Doar oamenii mai încurcă UE
- 08-07-2016
- Nr. 830
-
Iulia POPOVICI
- Politic
- 1 Comentarii
Pare că ceea ce strică fericirea statelor (occidentale) și succesul proiectului european e pur și simplu acea parte din povestea cu libertatea de circulație care se referă la persoane. În capul multor votanți pro-Brexit, scopul ieșirii din Uniune e posibilitatea „alegerii cireșelor“ – piață unică pentru mărfuri, servicii și capital, da, piață unică pentru forța de muncă, nu. Iar după reacțiile inițial oțărîte ale oficialilor europeni, au urmat declarațiile potențial împăciuitoare a tot mai multor oameni politici „reali“: poate vom găsi cumva, pe undeva, o formulă, cu tot atîta libertate a mărfurilor, dar cu mai puțini oameni. Ultimul în lista adepților unui compromis – primarul Bordeauxului, Alain Juppé (despre care se tot spune că va fi candidatul prezidențial al conservatorilor francezi, în locul lui Sarkozy), în vizită la Londra. Între timp, liderii Uniunii par mai puțin înclinați să experimenteze formula cu Elveția, țară asociată UE care a votat în 2014, într-un referendum cu obligativitatea de a fi implementat, pentru controlul accesului pe piața muncii a cetățenilor europeni. Rezultatul referendumului – recte, măsurile de restricționare a imigrației – trebuie implementat pînă în februarie 2017, iar cu ocazia Brexit‑ului, negocierile cu UE s-au blocat total. Dar Elveția depinde de UE mult mai […]
Iulia Popovici – specialista si in cercetarea fundamentala!!!! Ridicolul ucide doar pe cei care au aflat asta. O tzara care vrea sa-si pastreze statutul de putere super-regionala nu va renunta niciodata sa-si dezvolte fortele militare, mai ales ca e si putere nucleara. Cercetarea fundamentala era si pana acum focusata pe armament, materiale speciale, tehnologii nucleare – fuziune de exemplu la JET, tratare deseuri radioactive etc, grosul platit de stat.
Libertatea fortei de munca (suna comic despre multi romani emigrati – ei si MUNCA!!!) e o banala prostie demagogica neo-comunista. Orice natiune are dreptul fundamental de a-si selecta „oaspetii” care-i vor intra in „casa”. E cazul ca si in Romania sa apara un partid politic care sa puna pe prim plan DEMNITATEA romaneasca si apoi sa negocieze onest si deschis cu EU ce anume sa acceptam si ce nu din „corectitudinea politica” bruxelleza.