională a tot ceea ce înseamnă Islam. Și ea există, în România ca și în Occident, amplificată de actele teroriste. Ale unei minorități, și de aici începe discordia: pentru unii acestea sunt co-substanțiale Islamului, pentru alții nu. Ceea ce se neglijează e timpul lung al Istoriei, adică relaționarea acestui război (pentru că e vorba de acte de război) cu tot ceea ce opune cele două lumi de secole.
Că minoritatea musulmană poate pune probleme în Europa e incontestabil. Chiar daca e vorba adesea (ceea ce discursul extremist ignoră cu bună știință) de excluziune socială. Că românii se interoghează asupra construirii unei mega-moschei la București e la fel de legitim. Problema e că respingerea în bloc a unei religii și a celor care o practică pașnic a dus, în trecut și în special în Europa, la orori. Dar poate că suntem în fața unui prag al istoriei. Ar fi cumplit de trist să comitem, orbiți de o ideologie, greșelile trecutului.
Și încă ceva domnule lucid: marea majoritate nu vede cu ochi buni musulmanii care se tot adună pe teritoriul țărilor lor, dar îi e frică să vorbească, înțelegi dumneavoastră? Oamenilor le e frică că dacă spun ce gîndesc, vor fi dați afară de la locul de muncă, de exemplu. Asta că tot ați adus în discuție marea majoritate.
Dragă domnule lucid, eu v-am întrebat la modul serios care este definiția fobiei. De la ce valori de indici vorbim despre fobie, la care valori de indici nu poate fi vorba de fobie? Dacă mă duc la plajă și stau la peste 40 de grade fără să folosesc cremă de protecție, în condițiile în care am o piele foarte sensibilă, am o atitudine normală? Dar dacă nu vin la plajă decît cu crema de protecție în geantă, știind că am o piele foarte sensibilă, sînt căldurofobă? E foarte simplu să bășcălizăm o discuție foarte serioasă doar ca să avem noi impresia că sîntem ăia normali. Eu am călătorit și am trăit în țări europene unde populația musulmană face foarte mari probleme. Dacă dumneavoastră nu v-ați lovit de realitatea asta și vedeți problema din prisma cuiva care trăiește în România, unde momentan este inexistentă, nu înseamnă că sînteți normal psihic, spre deosebire de noi, ceilalți, care sîntem dereglați psihic. Ca bucureșteancă și ca româncă mi se pare normal să mă întreb de ce s-ar ridica în orașul meu și în țara mea o moschee, geamie sau ce o fi. Sau probabil că dacă îmi pun această întrebare și în general orice întrebare, sînt dereglată psihic. Hai să nu mai gîndim, să ne lăsăm manipulați de media sau de orice vrea să ne manipuleze, ca să fim normali psihic!
@Diana: corect, asa este si cu agorafobia – o dereglare psihica explicabila la unii oameni suferinzi nervos dar care nu exista la marea majoritate a indivizilor.
Foarte bun articol, va multumesc. Binenteles ca se poate vorbi de islamul radical ca o ideologie politica globala. El a devenit un fel de catalizator de fond, oferind atit unor indivizi de tip ‘lone wolf’ cit si unor grupari fascistoide de tip ISIS, Hezbollah, Hamas, Islamic Jihad etc., bar chiar si unor state intregi (de pild Iran-ului) o ideologie exterminatoare al „inamicului”, „infidelului”, „apostatului” etc. Si este evident ca acest fenomen a fost intii dezvoltat de „freedom fighterii” palestinieni, sub Arafat, pe urma teologizat si perfectionat sub Hamas si globalizat sub bin Laden. Comentatorul „lucid” nu pare a fi foarte lucid. Din pacate sansa ca o sa-i vina si lui rindul sa inteleaga care este dusmanul omenirii la ora actuala, si poate pentru un foarte lung timp de acum inainte, nu sint mici.
Tare aș vrea să aud o definiție a islamofobiei. Dacă îmi e frică de ceva care în mod edvident face atît de multe probleme în vest, se numește că am o fobie?
Inca un delir political correct, dar de data asta extrem de periculos pentru Romania pentru ca este islamofob pana in maduva oaselor. Crima din Orlando nu are nimic de-a face nici cu islamul, nici cu homofobia – asasinul era membru al acelui club si cu tendinte clare bisexuale – a spus ex-sotzia. Atentatul de la Tel-Aviv este expresia rezistentei impotriva ocupantului Cisiordaniei, asemenea atentate avand loc cu sutele in WW2 in Frantza, URSS sau Italia (Achtung, banditi!). Ca a ucide civili nevinovati e o crima oribila e in afara oricarei justificari, dar, repet, motivatia celor doi palestinieni nu a avut nici o legatura cu Islamul, doar cu lupta impotriva ocupantului din West Bank. Islamofobia celor ca Horasangian incepe sa devina periculoasa pentru romani, pentru ca poate induce intr-o minte bolnava parerea ca ROMANII sunt islamofobi, iar de aici pana la auto-aruncarea in aer nu mai e mult..