Apropieri?
Ion VIANU - Apropieri
- 04-11-2011
- Nr. 599
-
Daniel CRISTEA-ENACHE
- Eseistică
- 2 Comentarii
După succesul fulminant şi, probabil, nescontat de autor, cu Amor intellectualis, Ion Vianu revine, în Apropieri, la o formulă aparent „cuminte“ şi „moale“ de construcţie a unui volum. Amor intellectualis era o autobiografie moral-intelectuală ce desena, din aproape în aproape, profilul interior al autorului-personaj, în contextul terifiant al primilor ani de comunism românesc, dar şi în lumina atemporală a tinereţii fără fundal. Accentele erau puse acolo, în modul cel mai firesc, pe eu, iar centrul de greutate al cărţii se plasa la intersecţia eului cu experienţele formative. În Apropieri, autorul nu se mai ipostaziază ca personaj. El e un analist pur de opere, literare şi ştiinţifice, de filme „de artă“ (spaţiu tot mai restrîns şi, prin urmare, tot mai uşor de acoperit), de fragmente biblice, de extrase ale gîndirii unor Nietzsche şi Dostoievski, Freud şi Jung, Soljeniţîn şi Lena Constante, într-o diversificare uimitoare a subiectelor de reflecţie. Volumul, cu un titlu bine găsit, se articulează din contribuţii anterioare, publicistice şi eseistice, de format variabil. Prima şi a doua secţiune grupează texte de mai mare întindere, organizate în jurul cîte unei teme şi redactate cu scrupulul notei de subsol. În secţiunea a doua, „Psihanalitice“, Ion Vianu se află la […]
Daca ati citit corespondenta Hannah Arendt -Martin Heidegger, ati vazut ca, desi indragostit lulea, omul nostru ramanea un macho rigid. Romantic, desigur. Dar cu atit mai rigid. Asta pina in 45, da.
In Apropieri”, foarte bun capitolul „Jung, Guenon si criza lumii moderne”. In Interbelic, Jung intelege natura nazismului si a catastrofei; dupa 1946, Jung face distinctia intre credinta – realizarea sinelui propriu – si crestinism – un set de convingeri impuse pe cai sociale.
De remarcat si capitolul „Iubirea ultimului filosof” despre povestea de dragoste (asa o numeste Ion Vianu) dintre Martin Heidegger si Hannah Arendt. Filosoful a fost indragostit lulea de Hannah si a scris ca „femeia” este chemata sa dea „noblete spirituala lumii”.
Dupa razboi, sedusa din nou, „pe deplin femeie”, cum scrie Ion Vianu, Hannah contribuie la reabilitarea filosofului. „Trebuie sa fi fost seducator profesorul Heidegger”, puncteaza Ion Vianu in „Apropieri”.
Felicitari lui Daniel Cristea-Enache ca a atras atentia asupra unei carti care nu este una propriu-zis de literatura sau despre literatura.