Un moment istoric
Despre discursul ministrului Educaţiei, Timişoara, 3 octombrie 2016
- 12-10-2016
- Nr. 844
-
Caius DOBRESCU
- Actualitate
- 3 Comentarii
Un ministru care îl invocă pe Immanuel Kant! Situaţie mai mult decît insolită, într-o lume obişnuită cu tîrguiala politică măruntă. Pare greu, extrem de greu, practic imposibil, să treci de la noţiuni autohtone puternic interiorizate precum „oploşeala“, „procopseala“, „arăneala“ spre valori precum respectul de sine întemeiat pe raţiune. Adică, spre „îndrăzneala de a gîndi“, evident, cu mintea proprie, recomandată de filozof în celebrul său articol – „Răspuns la întrebarea: Ce este Iluminismul?“, publicat în 1784. Un ministru care invocă, aşadar, principii kantiene! Într-adevăr, neverosimil, dacă ne gîndim la spectrul reacţiilor prezumabile. Cei pe care „nu-i poate păcăli nimeni“ vor spune că e vorba de tradiţionalul truc politic de a folosi vorbe mari pentru a ascunde fapte mici. Alţii, considerînd cariera (indiscutabil impresionantă) de logician a ministrului, vor considera că au de-a face cu blînda naivitate a intelectualului „de seră“, care invocă generos căutarea Adevărului, fără a avea idee despre adevărurile, multe şi mizere, ale vieţii. Desigur, nu pot fi uitaţi nici acei membri ai publicului care, auzind numele lui Kant, vor fi ridicat cu inocenţă din umeri: „Cine naiba mai e şi ăsta?“. Şi vor fi rămas profund nedumeriţi cu privire la relaţia dintre misteriosul personaj şi politica de pe […]
@Nicu C. Comentariul dvs este complet gresit: acest capitalism din Romania este condus
(mai ales prin furturi masive !) de catre fostii sefi comunisti si securisti, chiar si dupa 26 de ani …
Abia de cativa ani unii dintre acesti sefi au luat calea corecta trasata de DNA ! Si dvs vorbiti de vinovati imaginari … Pe cine aparati ?
Deplorabil articolul prin referirea la comunism! Au trecut 25 de ani, comunismul în România a dispărut într-un capitalism barbar, nu se compară şcoala comunistă cu cea actuală, lipsită de orice valoare.
Oameni buni, gândiți cu mințile voastre, ce treabă mai are comunismul cu starea actuală a lucrurilor?,e un vinovat imaginar, precum evreii lui Hitler!
Atat timp cât nu depăşim referirile la vinovați imaginari, n-o să reuşim să schimbăm ceva, să depistăm cauza reală a faptului că 25% dintre români trăiesc în sărăcie lucie, pentru asta sigur nu e comunismul!
Sistemul capitalist este de vină pentru ce se întâmplă acum în România şi nu un sisten defunct!
… „ … Acest păcat originar al modernizării de tip comunist (desigur, nu fără anticipări semnificative în epoci în care se credea că entuziasmul naţional ţine loc de dezvoltare sănătoasă) ne însoţeşte de aproape pînă astăzi…. „…
S-a schimbat mult 1989-2016. Absolvenţii de azi nu seamănă cu cei interbelici sau din naţionalcomunism. Văd în comunicarea digitală cu smartphone şi PC o generaţie de absolvenţi români, liceu sau universitate, care comunică universal cu cei din generaţia lor. Nu îi preocupă binele comunitar 2016?
… „.. Pentru societatea românească, politica este în cel mai bun caz un rău necesar. Cu o asemenea mentalitate, nu se poate aştepta nici un progres serios al democraţiei, nici un fel de potenţare etică a cetăţeniei… „…
Casta politica de azi cu mentalitatea de jecmănitori/ plagiatori şi cu convingerea fermă că bugeturile publice sunt o „pradă” sigură pentru ei (lipsa de profesionalitate şi competenţă rămîne o problemă în democraţie…) dă dovadă de mediocritate şi prost gust. Schimbul biologic de generaţii, intrarea în învăţămînt, sănătate şi administraţia publică românească a absolvenţilor de azi e o sursă de speranţe. Ministrul de educaţie din guvernul Ciolos provine din mediul academic. Mircea Dumitru vorbeşte şi gîndeşte la fel ca în meseria din care provine. Este acel început nou mult dorit, de mult timp aşteptat şi minunat prezentat de Caius Dobrescu. Felicitări!
……… „ … Şi anume acela că modernitatea noastră, de la care aşteptăm prosperitate, libertate, demnitate cetăţenească, este, de fapt, o construcţie fără fundament. Că ne încăpăţînăm să construim, efectiv, pe aer… „…..
Dezamăgirile după 25 de ani de democratizare autohtonă specifică românească în privinţa castei politice şi a administraţiei publice, în special în învăţămînt, nu trebuie să descurajeze.
O privire peste gard ne arată că şi în alte locuri se fierbe numai cu apă. Politicienii nu prea sunt bine văzuţi în multe locuri pe întregul glob.
Cea ce se prezintă în SUA 2016 la prezidenţiale dă de gîndit. Cea ce se hotăreste la Budapesta sau Varsovia 2016 ne priveste pe noi toţi în UE. Cea ce îi priveste pe toţi, trebuie rezolvat împreună (Was alle angeht, kann nur von allen gelöst werden. Die Physiker- Dürenmatt). Nici acasă /regiune şi nici în UE nu ne putem abţine.
In revista n+1 Benjamin Kunkel (n. 1973 SUA) pune întrebarea ce se întîmplă dacă tinerii bine situaţi îşi concentrează energia numai pe realizarea individuală (.. Was bedeutet es, wenn eine Generation gut versorgter Mittelstandskinder ihre Energie nur noch in die persönliche Selbstfindung steckt? .. Links sein, das funktioniert für Kunkel so: Erst lesen und denken – dann aber auch handeln! Benjamin Kunkel wirkt ziemlich entschlossen.). De stînga … înseamnă pentru Kunkel/SUA o reflectare şi antrenare, participare cu hotărire.
In SUA Bernie Sanders/Democraţi se defineste 2016 la prezidenţiale ca „socialist“ ( o treime din tinerii de 18- 30 de ani în SUA 2016 se orientează spre „comunitarism/stînga“…). Greu de crezut în SUA azi, după anii 1950 cu persecuţiile lui Joseph Mc Carthy.
Trecutul e trecut recent şi nimic mai mult pentru absolvenţii de azi în România europeană. B. Kunkel prezintă în revista culturală n+1 ideile de stînga formulate de Thomas Piketty /economist, David Graeber/etnolog, Slavoj Žižek/figură sclipitoare în filozofie, Frederic Jameson/crtitic literar, David Harvey/geograf si Robert Brenner/istoric (die Ideen zeitgenössischer linker Denker – von prominenten wie dem Ökonomen Thomas Piketty, dem Ethnologen David Graeber oder dem Philosophiestar Slavoj Žižek hin zu weniger bekannten wie dem Literaturkritiker Frederic Jameson, dem Humangeografen David Harvey und dem Historiker Robert Brenner).
……. „ .. rămîne întreaga problemă a sprijinirii lui Mircea Dumitru în efortul de a orienta sistemul de educaţie înspre idealul autonomiei intelectuale şi morale. Din acest punct de vedere, preşedintele României, Klaus Johannis, are, dată fiind propria sa tradiţie culturală şi confesională, nu doar îndrituirea, ci şi obligaţia de a interveni. Fiindcă, să nu uităm, bazele unui sistem modern, raţional, de educaţie au fost aşezate, pe actualul teritoriu al României, prin manifestarea a ceea ce am putea numi luminile de dinaintea Luminilor, de Johannes Honterus, marele reformator al bisericii saşilor transilvăneni…. „ ….
In învăţămînt, educatie şi cultură patrimoniul multicultural/multiliguistic din regiunile „istorice” Transilvania, Bucovina şi Banat e acel brand românesc mult căutat. Sunt mai multe motive de speranţă şi încredere înainte de parlamentare 2016 decît de decepţie. Textul de faţă al lui lui C.D. e scris într-un mod îmbucurător de clar şi precis. Aşa da.
Impreună cetaţienii tineri în UE pot realiza multe. Retragerea pe poziţii naţionaliste (Vişegrad) nu e o soluţie pentru nimeni. Tinerii români de azi sunt bine conectaţi. E cazul să participe la formularea şi realizarea binelui public în România europeană 2016 şi UE. TM 2021 e un proiect care merită participare (…habt Mut euch eures Verstandes zu bedienen- sapere aude-Kant/ curaj, aveţi încredere în mintea voastră..).
Cu stimă.