Considerăm că ordonanța de urgență privind modificarea Codului Penal și proiectul de lege de grațiere emise de Guvernul României reprezintă un atentat de o gravitate fără precedent la bazele înseși ale statului de drept. Ne indignează profund modul discreționar și netransparent în care Guvernul României încearcă să dezincrimineze corupția manifestată în instituțiile noastre publice. Împărtășim indignarea profundă exprimată în întreaga societate civilă față de aceste acte ale Guvernului, cu atît mai mult cu cît ele lipsesc de substanță masivele eforturi de asanare a fenomenului corupției la care s-au angajat, în ultimii ani, nu doar structurile Justiției, ci și o mare parte a acestei societăți civile înseși.
Exprimăm, de asemenea, cu toată îngrijorarea și indignarea, convingerea că disprețul față de principiile statului de drept demonstrat de Guvernul României reprezintă un indicator lipsit de orice ambiguitate al modului în care numitul Guvern respectă valorile democratice și libertățile publice, în primul rînd libertatea de exprimare. Modul de adoptare a ordonanței de urgență privind modificarea Codului Penal și a proiectului de lege privind grațierea reprezintă un pas în direcția formelor de exercitare abuzivă și discreționară a puterii care, în țări din imediata noastră apropiere (Republica Turcă, Federația Rusă), au dus la reprimarea și privarea de libertate ale multora dintre confrații noștri scriitori.
PEN România își exprimă hotărîrea de a utiliza toate rețelele de alertă rapidă ale PEN International pentru a face cunoscute atît aceste grave amenințări la adresa democrației și libertății, cît și încercările vibrante și curajoase ale societății civile din România de a se opune acestui incalificabil abuz.
PEN România, 3 februarie 2017
Semnatari:
Ana Blandiana, Gabriela Adameșteanu, Cezar Paul-Bădescu, Corin Braga, Mircea Cărtărescu, Magda Cârneci, Ruxandra Cesereanu, Al. Cistelecan, Denisa Comănescu, Nicolae Coande, Adina Dinițoiu, Caius Dobrescu, Mihail Gălățanu, Adrian Alui Gheorghe, Mariana Gorczyca, Micaela Ghițescu, Florin Iaru, Ioana Ieronim, Florina Ilis, Nora Iuga, Claudiu Komartin, Adrian Lăcătuș, Virgil Mihaiu, Angelo Mitchievici, Ioan Moldovan, Carmen Mușat, Ioana Niculaie, Simona Popescu, Ion Bogdan Lefter, Ofelia Prodan, Sebastian Reichmann, Francisca Ricinski, Doina Ruști, Simona Sora, Monica Spiridon, Răzvan Țupa, Radu Ulmeanu, Radu Vancu, Daniel Vighi, Călin Vlasie, Gelu Vlașin, Smaranda Vultur.
Citoyenii români nu mai sunt spectatori pe tribună.
Cu ochi luminoși, plin de încredere în cei care s-au alăturat revoltei în atîtea orașe, tinerii au preluat 2017 responsabilitatea pentru ei, pentru societatea civica de azi. Trecutul e trecut.
Bucureștiul, România trăiește azi momentele pe care le-a admirat: Praga 1968, Charta 77 & Vaclav Havel, Solidarnosc 1980, Leipzig 1989. Decalajul în timp avertizează: nu există o viață adevărată în cea falsă (… rezistența prin cultură… Ateneu 2010..). March for Europa a început:
Der Menschheit Würde ist in eure Hand gegeben,
sie sinkt mit euch,
mit euch wird sie sich heben.
(Ftriedrich Schiller).
Viitorul e în mîinile și inimile voastre.