Între 25 octombrie și 15 noiembrie, în León are loc o nouă ediție Jornadas, organizată de Clubul Cultural Leteo și finanțată de Fundația Monteleón. Evenimentul este centrat pe figura și opera scriitorului căruia i se acordă Premiul Leteo. Pînă în prezent, Premiul Leteo, ce recompensează inovația în literatura contemporană, a fost acordat următorilor scriitori: Angélica Liddell (2016), Sharon Olds (2015), Erri De Luca (2014), John Banville (2013), Juan Gelman (2012), Ledo Ivo (2011), Enrique Vila-Matas (2010), Paul Auster (2009), Adonis (2008), Martin Amis (2007), Amélie Nothomb (2006), Michel Houellebecq (2005), Fernando Arrabal (2004), Gonzalo Rojas (2003), Belén Gopegui (2002), Antonio Gamoneda (2001).
Anul acesta, premiul i-a fost acordat, pe 25 octombrie, scriitorului Mircea Cărtărescu și constă într-o statuetă realizată de sculptorul Amancio González. Clubul Cultural Leteo este format dintr-un grup de scriitori tineri, care de 17 ani dezvoltă diferite activități culturale în orașul León și, în plus, dețin un imprint editorial, Ediciones Leteo, care include o colecție de poezie (Azul de Metileno), de proză (Relojero de Banaguás),o revistă literară săptămînală (The Children’s Book of American Birds) și o colecție de cataloage.
Printre multiplele calități ale noului cîștigător, membrii Clubului Leteo subliniază implicarea acestuia în construirea unei lumi mai echilibrate și civice, denunțînd realitatea și înfățișînd-o fără ezitare și cu o estetică pe măsură. „Din punctul nostru de vedere, Mircea Cărtărescu, prin minuțiozitatea prozei sale, prin stilul direct și, în același timp, încărcat de metafore, care dau o notă poetică textelor sale, într-o manieră impecabilă, a reușit să arate că viitorul poate fi diferit, textele sale subliniind că nu trebuie să uităm trecutul difícil care ne‑a marcat.“
Așa cum accentuează Rafael Saravia, președintele Clubului Leteo, poetul Cărtărescu știe să folosească forța poeziei în romanele sale, fără să cadă într-un abstract total. „Tensiunea argumentativă, realitățile poporului român, idiosincraziile sale sînt adevăruri și dorințe pe care Cărtărescu le universalizează în context european și le abordează convingător, plin de curajul întîlnit în toate textele lui. Magia, originalitatea și munca depusă în direcția laturii emoționale sînt valori pentru care Clubul Leteo îi acordă premiul, anul acesta, la cea de-a XVII-a ediție, lui Mircea Cărtărescu.“
Mircea Cărtărescu (n. 1956), poet, prozator și critic literar, este considerat cel mai important poet român al generației ʼ80 și unul dintre cei mai reprezentativi teoreticieni ai postmodernismului românesc. Este conferențiar universitar la Catedra de literatură română a Facultății de Litere, în cadrul Universității București, și un scriitor care se bucură de recunoaștere atît în România, cît și în străinătate. Din opera sa poetică, se evidențiază Levantul (Premiul Uniunii Scriitorilor din România, 1990), pe care Editura Impedimenta l-a publicat în 2015, într-o ediție special pregătită de către autor. Cu volumul Nostalgia (1993, Premiul Academiei Române), Cărtărescu a trecut la proză, zonă în care s-a remarcat apoi prin cărți precum Orbitor, o trilogie (1996-2007, urmînd să fie tradus în perioada următoare la Editura Impedimenta), Frumoasele străine (2010, apărută la Editura Impedimenta în 2013 și recompensată cu Premio Euskadi de Plata de Narrativa) și Solenoid (2015), apărut în 2017 şi în limba spaniolă la Editura Impedimenta, în traducerea lui Marian Ochoa de Eribe.
Redacţia mulţumeşte criticului literar Mercedes Monmany pentru fotografii şi informaţii.