O enciclopedie necesară și utilă pentru înțelegerea comunismului
- 13-01-2017
- Nr. 855
-
Ovidiu ŞIMONCA
- ISTORIE
- 2 Comentarii
Gîndită inițial în trei volume, România 1945-1989. Enciclopedia regimului communist. Represiunea va apărea în patru volume, ceea ce este foarte bine pentru toți cei interesați de istoria comunismului românesc. Această Enciclopedie, care apare sub egida Institutului Naţional pentru Studiul Totalitarismului al Academiei Române, în coordonarea profesorului Octavian Roske, de la Universitatea din Bucureşti, șeful Departamentului de Limbă și Literatură Engleză, este, fără doar și poate, o lucrare științifică de proporții, realizată pe baza unei cercetări minuțioase în arhive, cu studierea periodicelor vremii, axată pe colaborarea cu instituții (muzee, biblioteci, centre de studii, institute ale Academiei Române, universități) care pot da informații despre represiunea din vremea comunismului. La realizarea Enciclopediei a lucrat un număr impresionant de istorici (peste 60), nu doar de la Institutul Național pentru Studiul Totalitarismului. Enciclopedia este alcătuită alfabetic. Primele doua volume, aparute în 2011 și 2012, au acoperit literele A-O. Acest al treilea volum, corespunzător literelor P-R, cuprinde conceptele, localitățile de detenție, coloniile de muncă, lagărele de muncă, partidele excluse de pe scena politică după 1947, dar și o istorie a radiourilor care au emis în limba română (Radio Europa Liberă, Radio Vocea Americii) și au susținut puținele voci disidente din România. Aici e de menționat faptul […]
Avem guvern, avem parlament, avem presedinte. Ce ne mai trebuie. Ne trebuie o viziune pe termen lung. Si ne mai trenuie altceva.
Iata ce se scria in 1875. intr-o carte : La philosophie de la revolution francaise, la finalul cartii, in concluzii :
,,Se pretinde ca s-au facut toate experientele in Franta. Nu, nu s-au facut toate. A ramas una care e de facut s care este decisiva, e aceea a guvernarii tarii pprin ea insasi. Pana aici, partidele sunt cele care au pus stapanire pe tara. Trebuie ca astazi ca tara sa se servreasca de partide si care sa le subo4rdoneze ei insasi. Niciun partid,, nu mai mult conservatorii decat democratii, n-au dreptul absolut sa la guvernarea tarii Unii sunt covinsi ca au acest drept pentru ca repreznta in proprii lor ochi principiile de ordine, ceilalati sunt convinsi ca au acelasi drept, pentru ca isi inchipuie ca reprezinta exclusiv progresul, viitorul, dreptatea. Si nii si altii se inseala. Ei sunt datori tarii, dar nu au nicio autoritate asupra ei ; ea, tara e singuruljudecator In ziua in care vor acceta cu sinceritate si definitiv atoritatea castui judecator suprem, convingerea noastra e ca spritul revolutiei a invins si cauza revolutiei a fost castigata.”
La philosophie fde la revolution francaise, Paul Janet, Paris, librairie Gemer, 1875 , ag. 173 traducerea imi apartine )
ici conservat
Viitorul țării sunt tinerii. Viitorul tinerilor nu trebuie încărcat cu un trecut recent neclarificat. Viitorul e deschis! Care viitor e de așteptat fără o relație / descriere credibilă a evenimentelor din secolul 20?
… „ … Petele albe ale comunismului românesc sînt tot mai puţine și remarcăm că această perioadă nefastă este bine studiată în România, trecînd de la obiect de confruntare politică la o analiză serioasă, necesară tinerelor generații care vor să înțeleagă de ce părinții lor au suferit și au tăcut în comunism.
Să spunem totuși că tăcerea și supunerea n-au fost generale, existînd, de exemplu, revolte numeroase ale țăranilor care se opuneau colectivizării.. „…..
Tinerii nu sunt cei care neapărat se uită înapoi. E în primul rînd perspectiva a celor care sunt / au fost martori, au amintiri netulburate azi și sunt deschiși pentru o analiză / memorie migăloasă. Literatura acoperă deja o parte a vidului lăsat în urmă de generația frunților plecate. Vidul din spațiul public românesc, lipsa de dezbateri publice libere, necenzurate în acei 50 de ani 1939 – 1989 de dictatură autohtonă nu mai poate apăsa, nu mai tulbură viata zi de zi, azi. Enciplodedia a adus lumină în bezna din pivnița balcanică de altădată. Normalitate se obtine numai prin lustrare, printr-o amintire /memorie netulburată și credibilă. Misticismul, mitologia naționalistă e în favoarea acelor care au păcălit 26 de ani zi de zi (șmecherul român e descoprit de Dilema veche). Păcală noul patriot românesc democratic postdecembrist? Mentalitatea de panduri, jecmănitori, hoți nu are voie să rămînă /devină brandul unei națiuni. O națiune democratică, parteneră în UE, NATO, ONU, se formează și se bazează pe încredere. Pe încrederea celor mulți. Unde sunt cei peste trei milioane de citoyeni sezonieri români împrăstiați pe tot continentul nostru? Tinerii 2017 au dublă cetățenie 2017. Atenție păcălici!
… „ .. Enciclopedia este alcătuită alfabetic. Primele doua volume, aparute în 2011 și 2012, au acoperit literele A-O. Acest al treilea volum, corespunzător literelor P-R, cuprinde conceptele, localitățile de detenție, coloniile de muncă, lagărele de muncă, partidele excluse de pe scena politică după 1947, dar și o istorie a radiourilor care au emis în limba română (Radio Europa Liberă, Radio Vocea Americii) și au susținut puținele voci disidente din România. Aici e de menționat faptul că este amintită o altă lucrare despre Europa Liberă, realizată de Gabriel Andreescu și Mihnea Berindei, în două volume, Ultimul deceniu communist. Scrisori către Radio Europa Liberă, 1979-1989…. „ ….
Tinerii de azi nu mai asteaptă nerăbdător zi de zi Radio Europa Liberă. E amintirea celor cu biogafia deformată și amputată de dictatură, în anii cei mai frumoși , în tinerețe. Nu am colegi ingineri prea pasionați de lectură beletristică sau istorică. Au destule de făcut. Așa îi văd pe elevii și studenții de azi în România nouă. Tinerii 2017 țin contact cu cei din generația lor. E bine, e normal. Observatorul cultural prezintă pluralitate, contribuie esențial la reconstituirea patrimoniului cultural întregit și necensurat. Cum se poate obtine azi în sumedenia de publicații / medii atenția cititorilor, mai ales al tinerilor? Enciclopedia prezentată e o șansă onorabilă. Ii doresc succes. E spre binele tuturor. Chiar și pentru colaboratorii/ turnătorii de ieri. Comisia de adevăr a contribuit în Africa de Sud în zilele/anii de tranziție la o trecere mai pașnică de la oprimare la libertate. Fostul președinte Gauk în Bundesrepublik D. a fost director la instituția de lustrație germană. România nouă se clădește azi pe un fundament solid, prin lustrație. Nu mai e timp de pierdut.
… … greva minerilor din Valea Jiului, toate petrecute în 1977, despre înființarea SLOMR în 1979 sau despre revolta muncitorilor de la Brașov, din noiembrie 1989. Potrivit celor doi autori, la Radio Europa Liberă au fost citite scrisorile unor opozanți ai regimului comunist, precum (în ordine alfabetică) Gabriel Andreescu, Mihai Botez, Teodor Briscan, Gheorghe Calciu-Dumitreasa, Liviu Cangeopol, Doina Cornea, Dan dEșliu, Mircea Dinescu, Vlad Georgescu, Paul Goma, Eva Gymesi, Dumitru Mircescu, Vasile Paraschiv, Dan Petrescu, Geza Socz, Nicu Stîncescu, Dorin Tudoran“…. „……
Istoria se scrie azi. Nu fiecare nume și fiecare CV trebuie discutat în public. Enciclopedia ca izvor de documentare, ca sursă mai credibilă e un sprijin util. TODAY. Ritmul de viață în toate generațiile e / a fost fixat pe azi. APP.. … tinerii 2017 au de ales. Nu au votat. De ce? Cu ce se poate cîștiga / motiva participarea lor în domeniul comunitar?
… „ … – în jur de 40% din populație trăiește în pragul sărăciei și excluziunii sociale, 42% din români sînt analfabeți funcțional și sîntem pe primul loc în UE la mortalitatea infantilă. Această situație este atît rezultatul unei moșteniri istorice, al unui decalaj de dezvoltare față de statele din vestul Europei, acumulat secole la rînd,/Dilema veche… „….
După 26 de ani de democrație română originală autohtonă rezultatele sunt cunoscute, sunt discutate în observatorul cultural. Uneori cu sunet de ghitară bass… … cu bube, mucegaiuri si noroi….. .. bine zis! S-a realizat mult, chiar foarte mult. Cultura, arta, literatura, muzica, filmul romanesc sunt prezentate ambiționat în observatorul cultural. Tinerii se pot bucura azi de libertate, individuală și comunitară, ei trăiesc în normalitate.Iși caută singuri pespective spre care se îndreaptă din aspirații proprii. Multe sunt încă nerezolvate. Să începem azi. TODAY, zis și lucru bine făcut e imnul nostru.
… „ Cu cît va întîrzia răspunsul social-democrat, cu atît valul ne va lovi mai repede. Viitorul României va fi social-democrat sau nu va fi deloc. /Dilema veche
Victoria Stoiciu este coordonator de proiecte la Fundația „Friedrich Ebert“ România.
… „…..
O dezbatere publică despre calea cea mai promițătoare e acea normalitate de mult, de mulți dorită / asteptată. Prosperitate pentru cei mulți? Da. Cum au reușit vecinii după 1989 să-și asume responsabilitatea în libertate? Care performante demne de urmat sunt de văzut? Ce e de evitat? Enciclopedia aduce lumină în trecutul recent. Ca țară invitată 2018 la Buchmesse Leipzig cu traduceri prezentate unui public larg se cistigă atentia cititorilor de pretutindeni. E mult de tradus. Pentru mulți binevoitori observatorul cultural e izvorul de încredere și amplificator de viziuni. Pluralitate.
Normalitate astfel înțeleasă, bine ai venit. Fără … bube, mucegaiuri si noroi…..
Pluralitate. Liberte, Egalite, Fraternite! Da. Yes we can!