A murit Alex. Leo Șerban
Ultima lui carte, din 2009, era consacrată in întregime filmului românesc
- 09-04-2011
- Nr. 570
-
Observator Cultural
- Actualitate
- 6 Comentarii
Cunoscutul critic de film Alex. Leo Șerban (52 ani) a murit, vineri noapte, în spital, în urma unei suferințe provocate de o boala incurabilă (cancer limfatic). Alex. Leo Serban a absolvit Facultatea de limbi si literaturi străine a Universității din București, în 1983. Din anul 1982, din timpul studenției, a fost prezent (cu eseuri, poezie, proză, traduceri) în majoritatea publicațiilor culturale românești (Romania literară, Secolul 20, Luceafărul, Contrapunct, Litere, Arte & Idei, Lettre internationale, Idea etc.) și în cîteva străine (Cahiers du cinema, Cover Magazine, Film Comment). A colaborat cu Dilema veche (unde a fost senior editor), Elle, Idei in dialog, Libertatea, Observator cultural, Suplimentul de cultură, Ziarul de duminică. Mai ales in ultimii ani, în timpul călătoriilor sale în Argentina și Portugalia, Alex. Leo Șerban a colaborat la LiterNet și a transmis corespondențe pentru acest portal cultural, însoțite de fotografii. Alex. Leo Șerban (n. 1959) a fost critic de film, jurnalist, traducător și artist vizual. A semnat traduceri, eseuri și proză în numeroase publicații culturale românești și străine. A fost curator și expozant și a făcut parte din numeroase jurii internaționale în cadrul unor expoziții de artă și festivaluri de film. A inițiat și a condus Clubul Cinefililor […]
Da, nu-mi vine sa cred!!!(chiar daca repet spusele altora) „Restul …e tacere.”
Dumnezeu sa-l ierte!
Ultimul volum al autorului, de care amintiti, „4 decenii, 3 ani si 2 luni cu filmul romanesc”, a avut ceva premonitoriu. Alex Leo Serban s-a intors la filmul romanesc – inainte de a abandona cronicarela, s-a intors la varfurile sale, la Mungiu, la Porumboiu, la Cristi Puiu, la Radu Muntean, la Razvan Radulescu. la Alexandru Solomon si a sa Europa Libera, la regretatul Cristian Nemescu, la Catalin Mitulescu – care si-a sustinut colegii de generatie ca nimeni altul.
Recititi cartea lui Alex. Leo Serban. Veti avea revelatia unui fenomen, pe care l-am ignorat sau nu l-am inteles indeajuns. „4 decenii, 3 ani si 2 luni cu filmul romanesc” este cea mai buna panoramare a filmului romanesc din ultimul deceniu, de la „Marfa si banii” – 2001 – filmul lui Cristi Puiu, film care a schimbat directia cinematografiei romanesti, o cinematografie care priveste (crunt sau ingaduitor) catre Romania. In filmele ultimului deceniu, RomaNica, vorba lui alex leo serban, nu mai este o tara „oarecare” de care sa ne scarbim.
Ramas bun, prieten drag, cronicar entuziast, care ne-ai revitalizat placerea vizionarii filmelor romanesti!
Alex, ne vei lipsi mult. Numai tu stiai sa ne enervezi sublim.
Deja ne este dor de tine. Acolo sus, ai Internet?
Mi-e dor de tine,als!Besos!
Nu-mi vine sa cred.
Ramas bun, Leo.