Ana Blandiana şi Romulus Rusan la dezbaterea: „Oglinzi ale realului şi literaturi în oglindă. Reprezentări ale comunismului în literatura română“
Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) organizează vineri, 14 februarie, începînd cu ora 16.00, la Librăria Bastilia din Bucureşti (Piaţa Romană nr. 5, Bucureşti), prima întîlnire din seria de dezbateri dedicate literaturii, „Oglinzi ale realului şi literaturi în oglindă. Reprezentări ale comunismului în literatura română“, care îi va avea ca invitaţi pe scriitorii Ana Blandiana şi Romulus Rusan. Cu ocazia lansării seriei de dezbateri cu şi despre scriitorii români, organizate de IICCMER, alături de invitaţi vor interveni Andrei Muraru (preşedinte executiv IICCMER), Carmen Muşat (Universitatea din Bucureşti/ Observator cultural) şi Camelia Runceanu (IICCMER). Evenimentul face parte dintr-o serie de dezbateri dedicate locului şi rolului literaturii în spaţiul intelectual românesc, concepută de IICCMER în vederea unei mai bune înţelegeri a modului în care literatura a evoluat în ultimele decenii şi a practicilor literare din perioada comunistă faţă de cele din postcomunism. Întîlnirile vor reuni scriitori de diferite generaţii, istorici, critici şi traducători literari, dar şi promotori ai literaturii, şi vor urmări să exploreze specificul fiecăreia dintre cele două literaturi: cea apărută în perioada comunistă, în regim autoritar, şi cea apărută după 1989, în democraţie. Dezbaterile din seria „Oglinzi ale realului şi literaturi în oglindă. Reprezentări ale […]
tinerii de 30 de ani din Romania europeană 2014 trăiesc într-o altă lume decît părinţii lor. Numai acei cetăţeni mai în vîrstă, care „ prea s-au incurcat cu regimul comunist” cum s-a exprimat doamna Herta Müller in Ateneu 2010 la Bucuresti, în faţa unui public în parte foarte puţin receptiv la relatările ei… „am vrut sa duc o viaţă normală”…sunt si astăzi puşi in faţa întrebărilor…. cum de a fost posibil. Unele răspunsuri se pot citi negru pe alb:” Ce a fost. Cum a fost, P. Cornea”.
Atîta tot ? Timişoara locul unde nu s-a întîmplat nimic? O limbă literara a fost eliminată din Timişoara de NATIUNEA ceauşistă în epoca de aur. „ Pe treptele vîntului- Rolf Bossert” a fost tradus. Mulţi alţii nu sunt traduşi. O dezbatere 2014 într-o singură limbă, într-un stat unitar ( etnic?) NATIONAL ?!.. ca altadată….. Un dialog public despre acel miros urît si acel vocabular din nationalcomunismul autohton, specific romănesc, care s-a păstrat în mare măsură pînă azi in dezbaterea publică în limba romănă. O schimbare 2014 numai in limbaj, în vocabular ? „Să se schimbe totul, în principiu…… doar ici colo….”