Alegerile din Republica Moldova şi aşa-zisa limbă moldovenească
În exclusivitate pentru varianta on line a revistei
- 10-12-2014
- Nr. 752
-
Eugenia BOJOGA
- ON-LINE - ACTUALITATE
- 4 Comentarii
Presa rusă a calificat rezultatele alegerilor parlamentare din Republica Moldova, în urma cărora Partidul Socialiştilor s-a clasat pe primul loc, ca „o palmă dată Europei“, sugerând că „poziţiile forţelor proeuropene din această ţară sunt slabe“[1].Într-un articol intitulat Vladimir Putin l-a întrecut pe cancelarul german la alegerile din Republica Moldova, apărut în ziarul Nezavisimaia Gazeta, se făcea aluzie la susţinerea pe care preşedintele Rusiei a acordat-o partidului socialiştilor şi liderului acestuia Igor Dodon şi, respectiv, sprijinul de care s-a bucurat Vlad Filat şi PLDM, din partea cancelarului Germaniei, Angela Merkel. Aşadar, scrutinul electoral de la Chişinău a arătat că în timp ce vectorul european a fost promovat cu ardoare de către trei partide – PLDM, PD şi PL – , orientarea pro-rusă a definit Partidul Socialiştilor şi Partidul Comuniştilor. În acest context, discursul identitar deşi nu a apărut în prim-planul propagandei electorale, acesta s-a simţit totuşi în surdină, cetăţenii identificându-se cu valorile promovate, explicit sau implicit, de fiecare partid în parte în propria platformă electorală. În consecinţă, ei au ales nu doar viitorii deputaţi în parlament, ci au ales în acelaşi timp între două discursuri identitare: discursul românesc şi cel moldovenesc. Astfel încât, odată cu opţiunea pentru Europa sau pentru Rusia, […]
Salutar comentariul Dvs nu in ideea de a da peste gura cuiva , ci de a aseza lucrurile , atat cat se poate , in matca lor. Din cate am mai citit nu a reiesit vreo pozitie obsesiva a vreunui for din Romania de a tutela limbile care au tangenta , uneori identitate , cu limba romana.Personalitati culturale de marca din Romania cu origini in sudul Dunarii vorbitori de aromana/meglenoromana s-au exprimat liber in spatiul cultural romanesc si au fost nu numai indragiti in Romania , dar au fost si sprijiniti in demersurile lor in pastarea limbii materne.Nu la fel stau lucrurile cu basarabenii ? Se mai punea problema limbii moldovenesi daca sarma ghimpata de pe Prut nu ar fi fost impusa de „cooperarea” Stalin – Churchil?
Eu nu stiu unde ati facut scoala si cand, dar va dau citate:
Miron Costin: „Cea mai stralucita dovada a acestui popor,de unde se trage ,
este limba lui care este adevarata latina… Numele cel mai
adevarat, autentic… este ruman sau rumanus,
care nume acest popor l-a pastrat intotdeauna…”
Dimitrie Cantemir: ”Hronikon a toată Țara Românească (carea apoi s-au înpărțit
în Moldova, Munteneasca și Ardealul) din descălecatul ei
de la Traian, Împăratul Râmului. Așajderea pentru numele,
carele au avut odată și carele are acmu, și pentru Romanii
care de atuncea într-însa așăzându-să într-aceaș și până
acmu necontenit lăcuesc.”
Dimitrie Cantemir: „Înainte de toate, chiar dacă acest (neam) a fost împărțit
în trei ținuturi de căpetenie, totuși toți se cheamă cu același
nume de români, disprețuind adică dând de-o parte numele de
valahi, care le-a fost dat de către popoarele barbare.
Căci românii care trăiesc și astăzi în Transilvania,
deasupra fluviului Olt, în ținutul numit Maramureș, nu-și dau
numele de valah, ci de români (martori imi sunt toți locuitorii
tuturor națiilor din Transilvania). Cei din Valahia
(pe care grecii din vremuri apropiate îi numesc ungrovlahi,
iar noi, moldovenii, îi numim munteni – căci au luat
în stăpanire mai multe locuri muntoase) își dau și ei la fel
numele de români, iar țării lor de Țara Româneasca, adică
în latinește: Terra Romana.”
Dimitrie Cantemir: „Noi, moldovenii, la fel ne spunem români, iar limbii noastre
nu dacica, nici moldoveneasca, ci româneasca, astfel ca, daca
vrem sa-l intrebam pe un strain de stie limba noastra, nu-l
intrebam: «Scis moldavice?», ci «Stii româneste?», adica
(in latineste): «Scis Romanice»? Iar daca aceste neamuri
n-ar fi la obarsia lor romani, cum, ma rog, ar fi putut
sa-si ia, prin minciuna, si numele, si limba romanilor?…”
„Arată-să pre scurt neamul Moldoveanilor, Munteanilor,
Ardeleanilor (carii cu toții cu un nume de obște Români să
cheamă) să fie din rodul său hireși Romani, și precum Dachia
au fost descălecată de Traian împărat cu cetățeani și slujitori
Romani […]”
Ideea precum ca limba oficiala a Statului Romania ar fi SUPERIOARA altor limbi din Ginta Latina Rasariteana si ei trebuie sa i se asigure drepturi EXCLUSIVISTE de DOMINATIE inclusiv pe teritoriul suveran al altor state – este o idee total NEDEMOCRATICA, ANTIEUROPEANA, de sorginte DISCRIMINATORIE, EXPANSIONISTA, TOTALITARISTA, fascista. Si in al 7-lea an de la aderarea la UE Romania continua sa nu recunoasca dreptul limbilor aromana, istroromana, menglenoromana, vlaha, moldovenasca etc. de a se numi limbi, adjudecandu-si dreptul de a le decide ea statutul de „limba” sau „grai” si de a exista LIBER si INDEPENDENT de limba romana in lume si in istorie. E o atitudine de SOVINISM pan-romanesc, care presupune o relatie de DEPENDENTA, de VASALITATE a celoralate limbi EST-LATINE, EST-ROMANICE, numite pe nedrept „limbi romanesti” (ale Romaniei). Or Statul Independent Romania oficial a aparut pe harta Europei in 1878 si tot atunci a aparut ofcial numele limbii sale oficiale – „limba romana” – e cel mai tanar nume de limba est-romanica, aparut cu 500 de ani mai tarziu decat celelate limbi est-romanice, inclusiv prima linmba descrisa stiintific intr-o lucrare la cererea Academiei din Berlin – „LINGUA MOLDAVICA” in „Descriptio Moldavae” de D.Cantemir inca in 1714, cand nimeni nu auzise de existenta „limbii romane” si nici de „romani”, erau valahi si transilvaneni, care se foloseau de alfabetul si ortografiei „lingua moldavorum”, „lingua MOLDAVICA”.
Europa se conduce de legislatia democratica postbelia, de standardele europene care ocrotesc DIVERSITATEA lingvistica si culturala si condamna, sanctioneaza „UNIFICAREA”, ASIMILAREA limbilor, culturilor, disparitia lor. Romania a semnat si a ratificat Carta Europeana a Limbilor Regionale sau Minoritare, precum si alte acte internationala care ofera dreptul de a alege un nume de identotate si limba in exclusivitate vorbitorilor limbii si purtatorilor identitatii nationale. Daca romii au decis ca limba lor sa se numeasca „Romani language” vorbita de „Romani population” – nicio academie, tara, stat din lume n-are dreptul sa conteste din varii motive acest nume si sa-l substituie prin altele. La fel e si cu DREPTUL persoanelor care se identifica „moldoveni”vorbitori de „limba moldolveneasca” – e un act de DISCRIMINARE orice incercare de defaimare, negare a numelui ce desemneaza o asemenea limba si identitate nationala, recunoscuta ca limba OFICIALA de Constitutia R.Moldova si in calitate de LIMBA REGIONALA in Ucraina si Transnistria de Carta Europeana a Limbilor Regionale sau Minoritare. Reprezentariile , opniile personale despre corectitudinea sau incorectitudinea acestui nume de limba si identitate nu pot fi puse mai presus de LEGISLATIA europeana si cea a Statului R.Moldova. Actele de DISCRIMINARE pe motiv de etnie, identitate, limba (nume de identitate, limba) se pedepsesc conform legii. Daca in Romania si R.Moldova pana acum Justitia n-a intervenit, asat nu inseamna ca asemeena acte de DISCRIMINARE vor fi tolerate la infinit.