O direcție periculoasă: teleormanizarea României sau discursul antidemocratic
- 18-11-2016
- Nr. 849
-
Aurelian GiuGĂL
- OPINII
- 3 Comentarii
Îmi scrie un prieten, excelent geograf, totodată cu patos pentru cultură și politică. Plutește în aer mirosul alegerilor și toată lumea își îndreaptă atenția spre spațiul politic. Discutaserăm lejer (în trei), via e-mail, despre stînga, dreapta, excese, derapaje și normalități. Reproduc mai jos unele fragmente din scrisorile electronice. …Cu tot regretul pentru Aurel [adică eu], care e mai ortodox din fire cînd e vorba de stat de drept, eu sînt mai aproape de viziunea retrogradă a lui Patapievici, susținătorul votului cenzitar (cu teste de cultură civică care-ți permit să votezi doar dacă le treci) și iată de ce îmi permit pur și simplu să ignor virtuțile plebiscitului larg. Socrate a fost omorît în urma unui plebiscitului corect. Ăsta e adesea rezultatul corectitudinii politice, cînd vulgul necultivat decide soarta cetății. Iar cei care cîștigă alegerile au mereu grijă să neglijeze educația, tocmai ca să nu le strice bazinul, sărăcit, needucat, manipulabil și foarte-foarte sensibil la măsurile populiste și discursul demagog… Vă mărturisesc, sînt atras de atingerea țintei și atunci patima mă face frecvent al naibii de pragmatic și iubitor de eficiență. După alegeri voi ieși pe stradă fie de bucurie, fie din mînie proletară și dorință de democrație participativă, a noastră […]
@dinu: PSD-ul (cu Dragnea cu tot) din Teleorman este votat de cetățeni concreți și nu reprezintă o pură abstracțiune. Înțelegem din discursul lui ND că doar acolo unde este psd este teleormanizare, ie sărăcie, ori nu este așa. Mai analizați în detaliu și comparați. Puteți să vă uitați, de exemplu, și pe datele din Călărași. Acolo este fief PNL. Vi se pare cumva că acest județ este un model de dezvoltare? Eu nu spun trag spuza pe turta psd, nu am nici un motiv. Observ însă ca mai toate campanile sunt extrem de simple: jos comunismul pesedist care aduce sărăcie. Oare, așa simplu să fie?
……….. „…… care e mai ortodox din fire cînd e vorba de stat de drept, eu sînt mai aproape de viziunea retrogradă a lui Patapievici, susținătorul votului cenzitar (cu teste de cultură civică care-ți permit să votezi doar dacă le treci) și iată de ce îmi permit pur și simplu să ignor virtuțile plebiscitului larg….. dorință de democrație participativă, a noastră (nu a lor!), a celor care am mai fost și pe la școală în viața asta… ….. „……
A doua democrație din lume, în Anglia medievală, s-a bazat pe votul cenzitar. Cei care plăteau impozite, deci latifundiarii, nobillii proprietari de pămînt și meseriașii care au plătit impozite aveau drept de vot (Bill of rights ca baza democrației clasice din Anglia). Ceilalți englezi au fost excluși de la votul democratic englezesc clasic. Numim /privim, denumim așa ceva democrația clasică englezească pînă azi? Așa e povestea / istoria / politica / și privirea înapoi. Depinde de subiectivitatea povestitorului, naratorului, individului (…… …… Der Teil und das Ganze. Gespräche im Umkreis de Atomphysik-Werner Heisenberg-Piper Verlag 1996-2015- / ….. / pagina 101-106- Erste Gespräche über das Verhältnis von Naturwissenschaften und Religion- 1927: primele discuții despre religie și știința naturii /tiînărul- Paul Dirac la vîrsta de 25 de ani refuză religia și textele religioase care pentru un savant fizician nu mai inseamnă nimic. Werner Heisenberg nu crede într-un dumnezeu personificat, dar analizează împreună cu Niels Bohr, Wolfgang Pauli, C.F. von Weizsäcker și alți fizicieni de rang 1922-1957 „limbajul folosit” în domeniul științelor exacte, în domeniul nou al fizicii de mecanică cuantică / care se mai folosește de cuvinte, expresii și modele, imaginații din fizica clasică, neportivite în viitor / fizica cuantelor începînd cu Max Pank 1900 / analizează amănunțit limbajul, simbolurile și imaginațiile oamenilor din multe religii și epoci diferite. In cartea lui W.H. se ajunge la un compromis în sensul că limbajul din religiile foarte diferite are sens pentru oamenii în locul și epoca respectivă din perspectiva lor subiectivă de atunci. „Ordinea centrală” rămîne în limbajul unor fizicieni / cartea se termină cu anul 1957 / și al lui Albert Einstein / un termen în gîndirea subiectivă a savanților fizicieni. Oamenii care își pun intrebări în epoci dieferite și în religii diferite se raportează la semenii lor din apropiere și trebuie să comunice între ei despre viață și moarte și interdependențe generale în comunitatea apropiată. Ei iși educă copii după exemple din comunitatea lor și se încadrează în comunitatea lor apropiată- pagina 110.- s-a schimbat ceva după 1927-1957 …. pînă azi, în folosirea limbajului, al cuvintelor, al modelelor prezentate, sugerate în sfera publică, în comunitatea, în dezbaterea politică 2016….. ).
HOME TOWN MEETING e o speranță pentru domnul Gumbrecht (invitati 2017 la meeting în orașul de reședintă din Calofornia fiind toti locuitoiri-deși au votat diferit 2016… …. SUA 1776 constituția… … a treia democrație …. ) , citoyen american, la o discuție TV despre campania prezidențială în SUA 2016. El a atras de repetate ori atenția asupra „fenomenului de polarizare” în debatera publică politică, ca parte componentă normală a comunității în campania electorală în democrație. Consensul ca „boală europeană” la unii citoyeni, medii și organizații, care din tabere politice diferite tînjesc în public după consens, unitate (atenție: political corectness de stînga- centru în SUA, UE… , … mișcarea identitară de dreapta….) nu se potrivește 2016 la campania prezidențială în SUA și nu descrie cea ce se întîmplă în SUA 2016. Polarizarea lui D. T. a dus la….. . mediile și prezentarea în sfera publică politică în UE / România 2016 au tendințe spre consens si ….. Cum e campania elelctorală la parlamentare 2016 în Romania?
…………. „ …… Românii din județele precare ale Moldovei și Olteniei sînt caricaturizați și batjocoriți pentru modul în care aleg să voteze. Așa ne-am „îmbogățit“ cu substantivul teleormanizare, o nuanță puternic peiorativă, de stigmatizare a unor români dintr-un județ eminamente rural și, desigur, sărac în termeni economici și culturali… „ ……
DEPLORABLES /mizerabilii.. sărmanii… ia numit domana H. Clinton în furia electorală pe americanii din cîmpiile de porumb ale continentului american /bible belt- creaționiștii vicepreședintelui 2017. FORGETEN MEN ia îmbrătișat D.T. în campania presidențială 2016 și lea- promis jobs jobs, ca un alt candidat în campania presidențială în anii 1930 după criza mondială din 1929 și prăbușirea burselor la Wall Street …. pilda lui D.T 2016 era deci … . D. Roosvelt anii 1930… ! Ghici cine a acîstigat campania presidențială 2016 în SUA…. România 2016?
………… „ … ceva despre democrația ateniană. Bineînțeles că sînt subliniate foarte tare viciile: egoismul claselor conducătoare (vor bani mulți pentru propria bunăstare), lenea reprezentanților, nepăsarea. O samă de defecte, o societate vițioasă, așa cum ar spune nenea Iancu. Bun, înțeleg că tu gîndești antidemocratic și crezi în virtuțile votului cenzitar: cei educați sigur ne vor binele. Ei sînt dedicați bunăstării comune sau, mă rog, își doresc asta mai mult decît vulgul. Acesta (poporul) e neserios, nu știe carte și are ambiții contraproductive în termeni economici generali
……. „…….
O societate de sclavagie este prezentată și dicutată azi în general peste tot în lume ca sîmburele și prima democrație în lume. In statele oraș ale Gerciei antice s-a instaurat prima democrație din lume cu drept vot al bărbaților liberi. Democrația lui Pericle a funcționat fără votul femeilor (fetele nu au mers la școala în Atena, nu au fost educate- în timp ce băietii din Atena învățau să scrie și să citeasca, matematica, logica etc. Sclavii oricum nu puteau vota…). Filozofia antică a lui Platon, Democrit, Aristoteles, Sofocles este deci filozofia, vocabularul și consensul folosit în epoca sclavagistă (Werner Heisenberg compară viziunea lui Platon despre componența materiei – are figuri geometrice, deci legi matematice ca viziune… în comparație cu Democrit… problema subiectiv și obiectiv în favoarea…). S-au schimbat oamenii atît de mult în 3000 de ani, ca repezentanți aleși ? S-a schimbat firea, natura omenească? Care vocabular e valabil 2016 și care înțeles au cuvintele și credințele /imaginațiile /modelele subiective ale fiecărui individ azi?
……….. „ …. Dacă democrația înseamnă mediere și atenuarea conflictului, atunci hai să parlamentăm și să cădem de acord asupra mediei guvernării, aceea care include cît mai mult din spectrul social al unui demos. Iată de ce eu îmi doresc nu cît mai puțină democrație, ci cît mai multă. … „……
AQUIS COMMUNAUTAIRE e un concept și un text voluminos elaborat 1956- 1989-2016 în UE, începînd cu 6 membrii 1956 și ajuns la 28-1 azi. România aderat 2007 la UE și la consensul de atunci în text scris și în conceptul subiectiv pe are îl are fiecare individ aparte în UE. Deci pluralilate în tradițiile regiunilor, orașelor, statelor, națiunilor, religiilor, filozofiilor, al limbajului în atîtea limbi în UE 2016.
Votul citoyenilor în România 2016 e liber, secret și egal. Mai e ceva de adăugat, de schimbat?
W. Churchill: democrația e o formă de guvern slabă, cu deficite… dar e mai bună ca oricare altă formă de guvernămînt ( 50 de ani de dictatură autohtonă specifică 1939- 1989 … .. NATIUNEA ceaușistă… ).
Deci care democrație? Care guvern?
România are de ales 2016.
Pentru Dumnezeu, invatati odata sa cititi si sa citati corect o declaratie. Nicusor Dan a atras atentia asupra situatiei precare din judetul Teleorman, administrat de Dragnea, judet in care nu se gaseste nicio librarie. Castigarea alegerilor de catre PSD ar duce la generalizarea situatiei din Teleoreman in toata tara, pe scurt la Teleormanizarea Intregii Romanii. Unde vedeti Dvs. demonizarea cetatenilor din Teleorman ? Va felicit pentru lecturile Dvs. dar ar fi bina sa cititi si un articol recent al lui Andrei Plesu relativ la ” interpretarea” unor declaratii ale unor politicieni care nu ne plac, inclusiv cea a lui Nicusor Dan.