Dosarul Microsoft
- 06-10-2016
- Nr. 843
-
Bedros HORASANGIAN
- Politic
- 1 Comentarii
Trafic de influenţă, luare de mită şi spălare de bani au fost capetele de acuzare aduse celor patru inculpaţi, Dorin Cocoş, Niculae Dumitru, Gabriel Sandu şi Gheorghe Ştefan, în aşa-zisul Dosar Microsoft. După ce primiseră pedepse mai blînde acum cîteva luni, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dat sentinţa finală. Mărind pedepsele cerute de procurorii DNA la maximum special. Completul de cinci judecători a dat următoarele sentinţe, după cum urmează: Dorin Cocoş – 3 ani cu executare, Gabriel Sandu – 3 ani cu executare, Dumitru Nicolae – 2 ani şi patru luni cu executare, Gheorghe Ştefan – 6 ani cu executare. Ultimul pentru că NU a făcut denunţuri – adică să dea în gît, pardon!, şi pe alţii – a primit dublul primei pedepse. Ceilalţi au scăpat, vorba vine, mai ieftin. Pentru că doar o noapte petrecută în arest la Rahova – vezi cazul lui Dinu Patriciu – sau o lună la Poarta Albă te face alt om. Mai rău, în mod cert. Follow the Money şi recuperarea integrală a prejudiciilor (uriaşe!) ar fi fost o strategie mai eficientă şi mai benefică pentru Statul român decît nişte pedepse – oricît de mari sau de mici – cu executare, care […]
………… „ . . Hoţia la drumul mare şi furtul la drumul mic (plagiatul, în cazul lui particular) au fost incriminate şi de preşedintele Klaus Iohanis, în alocuţiunea sa de la Timişoara, prilejuită de deschiderea noului an universitar şi de desemnarea oraşului Timişoara drept Capitală culturală europeană în anul 2021. Sigur că este o bucurie pentru toţi culturalii români această desemnare….. . Sigur că fondurile care se vor investi şi manifestările care vor avea loc vor aduce un spor de prestigiu atît Banatului multicultural, cît şi întregii suflări româneşti… „ …
Banatul e fruntea. Cultura e brandul românesc. Multe sunt încă de făcut, mult s-a realizat 1989-2016.
După Bratislava 2016 şi în decembrie 2016 românii decid traseul de urmat. Sperăm în mai bine.
La Kiev 2016 un proiect central-esteuropean „Intermarium „a fost prezentat teoretic de preşedintele polonez Andrzej Duda. De la Marea Baltică la Marea Neagră şi Adriatică zona central-esteuropeana cu Polonia, Ucraina, România, Ungaria, Slovacia, Cehia…..se organizează ca nucleu de asociaţi (împotriva Rusiei- după un model interbelic de acum 80 de ani al lui Pilsudski… zona între Rusia şi Germania…) în cadrul NATO şi UE, ca o voce aparte. Proiectul e favorizat de PIS şi Tomasz Sakiewicz, redactor sef la „Gazeta Polska”.
Bucureşti şi Budapesta (Orban şi Putin…? .. ) în curînd o voce comună?
…. „ … În privinţa plagiatului, lucrurile sînt mult mai simple. Cu cărţile pe masă şi printr-o simplă/atentă confruntare de texte, se poate stabili ce şi cum… „ ….
Cu plagiate şi plagiatori / restanţieri (un alt brand românesc?..) nu se obţin Premii Nobel. Oliver Hart/ Stamford şi Bengt Holmström/MIT au obtinut Premiul Nobel pentru economie (începînd 1969) pentru teoria contractelor. De mult timp americanii /anglosaxonii primesc premiile Nobel “economie” pentru modele matematice în economie. Se discută aceste teorii / modele noi în spaţiul public românesc interesat? Se ia de unde este.
De unde nu este?
… “… Ce se poate face? Se poate – dar asta cere timp – ca imixtiunea politicului în diverse zone ale actului de justiţie să înceteze. Este posibil, dar va mai dura…. „ …
Observatorul cultural al secolului 21 documentează excelent ce e posibil în România europeană în dezbaterea publică şi înspecial în cultura, arta, literatura, teatru, filmul românesc. Creativitatea în societatea civică e un îndemn şi o sperantă pentru tinerii români azi.
Incotro România 2016?